Birurile din 2016 v-au părut mari? Se poate şi mai rău: mai adăugaţi 20% la impozitele pe casă şi maşină, încă 50% dacă nu v-aţi racordat la canalizare, deşi puteaţi, şi adăugaţi 500% dacă imobilul pe care îl deţineţi are faţada distrusă!

"Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvern", a anunţat săptămâna trecută primarul Ilie Bolojan.

"Revoluţie" cu gaură

Ilie Bolojan, primar OradeaDupă mai multe măsuri decise de Guvern, care au dus la scumpirea alimentelor, benzinei şi valutei, a venit rândul să crească şi nivelul impozitelor şi taxelor locale! Proiectul de impozite şi taxe pe 2018 aflat în dezbatere publică a fost modificat joia trecută de Primăria Oradea prin majorarea acestora cu 20%, cel mai mare procent din 1990 încoace. "În ultimele zile am făcut tot felul de calcule, am urmărit primării din ţară care au aplicat majorări de circa 18% şi, până la urmă, am decis să propunem şi noi o creştere a impozitelor", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

Măsura este menită să acopere gaura de 15,5 milioane euro dată bugetului local de "Revoluţia Fiscală" a Guvernului Tudose. "Au promis că vor compensa aceste sume până la nivelul de încasări din acest an, scăzând însă jumătate din banii pe care primăriile îi aveau în cont la finalul anului trecut. Aplicând această promisiune, s-ar compensa aproximativ 6 milioane euro, dar tot am rămâne cu o pierdere de peste 9,2 milioane euro la bugetul local", zice edilul. Suma e atât de mare încât ar putea finanţa construcţia unui pod peste Criş şi a unui pasaj peste centură în fiecare an. Neîncasarea ei, însă, pune sub semnul întrebării proiecte deja începute, precum construirea Podului Centenarului. Ca urmare, primarul a cerut Consiliului Local majorarea impozitelor pentru acoperirea găurilor. Iar cum deliberativul local este dominat de colegii săi din PNL, proiectul a și fost votat...

Casă, maşină, teren...

De anul viitor, orădenii vor plăti taxe cu zeci de lei mai mari pentru aceleaşi proprietăţi. Impozitul pentru un imobil cu toate utilităţile aflat în zona A va creşte cu 22 lei, de la 110 lei pe an la 132 lei pe an pentru o garsonieră, cu 33 lei, de la 165 lei la 198 lei, pentru un apartament cu 2 camere, respectiv cu 39 lei, de la 193 lei la 232 lei, pentru unul cu 3 camere.

În aceeaşi zonă, impozitul pentru o casă cu o suprafaţă utilă de 120 metri pătraţi şi o curte de 400 metri pătraţi va creşte cu 162 lei, de la 812 lei la 974 lei.

Impozitul datorat pentru o maşină de 1.400 centimetri cubi va creşte cu 12 lei, de la 60 la 72 de lei, iar cel pentru una de 1.900 cmc se va majora cu 37 de lei, de la 193 lei la 230 lei.

Orădenii care deţin terenuri îşi pot calcula de pe acum impozitul pe 2018 aplicând o majorare de 21% pentru cele situate în zonele fiscale A, B şi D, respectiv cu 20% pentru cele din zona C. Un mizilic, însă, pe lângă suprataxa de 500% care va fi aplicată proprietarilor de clădiri şi terenuri neîngrijite. Şi asta nu e tot, căci municipalitatea vizează şi înjumătăţirea reducerii pe care o acordă persoanelor fizice care îşi achită în avans impozitele anuale - la 5% - la fel ca în cazul firmelor.

Se scumpeşte gigacaloria!

În plus, Primăria a decis să reducă subvenţia de 18% acordată pentru încălzirea locuinţelor, graţie căreia în prezent orădenii plătesc doar 240 lei pentru o gigacalorie obţinută la un preţ de cost de 295 lei. "Nemaiputând susţine această subvenţie, suntem forţaţi să creştem la 255 lei preţul gigacaloriei", spune primarul.

Stănel Necula, director TermoficareScumpirea se va aplica de luna viitoare şi se va reflecta în facturile din ianuarie. "Într-o lună de iarnă, un apartament consumă în medie 1,2-1,4 gigacalorii, în funcţie de suprafaţă. Reducerea subvenţiei ar însemna o creştere a facturii cu sume între 18 lei pentru un apartament cu 2 camere şi 25 lei pentru unul cu 4 camere", anunţă directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Urmează reduceri... 

În cazul OTL, unde diminuarea subvenţiei e mai dificilă, Primăria anunţă reducerea serviciilor. "E posibil ca frecvenţa mijloacelor de transport să fie redusă, iar anumite curse, care nu sunt încărcate la capacitate, să fie eliminate", spune primarul. OTL, la fel ca toate societăţile subordonate municipalităţii, va trebui să-şi reducă cheltuielile, inclusiv prin disponibilizări de personal, şi să caute noi modalităţi de majorare a veniturilor.

directorul ADLO, Alina SilaghiAgenţia de Dezvoltare Locală Oradea va elimina scutirea de impozit pe clădiri şi teren oferită firmelor încă de la înfiinţare, în 2008. Din 2018, companiile din Parcul Industrial vor plăti 50% din impozitul datorat în mod normal. "Măsura nu ar trebui să afecteze atractivitatea parcurilor industriale. Avem în continuare un preţ competitiv al terenului faţă de alte oraşe şi ne bucurăm de avantajele pe care le oferă proximitatea graniţei, apropierea de autostradă şi un oraş cu o calitate a vieţii ridicată, cu drumuri şi servicii bune, cu aeroport, şcoală internaţională şi aquapark", zice directorul ADLO, Alina Silaghi (foto).

Măsuri de constrângere

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei OradeaPe lângă măsurile de compensare a pagubei provocate bugetului local de "Revoluţia Fiscală" municipalitatea pregăteşte şi o "revoluţie" proprie. "Vrem să trecem într-o zonă în care impozitele influenţează, orientează sau corectează anumite situaţii", explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Astfel, municipalitatea îi va supraimpozita cu 50% pe cei care refuză să se branşeze la reţelele de canalizare aduse de Compania de Apă până în faţa proprietăţilor acestora. Orădenii, însă, se opun în continuare "noutăţilor" de acest fel. "Sunt prea bătrân ca să mă intereseze de conductele lor. Mi-am betonat deja curtea şi nu am bani s-o refac dacă mă obligă s-o sparg", zice un bărbat de pe strada Caraşului (Ioşia).

La fel, în încercarea de a reanima zona centrală, municipalitatea pregăteşte supraimpozitarea cu 50% a spaţiilor comerciale de pe Corso ţinute închise mai mult de 30 de zile, iar pentru a avea din ce plăti lucrări de refacere a asfaltului la un standard de calitate corespunzător pregăteşte şi majorarea taxei pentru desfacerea pavajului, cu 500%, adică la 500 lei pentru fiecare amplasament. Scopul declarat al Primăriei este de a obliga orădenii să aibă anumite comportamente civilizate. Doar că primul efect este că aceştia vor duce mâna la buzunare...


DEZBATERE CU IPOCRIZIE
"Impozit pe tupeul politic"

Dezbaterea fiscalităţii locale pe anul 2018, organizată joia trecută de Primărie, a reunit zece participanţi, de la consilierii locali Camelia Dulcă (PNL), Kis Gabor Ferenc (UDMR) şi Liviu Sabău Popa (PSD), până la liderul USR Bihor, Cristian Rusu.

Liviu Sabău Popa, consilier local PSD OradeaDiscuţiile au fost relativ relaxate până când şeful grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto), a cerut reducerea impozitului pe clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice (de la 0,9% la 0,08%), dar şi alte facilităţi fiscale. Cererile l-au scos din sărite pe primarul Ilie Bolojan. "Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD, care, după ce Guvernul PSD ne ia tot bugetul de investiţii, au tupeul să vină să propună scăderi de taxe şi impozite", a tunat edilul.

Bolojan a explicat că "Revoluţia Fiscală" a Guvernului Tudose afectează toate primăriile din ţară, indiferent de culoarea politică a primarilor. "Dacă grupul PSD din Consiliul Local vrea să facă ceva pentru orădeni, poate să propună parlamentarilor partidului să nu voteze Ordonanţa 79 privind revoluţia fiscală", a zis edilul.

Acesta a promis, în schimb, că dacă Ordonanţa 79 va fi respinsă de Parlament, iar bugetul local îşi va recăpăta veniturile pierdute, Primăria orădeană va renunţa la majorarea cu 20% a impozitelor locale.