În timp ce amnistia fiscală promisă de ministrul Finanţelor e încă în discuţii, 14.865 bihoreni au fost somaţi în ultimele două luni să achite contribuţii pentru anul 2015, iar alţi 6.800 pentru 2016, unii chiar şi de 20 ori mai mult decât au câştigat.

Până în urmă cu doi ani, Cristian a lucrat în străinătate. A muncit cu contract legal, a plătit taxe, impozite şi asigurări de sănătate, iar o parte din banii economisiţi i-a strâns într-un cont bancar, pentru care a încasat în 2015 o dobândă de 624 lei.

Acum, după patru ani, ANAF l-a anunţat că dobânda se numeşte venit din investiţii şi, potrivit legii, trebuie să plătească musai contribuție de sănătate şi aferent acesteia, în valoare de 348 lei, cât ar fi contribuit dacă ar fi lucrat 6 luni în România pe salariul minim.

Cazul lui Cristian nu e, nici pe departe, singular. În ultimele luni, zeci de mii de bihoreni au primit somaţii ca să plătească dări pentru venituri pe care unii, de fapt, nici nu le-au avut.

Fie ai lor

BIHOREANUL a prezentat în urmă cu o lună cazul orădeanului George Doroftei, notificat de Fisc că din anul 2014 are o restanţă de 312 lei la plata contribuţiei la sănătate (CASS). Săptămâna trecută, o situaţie similară a semnalat-o şi un alt orădean, care a primit o decizie de impunere pentru anul 2015. La fel ca George, nici Cristian V. nu a primit mai multe explicaţii în scrisoarea de la ANAF, ci doar termen de plată data de 30 iunie, plus menţiunea că documentul reprezintă „titlu de creanţă”, adică în caz de neplată urmează să fie executat silit.

În termen de 45 de zile, Cristian putea contesta datoria la organul fiscal emitent. Omul spune că l-a bătut gândul să deschidă un proces, deoarece Fiscul i-a stabilit creanțe retroactiv şi abuziv, deoarece suma pretinsă este nereală, având la bază venituri nereale, puse din oficiu, dar asta ar fi însemnat timp pierdut şi alte cheltuieli, mai mari, pentru plata avocatului. Aşa că a abandonat ideea şi a plătit.

Obligat la plată

Culmea este că decizia de impunere din 2015 va fi urmată, curând, de una din 2016, căci ANAF a demarat o campanie pentru recuperarea restanţelor către bugetele de asigurări sociale înainte ca datoriile cu o vechime de 5 ani să fie prescrise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc, pentru anul 2015 au fost emise 20.511 decizii, din care 14.865 de plată, iar pentru 2016 s-au completat deja alte 14.272, din care 6.086 de plată. „Ştiu că sunt nemulţumiri. Am primit şi noi sesizări de la mai multe persoane. Un contribuabil a venit să spună că a vândut în 2015 fier vechi de 18 lei şi acum a primit o decizie de impunere prin care are de achitat 348 lei. Dar nu e vina noastră. Aşa e legea. Noi doar o aplicăm”.

Încurcături la calcule

Nemulţumirile sunt generate, explică Farc, de faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare până în 2017, contribuţia la asigurările de sănătate nu se raporta la venitul în sine, ci la o bază minimă de calcul egală cu salariul de bază minim brut pe ţară. Asta, chiar dacă în realitate persoanele aveau venituri de doar câteva sute de lei realizate din dividende, dobânzi sau premii la jocuri de noroc.

De la 1 ianuarie 2018, modul de calcul al CASS s-a schimbat în sensul că persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie ori nu realizează venituri nu mai datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional.

Amnistie, pe vine

Câţi dintre cei peste 20.000 de bihoreni care au primit declaraţii de impunere cu obligaţii de plată pentru 2014-2016 sunt persoane cu venituri sub salariul minim pe economie nu se ştie, căci, după cum recunoaşte reprezentantul Fiscului, „deciziile nu sunt defalcate pe categorii”.

Cert este că soluţia pentru toate aceste anomalii o poate reprezenta doar amnistia fiscală anunţată de Ministerul Finanţelor şi pusă săptămâna trecută în dezbatere publică. Concret, este vorba despre proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă care scuteşte anumite categorii de contribuabili de plata contribuţiilor fiscale datorate pentru perioada iulie 2015 - decembrie 2017.

Potrivit proiectului, va fi anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, datorate de persoanele fizice pentru care baza de calculare a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară. De aceleaşi prevederi vor beneficia şi cei care nu au realizat venituri dar sunt acum puşi la plată. În schimb, cei pentru care Fiscul a emis decizii de impunere şi care au şi achitat deja nu vor beneficia de anularea plăţilor. Dacă au dat banii, să fie primiţi...


TERMENE NOI
Plăţi cu bonificaţii

Proiectul OUG pentru amnistia fiscală lansat săptămâna trecută în dezbatere publică aduce şi alte noutăţi, importante pentru contribuabilii care au primit decizii de impunere de la ANAF pentru plata retroactivă a contribuţiilor la asigurările de sănătate.

Pentru deciziile de impunere deja emise şi încă neplătite, termenul de plată ar urma să fie 120 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, iar pentru plata cu anticipație a sumelor, bonificațiile de 10% se vor acorda dacă vor fi plătite integral în termen de 60 de zile.

Pentru deciziile de impunere anuale emise și comunicate după data intrării în vigoare a Ordonanţei, termenul de plată ar urma să fie 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere. Pentru plata cu anticipație a acestor sume se prevede acordarea unei bonificații de 10% dacă se face integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.


UPDATE. Amnistia fiscală a fost adoptată

Guvernul a adoptat, marţi, ordonanţa de urgenţă prin care românii care în perioada 2015 - 2017 au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară vor fi scutiţi de plata obligatorie a contribuţiei la sănătate. 

Potrivit ziare.com, la finalul şedinţe de guvern, minstrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că persoanele care obţinut venituri sub nivelul minim brut pe ţară în perioada vizată şi care au plătit deja contribuţiile îşi pot recupera banii dacă depun o cerere, fie online, fie la ghişeele ANAF, prin care solicită înapoierea sumelor achitate.

Pe de altă parte, însă, aceştia pot opta şi ca banii să rămână la stat şi să fie folosiţi pentru compensarea viitoarelor taxe pe care le vor avea de achitat.