Sfârşitul de an nu este deloc liniştit în Universitatea orădeană. După un an în care situaţia financiară a instituţiei a fost mai precară ca oricând, teama supremă a unor angajaţi, aceea de a nu-şi primi salariile, se accentuează.

Însuşi rectorul Constantin Bungău spunea în primăvară că dacă Ministerul Educaţiei nu-i va suplimenta alocările, Universitatea nu va avea bani de lefuri. Iar pentru că sumele aşteptate încă nu au venit, săptămâna trecută Senatul a refuzat să aprobe o rectificare de buget ce dezvăluie sărăcia. „Nu ne puteam asuma aprobarea unui buget care arată că cheltuielile sunt, de fapt, mai mari decât veniturile”, spune preşedintele forului, Sorin Curilă. Aşa că senatorii aşteaptă de la rector explicaţii suplimentare şi, mai ales, soluţii.

Rectificare pe minus

În fiecare lună, pentru plata salariilor celor aproape 1.500 angajaţi, Universitatea din Oradea cheltuie o sumă colosală - 9,3 milioane lei. Acest nivel record a fost atins după majorările salariale dictate de Guvernul PSD, fără însă ca acesta să asigure şi fondurile necesare. Conform contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei, UO primeşte în acest an, ca finanţare de bază, 79,9 milioane lei. Din venituri proprii, Universitatea a dublat suma, astfel că totalul veniturilor în acest an este de 155 milioane lei. Cheltuielile sunt însă sensibil mai mari: 162 milioane lei.

Reuniţi lunea trecută în şedinţă, senatorii Universităţii au fost descumpăniţi aflând că până acum veniturile şi cheltuielile nu s-au echilibrat. Un proiect de rectificare bugetară pe care Consiliul de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, l-a trimis forului legislativ după ce a primit de la Ministerul Educaţiei banii pentru decontarea cheltuielilor de transport ale studenţilor arată că în acest ultim trimestru al anului 2018, pentru activitatea de bază, deci inclusiv pentru plata salariilor, Universitatea are la dispoziţie modesta sumă de 12,3 milioane lei. Or, un simplu calcul matematic arată că numai salariile se ridică la 28 milioane lei!

Salarii fără acoperire

Lipsa banilor a fost evidenţiată şi de un raport de execuţie financiară pe care senatorii l-au primit spre analiză tot acum. Încă de la 1 octombrie, Universitatea avea un deficit financiar, adică o diferenţă între veniturile şi cheltuielile efectiv făcute, în sumă de 2,2 milioane lei.

„În proiectul de rectificare bugetară se arată că nu ajung banii de salarii pentru acest ultim trimestru şi nici nu a fost indicată sursa de finanţare pentru acoperirea acestor cheltuieli”, spune preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Prin urmare, Curilă le-a propus colegilor să nu aprobe rectificarea bugetară, iar aceştia, aproape în unanimitate, l-au ascultat. „Nu putem să ne asumăm rectificarea atât timp cât diferenţele nu sunt acoperite, sau cel puţin noi nu ştim cum se vor acoperi”, explică preşedintele. Pe 10 decembrie, senatorii şi-au programat o nouă şedinţă, sperând că până atunci rectorul şi prorectorii vor oferi explicaţii şi, bineînţeles, o soluţie.

Rector fără emoţii

Prorector Gabriel BendeaSoluţia, însă, este la Bucureşti, spune prorectorul responsabil de managementul financiar, Gabriel Bendea (foto). „Avem nevoie de alocări suplimentare şi discutăm cu Ministerul Educaţiei despre asta”, zice Bendea, subliniind că situaţia nu este atipică, la fiecare final de an Universitatea având nevoie de bani în plus. Niciodată, totuşi, de aşa mulţi...

La fel cum a făcut de fiecare dată când au apărut nelinişti cauzate de situaţia financiară, rectorul bagatelizează şi acum situaţia. „Colegii din Senat care spun că nu ne ajung banii pentru salarii nu înţeleg cum funcţionează Universitatea. Ministerul urmează să suplimenteze finanţarea”, asigură Constantin Bungău. Refuzul senatorilor de a aproba rectificarea bugetară nici nu prea contează pentru el, deoarece „rectificarea e trimisă deja la Minister”. Ceea ce înseamnă atât că rectorul a „sărit” peste aprobarea Senatului, cerută de Legea educaţiei, dar şi faptul că la Bucureşti situaţia de la Oradea e cunoscută.

O soluţie de urgenţă pentru Universitate ar fi linia de finanţare de 10 milioane lei contractată la începutul anului şi încă neatinsă. Dar, spun şefii Universităţii, nu se va ajunge la drastica situaţie în care salariile să fie plătite din bani împrumutaţi. „Veţi vedea, se corectează finanţarea”, garantează Bungău, încrezător în Ministerul condus, acum, de Ecaterina Andronescu. Rămâne de văzut dacă face bine sau nu...