Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dictată la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie. După reluarea procesului său la Curtea de Apel Oradea, justificată de o eroare comisă de o judecătoare, instanţa a dispus ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere. BIHOREANUL vă aminteşte cum s-a ajuns aici...

Sentință blândă

Aşa cum BIHOREANUL a anunţat deja, Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercurea trecută, în dosarul lui Răzvan Vonea, acum cadru didactic la Colegiul Economic Partenie Cosma, la aproape o jumătate de an după reluarea dezbaterilor. 

Potrivit soluţiei publicate pe scurt pe portalul instanţei, completul format din judecătoarele Laura Soane şi Adina Cioflan a schimbat încadrarea juridică din trafic de influenţă în formă continuată în două infracţiuni distincte aflate în concurs, l-a achitat pentru o faptă de complicitate la dare de mită, în final micşorându-i  pedeapsa de la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare la 3 ani şi dispunând suspendarea sub supraveghere a acesteia. Instanţa a redus şi contravaloarea cheltuielilor judiciare pe care Vonea trebuie să le achite în favoarea statului, de la 7.000 la 5.000 lei.

Încarcerat și eliberat

În decembrie 2018, Curtea de Apel Oradea îl condamnase definitiv pe fostul director al Colegiului Şaguna la 3 ani şi 6 luni de detenţie. Vonea a şi fost încarcerat imediat pentru a-şi executa pedeapsa, dar a fost eliberat două săptămâni mai târziu, pe 17 decembrie, ca urmare a unei contestaţii în anulare formulate împotriva sentinţei.

Reuşita acţiunii, după cum a dezvăluit atunci BIHOREANUL, a fost cauzată de o eroare: judecătoarea Adela Condrovici, unul dintre cei doi magistraţi din completul care l-a trimis după gratii, s-a plasat în incompatibilitate deoarece soluţionase şi contestaţiile inculpatului la măsurile preventive dispuse de Tribunalul Bihor în timpul urmăririi penale, fapt interzis de Codul de procedură penală.

Șpăgi pe bandă rulantă

În dosarul penal trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului Bihor pe 16 ianuarie 2016, Vonea era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Între altele, acestuia i s-a imputat că, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea. Totodată, ex-directorul obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar negocia ce note urma să treacă în catalog.

Pe-o mână cu jurista

De asemenea, Vonea a încercat să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro. Ca să-l ajute pe băiat, Bacter urma să fie numită şefă de comisie la Bac şi să-i „rezolve” protejatul.

Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate. Fosta juristă a Universităţii, acum cadru didactic la Facultatea de Mediu, deşi s-a transformat în „turnătoare” în dosarul lui Vonea, nu a scăpat, fiind condamnată definitiv, în 2017, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Achitate și condamnate

Vonea a fost acuzat şi că ar fi intervenit pentru a rezolva examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi sugera amicei sale „tarifele”: 100 euro pentru preşedinta comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru membră. Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a denunţat imediat pe Vonea, spunând că, înainte de examen, acesta le-ar fi înmânat examinatoarelor câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Cele două universitare au recunoscut doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea, iar Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, achitându-le, în iunie 2018, în vreme ce Vonea a scăpat cu suspendare. Numai că, în apel, în același dosar în care au dispus încarcerarea lui Vonea, magistraţii Curţii de Apel au dispus, la finele anului trecut, condamnarea la 2 ani cu suspendare şi a celor două cadre universitare. Spre deosebire de şpăgarul dovedit, ele n-au avut „noroc” de erori judiciare...