Oricât de greu ar crede cârcotaşii, modernizarea celor două mari spitale din oraş, Municipal şi Judeţean, este numită în ţară "fenomenul Oradea". Investiţiile masive făcute de Primărie în reabilitarea clădirilor, în dotarea cu aparatură şi în specialişti au determinat o creştere a calităţii serviciilor medicale pe care cele două unităţi vor s-o dezvolte şi mai mult.

Spre finele primului an în care au făcut achiziţii în comun, fapt care le-a permis să cumpere medicamente şi consumabile la preţuri mai mici, Consiliile de Administraţie ale celor două spitale au mai luat o hotărâre importantă: vor avea servicii unice de preparare a hranei, de sterilizare a instrumentarului şi de realizare a analizelor de imunohistochimie. Economiile vor fi orientate tot pentru creşterea actului medical.

Modernizare continuă

Preluarea de la Ministerul Sănătăţii a celor două mari spitale din oraş s-a dovedit un succes. Mai atentă decât Guvernul la nevoile orădenilor, Primăria a investit semnificativ şi constant în ambele unităţi, câştigul pacienţilor fiind certificat de tot ce s-a realizat în ultimii zece ani, de la construirea Centrului Oncologic până la amenajarea primului (şi singurului) heliport de spital din România, de la modernizarea tuturor sălilor de operaţii până la dezvoltarea unor specializări de vârf (dacă, de pildă, în 2011 în Oradea s-au făcut primele 4 stentări, numărul acestora, şi implicit al vieţilor prelungite, a trecut de 1.800 în 2017).

Iar modernizarea continuă: la Municipal va fi construit un nou corp de clădire, destinat exclusiv Pediatriei (investiţie de 10-12 milioane euro), iar la Judeţean va fi extinsă Unitatea de Primire a Urgenţelor, care va fi dotată şi cu un CT propriu (4 milioane euro, din care 1,5 milioane de la Banca Mondială).

Premieră în achiziţii

Cum investiţiile trebuie cofinanţate din bugetul oraşului şi din cele ale spitalelor, acestea au decis şi să-şi reducă o parte din cheltuielile "secundare". În baza unei Hotărâri a Consiliului Local din 2014 pentru înfiinţarea consorţiului spitalicesc din Oradea, primul pas a fost ca Judeţeanul şi Municipalul să facă achiziţii în comun.

Gheorghe Carp, manager Spitalul Județean Oradea"La Minister a fost uimire totală când au aflat că facem achiziţii printr-o comisie în care sunt reprezentanţi ai ambelor spitale", spune managerul Judeţeanului, dr. Gheorghe Carp (foto). Rezultatul? Din acest an, spitalele cumpără medicamente şi materiale la preţuri mai mici chiar şi cu 10%, economisind sute de mii de euro.

Pasul al doilea a fost decis la sfârşitul lunii trecute, când managerii au fost împuterniciţi să realizeze platforme comune pentru alte trei servicii: de bucătărie, de analize imunohistochimice şi de sterilizare.

Trei dintr-o lovitură

Dacian Foncea, manager Spitalul Municipal Oradea"Fiecare spital are propria bucătărie, dar fiecare cu inconvenientele ei", spune managerul Municipalului, Dacian Foncea (foto). De anul viitor, când vor folosi în comun doar una (a fostului Spital de Neurologie), ambele vor avea de câştigat. Judeţeanul îşi va elibera o jumătate de etaj şi îl va folosi pentru servicii medicale, salarizarea personalului va costa mai puţin, iar calitatea hranei va fi aceeaşi. "Vor fi preparate zilnic 2.500 - 3.000 porţii, inclusiv pentru personal şi rezidenţi, şi vrem să nu mai aibă gust de mâncare de spital".

Pentru sterilizare, cele două unităţi vor folosi staţia recent modernizată a Judeţeanului. "Municipalul avea în plan construirea unei staţii de minimum 500.000 euro. Cu banii aceştia vom steriliza instrumentarul 15 ani împreună cu Judeţeanul", explică Foncea.

A treia platformă comună va fi pentru analizele de imunohistochimie (pe tumori şi ţesuturi), realizarea ei fiind oarecum deja începută. "În august am reziliat un contract încheiat în 2016 cu o firmă căreia îi plăteam doar pentru reactivi 36.000 lei pe lună şi facem analizele la Judeţean cu 25.000 lei. Cu platforma comună va fi şi mai ieftin", spune managerul.

"Vrem specialişti"

Concomitent, Municipalul a intrat într-o reorganizare majoră pentru a-şi acoperi deficitele în specializări cheie, declanşând cel mai mare val de angajări din ultimele trei decenii prin scoaterea la concurs a peste 100 de posturi.

"La 1.085 paturi, trebuia ca minimum 40 să fie de ATI. Avem 15, dar suplimentăm rapid la 25, aşa că angajăm doi medici şi 10 asistente. La Oncologie, deşi înregistrăm anual 3.000 de cazuri noi, etajul IV este nefolosit. În decembrie vom avea un al doilea accelerator de particule, am cumpărat recent şi primul CT, pentru care vom avea linie de gardă. Angajăm 2 medici şi 6 asistente pe Oncologie, 4 asistente şi 6 tehnicieni pe radiologie-imagistică. La fel, facem angajări pentru Nefrologie, Chirurgie generală, spitalizarea de zi, registratură", spune Foncea.

Cei interesaţi îşi pot depune dosarele până la sfârşitul acestei luni, iar concursurile vor avea loc luna viitoare, din 7 până în 19 noiembrie, toate probele urmând să fie înregistrate audio şi video. Pentru că, spune managerul, "nu aducem «piloşi», vrem specialişti".