Mai ţineţi minte cât aţi plătit anul acesta Primăriei impozit pe proprietate? Adăugaţi 4,6% şi veţi şti cât veţi datora la anul! Săptămâna trecută, Consiliul Local Oradea a decis majorarea impozitelor locale proporţional cu rate inflaţiei, pentru a menţine puterea financiară a bugetului local.

"Actualizarea impozitelor este obligatorie, o aplică toate administraţiile locale din ţară", susţine viceprimarul Florin Birta. Atâta tot că, pe lângă aceasta, Primăria Oradea a introdus şi trei taxe speciale...

Biruri în creştere

Orădenii vor plăti în 2020 impozite cu 4,6% mai mari. Concret, proprietarul unui apartament cu 2 camere va achita cu circa 9 lei în plus, de la 198 la 207 lei. Pentru un apartament cu 3 camere suma va creşte cu 10 lei, de la 232 lei la 242 lei.

Inflaţia va afecta inclusiv impozitul auto. Astfel, suma datorată pentru o maşină cu motor de 1.400 centimetri cubi se va majora cu 3,3 lei (de la 72 lei la 75,3 lei), iar pentru una cu cilindree de 1.900 cm va creşte cu 10,5 lei (de la 230 lei la 240 lei).

Poate nu pare mult, dar se adună, în condiţiile în care birurile nu scad niciodată. Spre exemplu, la sfârşitul anului 2016, marcat de o inflaţie negativă de 1,3%, primarul Ilie Bolojan a omis să ceară reducerea birurilor, iar la finalul lui 2017, când "revoluţia fiscală" a guvernului PSD a luat 9,2 milioane lei de la bugetul local, a majorat impozitele cu 20% pentru a acoperi gaura.

Mai mult, orădenii pierd treptat şi facilităţile pentru plata în avans a impozitelor. Pentru a determina populaţia să lucreze online, la sfârşitul anului trecut Consiliul Local a înjumătăţit la 5% bonificaţia acordată celor care plătesc integral la ghişee până la sfârşitul lunii martie. De anul viitor, procentul va scădea din nou, la doar 4%, jumătate faţă de bonificaţia pentru plata online (8%).

Taxa pe mătură 

Pe lângă actualizarea cu inflaţia şi reducerea bonificaţiei, orădenii vor fi afectaţi şi de o nouă serie de taxe speciale. În teorie, acestea pot fi instituite de Consiliul Local în schimbul unui serviciu prestat de municipalitate populaţiei, dar în practică sunt doar în folosul Primăriei.

De pildă, deşi Regulamentul de spaţii verzi aprobat prin HCL 873/2018, prin care asociaţiile de proprietari erau obligate să cureţe în jurul blocurilor, a fost atacat de prefectul Ioan Mihaiu ca nelegal şi suspendat până la judecata pe fond, municipalitatea nu renunţă la ideea de a salubriza domeniul public cu mâna populaţiei.

Astfel, de anul viitor, orădenii care locuiesc la case şi nu întreţin domeniul public între gardul proprietăţii şi trama stradală vor risca să fie taxaţi. "Procedura implică notificarea cetăţeanului, fixarea unui termen de conformare, verificarea şi, în caz de neconformare, comandare de lucrări pe cheltuiala acestuia", explică viceprimarul Florin Birta (foto). Concret, municipalitatea va cere unei firme de salubritate să cureţe locul, iar aceasta va tăia factura pe numele orădeanului la un tarif de 0,7 lei pe metrul pătrat. Contravenientul va avea 60 de zile pentru plata facturii, după care îi va fi debitată la impozit!

"Ca boschetarii" 

În condiţiile în care municipalitatea, care încă se judecă pe regulamentul de salubritate, a exceptat de la suprataxare asociaţiile de proprietari, taxa este vădit discriminatorie. "Nu poţi trata diferit orădeanul de la bloc faţă de cel de la casă!", spune Ioan Horvath (foto), preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului 1, singura care a contestat regulamentul în instanţă, cu argumentul că municipalitatea pasează răspunderea salubrizării stradale proprietarilor de case.

"Primăria face ca boschetarii din cimitir: vine în absenţa ta, îţi mătură ceva la mormânt fără să le fi cerut şi pe urmă strigă după tine pe alee să-i dai bani", spune Horvath.

Orădenii de la case consideră măsura nedreaptă. "În Ioşia, toată lumea îşi face curat în faţa casei. În ultimele săptămâni au ieşit vecinii, au adunat frunzele la un loc şi acolo au rămas. N-a venit nimeni să le ridice. Acuma atâta mai trebuie, să şi plătim pentru asta!", protestează un bărbat.

Săptămâna trecută puteau fi văzute maldăre de frunze pe străzi precum Fagurelui, Haţegului sau Iacobinilor, aşa că oamenii cer Primăriei să pună operatorul de salubritate la treabă, nu să introducă taxe speciale.

Bani contra proces verbal 

O taxă specială cel puţin la fel de discutabilă, care va intra în vigoare anul viitor, e cea pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcţiilor fără autorizaţie, aplicabilă pentru circa 1.000 de orădeni. Cum deseori Primăria află despre construcţiile ilegale doar când proprietarii fac demersuri pentru legalizarea lor în vederea vânzării, mult după termenul de 3 ani în care fapta se prescrie, municipalitatea a introdus o taxă de 5.000 lei pentru clădirile neautorizate, amenda fiind urmată de supraimpozitarea cu 50% până la intrarea în legalitate.

Menită să acopere un vid normativ şi să le ofere proprietarilor şansa legalizării, măsură e considerată nelegală de reprezentanţii opoziţiei. "Orice acţiune de control se finalizează cu proces verbal. Cetăţeanul nu primeşte niciun serviciu sau niciun beneficiu direct prin încheierea acestuia, ca să fie instituită o taxă specială", acuză consiliera UDMR-ista Kirei Melinda (foto). Mai mult, aceasta susţine că, de vreme ce legiuitorul sancţionează proprietarii clădirilor neautorizate cu amendă de până la 100.000 lei, majorarea cu 50% a impozitului e o dublă pedepsire.

Taxă amânată

Nicio taxă specială n-a stârnit însă mai multă nemulţumire decât supraimpozitarea cu 50% a celor circa 3.000 imobile neracordate la reţelele de termoficare sau gaz existente la limita proprietăţii. Taxa loveşte exact în cei săraci, care nu au 2.000 euro pentru proiectarea şi executarea racordării.

"Dacă ai termoficare sau gaz, impozitul e mai mare. Dacă n-ai, eşti supraimpozitat! Unde o fi interesul cetăţeanului? Singura care profită este Primăria, acţionar şi la Termoficare, şi la Distrigaz", susţine un orădean.

Instituirea taxei din 2020 a fost contestată de participanţii la întâlnirile publice cu viceprimarul Florin Birta în campania electorală pentru prezidenţiale. "Am decis ca taxa să se aplice doar din 2021 în urma consultărilor cu cetăţenii care au spus că este binevenită, pentru că încercăm să reducem poluarea, dar că termenul de conformare e prea scurt", zice vicele.

Numai pentru "păcătoşi"

Unice în ţară, noile taxe speciale sunt apărate cu îndârjire de reprezentanţii municipalităţii. De altfel, Birta susţine că ele vor fi aplicate doar contravenienţilor: "Un cetăţean cinstit şi civilizat, care construieşte cu autorizaţie ori care îşi curăţă în faţa casei, nu are nicio problemă, nu trebuie să plătească nicio taxă".

Viceprimarul susţine că reguli similare se aplică şi în Occident, iar populaţia se conformează. Acesta e şi motivul pentru care municipalitatea insistă să le adopte. "Încercăm să generăm nişte comportamente". Iar cum conducerea Primăriei este adepta liniei dure, stimularea orădenilor să-şi schimbe comportamentul se va face în primul rând prin taxe şi amenzi. Facilităţile mai pot aştepta...


POFTIŢI ONLINE!
Coadă contra-cost

Primăria vrea să influenţeze prin taxe inclusiv contactul orădeanului cu aparatul birocratic. Pentru a reduce cozile din sala de lucru cu publicul, de anul viitor municipalitatea va taxa fiecare act eliberat pe loc, la solicitarea orădeanului. "Vom implementa operarea pe loc strict contra cost, nu cu o sumă mare, de 10 lei, pentru fiecare document solicitat", spune directorul economic Eduard Florea (foto).

Orădenii vor putea primi în continuare documentele cu titlu gratuit, dar nu pe loc, ci în câteva zile. În schimb, le vor putea solicita gratuit şi online, fără să se mai deplaseze la ghişee, printr-o platformă care va fi dată în folosinţă înainte de finalul anului. Măsura va lovi, însă, exact în orădenii prea bătrâni sau prea săraci ca să fie familiarizaţi cu internetul.