Problema ei par a fi părinţii, se poate spune despre Abigail Bordaş, fata de 13 ani care şi-a înjunghiat bunica fiindcă nu o lăsase să-şi vadă tatăl. "Abigail e îndrăgostită de tatăl ei, care a sedus-o", pretinde mama, dar acuzele-i sunt respinse de bărbatul care zice că adolescenta ar fi fost agresată... de mamă şi bunici!

În timp ce părinţii se războiesc, ancheta începută de poliţişti astă-toamnă nu e nici acum finalizată, iar adolescenta a fugit de sub nasul "specialiştilor" în protecţia minorilor, incapabili să gestioneze o asemenea situaţie...

"Iubita lui tata"

Cu două săptămâni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia drama lui Abigail, adolescenta care pe 8 august îşi înjunghiase bunica şi apoi a fugit de acasă, fiindcă n-a fost lăsată să-şi vadă tatăl care o părăsise înainte de a se naşte, dar a reapărut în viaţa ei de câteva luni, bulversându-i existenţa.

Anca Bordaș, mama adolescentei Abigail Bordaș"Abigail şi-a căutat tatăl pe Facebook. A ajuns la vârsta adolescenţei şi voia să-l cunoască. Eu am lăsat-o, nu mi s-a părut nimic rău în asta. Rău a fost că el a manipulat-o într-un fel bolnav", povestea Anca Bordaş (foto), convinsă că fiica sa s-a răzvrătit din disperare, după ce i-a fost interzis să-l mai vadă pe bărbatul bănuit că o abuza emoţional şi chiar sexual.

"Iulian a manipulat-o. Abigail e un copil îndrăgostit, care nu îşi dă seama că este într-o relaţie nepotrivită", spunea femeia, susţinând că toamna trecută a cerut în două rânduri ordin de protecţie împotriva lui Iulian Colţa. Actul a fost emis abia anul acesta, pe 23 iunie, după un proces în care au depus mărturii inclusiv vecini şi soţia bărbatului, Cornelia Colţa. La audieri, aceasta a declarat iniţial că Iulian avea un comportament neadecvat faţă de Abigail, inclusiv că i-ar fi găsit împreună în pat, ulterior spunând, însă, că a minţit "din gelozie".

La proces, mama lui Abigail a prezentat totuşi câteva mesaje deplasate trimise de individ fiicei sale pe Facebook, spunându-i că o iubeşte pe ea, nu pe soţia sa, şi cerându-i "să fii numai a mea". "A pus în pericol dezvoltarea emoţională şi sănătatea psihică a minorei", au conchis judecătorii, interzicându-i lui Colţa să se mai apropie de adolescentă timp de 6 luni.

"Suntem tată şi fiică"

În ciuda gravităţii situaţiei, în ancheta penală a Parchetului Oradea, declanşată în septembrie 2017, nimeni n-a fost pus sub învinuire. Audierile au început, de fapt, abia după ce BIHOREANUL a publicat articolul "Iubita lui tata". Mama adolescentei a fost chemată la Poliţie pentru a da declaraţii, dar nu şi tatăl, care, imediat după ce Abigail şi-a înjunghiat bunica şi a fugit de acasă, a plecat la muncă în Malta.

Iulian Colța, tatăl lui Abigail BordașCăutat de ziar, Colţa a refuzat iniţial să vorbească, catalogând acuzaţiile drept "prostii". Ulterior, a acceptat o discuţie, spunând că relaţia sa cu fata e "normală". "Am încercat s-o cunosc de ani de zile, dar mama ei m-a ţinut deoparte, nu m-a lăsat. Vara trecută, când lucram în Germania, m-a căutat ea, mi-a cerut să vin s-o iau de la mamă, ca să trăiască cu mine şi cu soţia mea".

"Abuzată, dar nu de mine"

Bărbatul afirmă că acuzaţia că şi-ar fi abuzat fiica e neîntemeiată: "Soţia mea a complotat cu mama lui Abigail, au vrut să mă vadă închis". Motivul? "Soţia mea a devenit geloasă pe atenţia pe care i-o dădeam fetiţei. Dar aşa e ea, nu m-am supărat". Cât despre mesajele trimise fetei, Colţa susţine că, de fapt, le destinase... soţiei. "Discutam pe Facebook şi cu fata, şi cu soţia, a fost totul o glumă", se jură el.

Mai mult, potrivit spuselor sale, Abigail ar fi fost abuzată chiar de mamă şi de bunici! "O băteau dacă nu-i asculta, o forţau să meargă la biserică, să cânte la 5 instrumente, să meargă la şcoală confesională. Copilul voia să se mai joace, dar n-o lăsau. Ea a vrut o familie normală, de aceea a venit la mine", zice Colţa, adăugând că, de fapt, bunicul fetei ar trebui cercetat pentru abuz: "Când auzea de el, Abigail începea să tremure. Ar trebui întrebată ce i s-a întâmplat. A fost abuzată, dar nu de mine!".

Din nou dispărută

În timp ce părinţii se bat în acuzaţii, situaţia lui Abigail a devenit dramatică. Adolescenta a fost plasată în grija Direcţiei de Protecţie a Copilului de mama ei, de teamă că fata îşi va ataca din nou familia. "Trebuie să primească ajutor de specialitate. Nu pot să risc să o iau acasă şi, la un moment dat, dacă se supără, ne omoară", zice Anca Bordaş.

Doar că specialiştii care ar trebui să o ajute par şi ei depăşiţi. Găsită de un taximetrist la o săptămână după ce şi-a agresat bunica, adolescenta a fost internată într-un centru pentru copii abuzaţi, dar după câteva zile, pe 20 august, a fugit chiar din curtea DGASPC, de sub nasul angajaţilor care voiau s-o ducă la o evaluare psihologică.

Găsită din nou de poliţişti, copila a fost internată întâi la secţia de Neuropsihiatrie Infantilă a Spitalului Municipal şi apoi dusă într-un alt centru, de unde a dispărut din nou! "Noi nu avem gratii", îi apără fostul director DGASPC Călin Puia pe colegii care au scăpat-o printre degete. Ca şi când n-ar exista nicio altă metodă de a ajuta un copil "rătăcit"...

Sâmbătă seară, Poliţia a anunţat că Abigail a fost găsită, la ora 18.45, în Oradea, fără să fi fost, în timpul dispariţiei sale, victima vreunei infracţiuni. Rămâne de văzut până când…