Când plouă, parcarea acoperită cu pietriş din lateralul spitalului se umple de bălţi. Părinţii micilor pacienţi aduşi la tratament în Băile 1 Mai, la secţia de copii a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală, împing cu stoicism printre ochiurile de apă cărucioarele în care îşi cară pruncii suferinzi.

"Intrarea dinspre parcare este ţinută închisă. Ca să ajungi la cealaltă poartă, trebuie să ocoleşti pe lângă clădire, pe un trotuar îngust şi denivelat. Împingi căruciorul care se scutură, în timp ce îţi curge în cap apa de la aparatele de aer condiţionat", reclamă mama unui pacient. Veche de aproape 200 de ani, clădirea spitalului este depăşită din toate punctele de vedere...

Din toată ţara

Clădirea din Băile 1 Mai a secţiei de copii a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix mai are puţin şi face două secole. Ridicat în anul 1842 de un ordin călugăresc, imobilul a fost transformat în anii ’50 în sanatoriu pentru copii, iar la începutul anilor ’90 în secţie a Spitalului de Recuperare. Aici sunt trataţi copii şi tineri până în 26 de ani suferind de diferite dizabilităţi locomotorii, deficienţe neurologice, malformaţii congenitale şi altele.

Parcarea spitalului adăposteşte maşini din toate judeţele ţării, de la Timiş şi Cluj la Neamţ şi Constanţa. Bihor, mai puţin. "Nu ne-am internat niciodată, din cauza condiţiilor. Clădirea este veche, crăpată, dar acum, fiindcă din august există şi posibilitatea tratamentului ambulatoriu, am zis să încercăm", povesteşte mama unui copil imobilizat în scaunul cu rotile.

Experienţa s-a dovedit, însă, neplăcută. "Uşa dinspre parcare e închisă. Mamele spun că aşa a fost tot timpul. Îţi iei copilul din maşină, îl pui în cărucior şi ocoleşti zeci de metri prin bălţi sau gropi, când ai putea intra cu el direct la tratament", spune, supărată, femeia.

Drum cu ocolire

Părinţii care îşi aduc copiii la tratament au de ales între a parca în lateralul spitalului şi a-şi căra micuţii pe un trotuar îngust pe lângă clădire sau a-şi lăsa maşina în parcarea din faţă şi a împinge căruciorul pe o alee peste o sută de metri, ocolind parcul din curtea spitalului până la intrarea în clădire. Oricum, peste mână!

Şeful Secţiei Copii, dr. Monica Fărcăşan, este de altă părere. "Nu este atât de complicat. Părinţi pot merge cu maşina pe alee până la intrarea în parc, îşi dau jos copiii, îi lasă în cărucior până parchează, după care îi aduc la tratament", recomandă ea. Fărcăşan susţine că intrarea dinspre parcare se deschide doar pentru Ambulanţă şi la ocazii speciale. "Nu ne permitem un portar şi pentru această intrare, aşa că există riscul să iasă copii în parcare printre maşini sau să intre în spital tot felul de străini".

De altfel, circuitul în spital al pacienţilor din ambulatoriu a fost aprobat de Direcţia de Sănătate Publică Bihor doar cu intrare pe poarta principală. "Pacienţii din ambulatoriu nu trebuie să se intersecteze cu cei spitalizaţi. Aceştia intră pe poarta principală, pe lângă portar, pentru că în imediata vecinătate sunt dulăpioarele în care copiii îşi pot lăsa lucrurile, toaleta şi sala pentru consultaţii, de unde merg la tratamente", explică Fărcăşan. De altfel, acesta este maximul de confort pe care îl permite clădirea...

Spital din alte vremuri

Adevărul este că spitalul pârâie din încheieturi. Dacă baza de tratament, de la bazine la aparatură, a mai putut fi reabilitată de-a lungul timpului, imobilul nu mai are şanse. Construit după planuri de acum două secole, spitalul are băi doar la o parte din saloane. În ciuda reparaţiilor repetate, pereţii crapă, tencuiala cade, iar tratamentele nu pot ţine departe mucegaiul generat de infiltraţiile apei geotermale.

Ramona Suciu, manager Spitalul de Recuperare Felix"Experţii pe care i-am consultat ne-au zis că imobilul nu merită reabilitat. Clădirea este amplasată pe un sol mâlos şi, oricât am repara, fisurile vor apărea din nou", explică dr. Ramona Suciu (foto), managerul Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, de care aparţine secţia din Băile 1 Mai.

Doar planuri...

Conducerea spitalului analizează varianta unei construcţii noi pe un amplasament solid în imediata vecinătate, dar deocamdată e o simplă intenţie. "Potrivit studiului de fezabilitate, construcţia unei clădiri noi ne-ar costa peste 10 milioane de euro, aşa că nu am avansat deocamdată prea mult", spune managerul.

La astfel de costuri, toţi miniştrii Sănătăţii, inclusiv bihoreanul Florian Bodog, au tot amânat proiectul, pentru identificarea unor surse de finanţare. Noua clădire ar trebui să găzduiască 110 paturi şi să cuprindă facilităţi de tratament, ambulatoriu şi spitalizare de zi.

Ar fi bine, la banii ăia, să aibă şi acces direct, fără să mai fie obligaţi părinţii să împingă cărucioarele cu micuţii suferinzi sute de metri printre bălţi şi gropi...