Ştiaţi că în Oradea tocmai au fost două săptămâni de festival? N-aveaţi de unde, că l-au dosit liderii UDMR. După ce a tăiat orice comunicare cu BIHOREANUL, doar pentru că ziarul a dezvăluit cum s-a racordat Uniunea la conducta de bani publici a Consiliului Judeţean printr-o suveică de fundaţii şi firme de apartament, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, nu mai vrea acum să-i informeze pe români, deloc, despre activităţile comunităţii maghiare, chiar dacă acestea sunt derulate şi cu fonduri din bugetele publice.

Cea mai recentă dovadă o reprezintă Festum Varadinum, cel mai important festival al maghiarilor orădeni. Deşi susţinut permanent cu bani atât de la Primăria Oradea, cât şi de la CJ Bihor şi, deci, destinat întregii comunităţi, Szabó a dispus ca programul să fie publicat exclusiv în maghiară, iar presei de limbă română nu i-a trimis nici măcar o informare. „Dacă voiaţi să afle cititorii, trebuia să le traduceţi”, a pretins, cu tupeu, parlamentarul.

A fost festival

În ultimele două săptămâni, în Oradea s-au derulat peste 150 evenimente culturale. Expoziţii, spectacole de teatru şi de dans, concerte, proiecţii de filme, programe pentru copii, tineri şi adulţi. A fost Festum Varadinum, ediţia 28, un festival al comunităţii maghiare, dar, la fel ca în anii precedenţi, cuprinzând manifestări dedicate şi românilor. Au fost expoziţii de pictură şi fotografii premiate internaţional, concerte de muzică clasică, populară şi uşoară, spectacole de dans, care n-au nevoie, desigur, de traducere. La fel cum nu aveau nevoie nici trupele Republic, Bikini, Kormorán sau Geszti Péter, care au cântat în Cetate.

De asemenea, sâmbăta trecută, la Filarmonică a avut loc un concert memorial cu participarea legendarei trupe orădene Metropol, ca omagiu faţă de doi foști membri plecaţi recent la cele veșnice, textierul Mátza Gyula și vocal-intrumentistul Trifán László. 

Tot în Festum Varadinum, în weekend-ul 10-12 mai, în Cetate a fost Majális, sărbătoarea de mai a comunităţii maghiare, cu comercianţi din Oradea, Cluj, Satu-Mare şi din secuime. Festum Varadinum a avut şi propriul festival al filmului maghiar, cu o selecţie a celor mai bune filme produse în Ungaria, toate subtitrate în română.

Când politicul îşi bagă coada

Programul din acest an - în care s-au implicat numeroase organizaţii nonguvernamentale şi instituţii publice precum Teatrul Szigligeti, Revista Culturală Várad, Muzeul Ţării Crişurilor şi Filarmonica - a fost prezentat pe 2 mai într-o conferinţă de presă la care presa orădeană a fost reprezentată doar de confraţii maghiari şi la care au participat Komolay Szabolcs, viceprimar din Debrecen, Koncsek Zita, preşedinta Fundaţiei Varadinum, şi Szabó Ödön, preşedintele executiv al UDMR Bihor, în calitate de director de programe. Culmea ironiei, în timpul întâlnirii, potrivit maszol.ro, Koncsek a enunţat şi evenimente gândite pentru români, menite să promoveze cultura, tradiţiile maghiare, tocmai pentru a apropia cele două comunităţi.

Mesajul nu a ajuns, însă, la cei vizaţi, tocmai pentru că presa românească nu a fost invitată la conferinţă şi, spre deosebire de alţi ani, când programul festivalului a fost popularizat bilingv, anul acesta a fost redactat exclusiv în maghiară şi transmis numai presei maghiare, chit că mulţi dintre concitadinii maghiari se informează tot mai des şi din publicaţiile româneşti.

„Nu e treaba mea”

Szabo Odon, președintele executiv al UDMR BihorCoordonatorul activităţii de promovare a festivalului a fost deputatul Szabó Ödön (foto), a cărui atitudine discriminatorie e cu atât mai condamnabilă cu cât încă de la prima ediţie, din 1991, festivalul a beneficiat de fonduri publice din partea Primăriei Oradea şi a Consiliului Judeţean, instituţii care şi în acest an sunt menţionate pe toate materialele promoţionale ale Festum Varadinum ca susţinători.

Numai în 2017, de pildă, când tot Szabó a fost director de programe, BIHOREANUL a descoperit că Fundaţia a obţinut din partea CJ Bihor o triplă finanţare pentru Festum Varadinum, preşedintele Pásztor Sándor, personal, alocând 100.000 lei, Direcţia Social Comunitară alţi 30.000 lei, iar Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte încă 13.500 lei.

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a solicitat CJ Bihor să comunice cu ce sume au fost finanţate anul trecut şi în acest an evenimentele festivalului, dar şi dacă, în schimbul banilor, li s-a impus organizatorilor vreo minimă regulă de comunicare. În privinţa finanţărilor, răspunsul nu a fost încă transmis, iar cu privire la regulile de comunicare purtătorul de cuvânt Adrian Şimon a spus doar că „nu mă priveşte”.

O singură solicitare: să fie corecţi!

Mihai Jurca, șeful APTOR - Visit OradeaDe cealaltă parte, Mihai Jurca (foto), directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), prin intermediul căruia se finanţează astfel de proiecte, susţine că în acest an Festum Varadinum nu a primit bani, dar i s-au dat cu titlu gratuit spaţiile în care s-au desfăşurat evenimentele, precum şi sprijin tehnic.

„Fundaţia a beneficiat de sprijin tehnic şi de spaţii în Cetate. Atât în cazul lor, cât şi al altor proiecte, cerem ca activităţile dedicate comunităţii în ansamblul ei să fie popularizate corect, bilingv”, a declarat Jurcă, dând ca exemplu Zilele Sfântului Ladislau, eveniment organizat tot de comunitatea maghiară, dar promovat profesionist şi decent, în aşa fel încât informaţia ajunge la întreaga comunitate, maghiari şi români deopotrivă.

„Husar” cu tupeu

De ce nu s-a întâmplat acelaşi lucru şi în cazul Festum Varadinum? În calitate de director de programe, liderul UDMR Bihor, Szabó Ödön, spune că decizia i-a aparţinut. „Dacă aţi reuşit să traduceţi un comunicat de-al nostru într-o oră, puteaţi să traduceţi şi programele”, a spus Szabó, punând propria lipsă de transparenţă taman pe seama BIHOREANULUI. Motivul? „Vina” ziarului că a preluat un comunicat în care, în numele UDMR Bihor, jignea publicaţia pentru faptul că luna trecută a relatat despre escapadele amoroase ale episcopului reformat Csüry István, un notoriu agent electoral al UDMR.

Întrebat de ce discriminează şi cititorii celorlalte ziare de limba română, cum de pildă este Crişana, Szabó a pretins că în cazul Crişanei „n-avea rost” să comunice, deoarece „ei nu scriu nimic, oricum”. O nouă minciună, desigur, căci ziarul, la fel ca şi celelalte, a avut articole despre festival.

De fapt, realitatea e alta: Szabó Ödön se teme de presa românească pentru că nu o poate controla şi, ca atare, aceasta ar vedea şi dincolo de festivisme, putând cere socoteală pentru cheltuielile făcute din banii publici despre care deja din anii trecuţi există dovada că s-au scurs spre fundaţii şi firme ale UDMR. Bani care sunt şi ai românilor şi ai maghiarilor, deopotrivă, aşa cum ar trebui să fie şi sărbătorile...


PENTRU TOŢI
Fără separatisme

Spre deosebire de organizatorii Festum Varadinum, reprezentanţii Asociaţiei Sfântul Ladislau, implicaţi în realizarea evenimentelor din cadrul Festivalului Zilele Sfântului Ladislau, au comunicat transparent, prin întreaga mass-media locală, atât în timpul pregătirilor, cât şi pe perioada derulării festivalului şi la încheierea evenimentelor. Evenimentul a avut propria pagină de internet, bilingvă, de unde orădenii au putut afla programul manifestărilor, dar şi descrieri ale artiştilor, fotografii şi filmuleţe.

Anul trecut, la a VI-a ediţie, la evenimentele programate în Zilele Sfântului Ladislau au participat peste 45.000 persoane. În perioada 18-24 iunie au fost 11 concerte rock, pop, folk şi de muzică clasică, 13 evenimente sportive, un târg meşteşugăresc, evenimente dedicate familiilor şi copiilor, activităţi cu atmosferă medievală, turniruri şi cascadorii pe cai, ceea ce a adus o mare notorietate evenimentului. De reţinut că numeroşi participanţi au fost etnici români, pentru care organizatorii au amplasat inclusiv indicatoare de orientare în limba română.


DOAR ÎNTRE EI
Kelemen Hunor: “Nu iubim PSD”

Kelemen Hunor, președinte UDMRLiderii UDMR Bihor Szabó Ödön şi Cseke Atilla fug de câteva luni de dialogul cu ziariştii români, iar în cazul BIHOREANULUI au instituit un embargo total, invitând la conferinţele de presă doar ziariştii maghiari. La fel s-a întâmplat şi miercurea trecută, când la Oradea s-a desfăşurat întâlnirea primarilor UDMR din Partium cu parlamentarii Uniunii şi reprezentanţi ai Guvernului Ungariei. La eveniment a participat şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care a susţinut o conferinţă de presă în care, potrivit Bihari Napló, a vorbit despre importanţa unei reprezentări maghiare puternice în Parlamentul European.

Kelemen a atins, însă, şi un subiect interesant de dezbătut, dar care a rămas aproape neobservat, şi anume parteneriatul UDMR cu PSD, criticat de electoratul maghiar, despre care politicianul a susţinut că „e mult mai slab decât cred mulţi oameni”. „Maghiarii nu iubesc PSD şi nici noi (UDMR - n.r.)”, a spus Kelemen, susţinând că UDMR a acceptat „o colaborare parlamentară” cu pesediştii doar din „pragmatism transilvănean”.