Ca urmare a apariţiei articolului „Primarul turnător”, prin care BIHOREANUL a dezvăluit racolarea ca informator a edilului liberal de Aleşd, Ioan Todoca, de către fostul ofiţer de Securitate Teodor Boto, acesta din urmă a trimis câteva precizări ziarului. „De ce a tăcut aproape 30 de ani? Dacă ai avut atât de mult de suferit, cum poţi să uiţi că ai colaborat cu Securitatea?”, îl întreabă Boto pe Todoca.

Singura autoritate competentă în cazul colaborării domnului Todoca Ioan cu securitatea este CNSAS. Documentele puse la dispoziţie de această autoritate sunt originale şi fără nicio putinţă de tăgăduire.

Prin faptul că domnul Todoca mă acuză în spaţiul public că l-am „constrâns” şi „ameninţat” la semnarea angajamentului de colaborare, trebuie să precizez că este o minciună tardivă. În acea perioadă, candidaţii la recrutare erau atraşi treptat la colaborarea cu securitatea şi erau recrutaţi pe bază de sentimente patriotice şi nu prin constrângere. De ce a tăcut aproape 30 de ani şi nu a făcut o plângere împotriva mea? Dacă ai avut atât de mult de suferit, cum poţi să uiţi că ai colaborat cu securitatea atunci când dai declaraţie pe proprie răspundere şi fiind întrebat expres despre acest aspect?

Drumul de acces spre domiciliul meu a primit o nouă reglementare rutieră la data de 01.03.2015 pe baza solicitării şi motivării scrise a proprietarilor de teren din zonă, al căror reprezentant am fost eu. Documentele sunt anexate. Hotărârea a fost luată de domnul primar Lazăr Mitică, iar comanda semnului rutier şi costurile au fost preluate de primăria Auşeu. Din păcate, după cum se înţelege din articol, domnul primar Lazăr a uitat prea repede că a dat această aprobare.

În urmă cu câteva zile a afirmat că nu se înţelege cu mine, ba chiar că are probleme cu mine. Mă întreb, de ce o schimbare atât de neaşteptată? Mă face să bănui că o fi aşteptat ceva şi nu a primit sau doreşte doar să-şi susţină colegul de partid? În schimb, ştie că am ieşit în stradă la cetăţeni cu „puşca”! Cum puteam să ies cu puşca în stradă, dacă nu sunt vânător şi nici nu posed o puşcă? Să gândeşti logic este greu, mai uşor este să te legi de viaţa de familie a unui om şi de copiii lui.

Aşa cum reglementarea rutieră de pe acest drum vicinal s-a făcut în mod legal, tot aşa şi supravegherea video are la baza ei o firmă autorizată de MAI. Toate datele de contact ale firmei sunt afişate la poarta casei mele. Deci, tot legal! Unde sunt atunci abuzurile pe care le fac în prezent şi sunt tolerate de domnul primar? Faptul că le atrag atenţia celor care nu respectă semnul oficial de circulaţie, că au comis o faptă care se sancţionează contravenţional şi în cazul că nu părăsesc zona voi chema sau voi sesiza poliţia rutieră, să fie o nouă formă de abuz pe care eu încă n-o cunosc sau „uitat”? În cei 23 de ani trăiţi în Elveţia am uitat şi eu multe, aici s-au schimbat multe, n-am uitat însă şi nu voi niciodată respectul faţă de legile statului în care trăiesc.

Chiar dacă sunt numit în articol „călău”, eu zic că am fost unul cu bun simţ. Cine se plânge azi că în urmă cu peste 30 de ani a suferit din pricina călăului, trebuie să înţeleagă că de vină sunt faptele lui de atunci.

Teodor Boto

Citiţi pe aceeaşi temă:

Primarul turnător: Edilul liberal al Aleşdului, Ioan Todoca, a fost colaborator al Securităţii comuniste

Ionică "băiat bun": Primarul din Aleşd, Ioan Todoca, a fost iertat de bărbatul pe care l-a "pictat" la Securitate