Sfârşit de săptămână incendiar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, după decizia-şoc a Consiliului Local de a diminua salariile medicilor şi a asistentelor şi de a transfera aceste sume infirmierelor şi personalului auxiliar, categorii care nu au beneficiat de majorări.

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, dr. Hadrian Borcea, şi-a dat, vineri, demisia din toate funcţiile din cadrul spitalului, în semn de protest atât faţă de măsura în sine, care afectează grav personalul din subordinea sa, cât şi faţă de modul netransparent în care aceasta a fost luată, adică fără consultarea ori înştiinţarea specialiştilor de către administraţia locală.

Gestul medicului a provocat o reacţie fără precedent, căci colegii săi de la Urgenţe i-au urmat exemplul, însă fără să îşi mai înregistreze documentele, până după întâlnirea pe care Borcea urma să o aibă sâmbătă, "fără mari speranţe", cu primarul Ilie Bolojan.

Sporuri la "bisturiu"

Ştirea că doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, şi-a dat demisia a căzut, vineri, ca o bombă. Medicul care, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, a pus bazele sistemului de urgenţă în România şi a creat la Oradea unul din cele mai performante servicii de profil, şi-a dat demisia şi din funcţia de medic şef, şi din cea de simplu medic, angajat al spitalului.

Gestul a fost unul de protest faţă de hotărârea luată cu o zi mai devreme de Consiliul Local Oradea, de a reduce cu 60%, respectiv cu 25%, sporurile medicilor şi asistenţilor medicali, cărora Guvernul PSD-ALDE le-a majorat salariile, fără a se atinge însă de cele ale infirmierilor şi personalului auxiliar, generând astfel flagrante inechităţi.

Conform evidenţelor municipalităţii, chiar şi fără sporuri, salariile cadrelor medicale erau generoase: salariul brut al unui medic primar, fără gărzi, sporuri, ore suplimentare şi altele, a urcat de la 2.800 lei brut în decembrie 2017 la 3.500 lei brut în ianuarie şi 7.700 lei în martie. În cazul asistenţilor salariile au crescut de la 2.200 lei - 4.000 lei în decembrie 2017, în funcţie de vechime şi alte criterii, la 2.700 lei - 4.300 lei în ianuarie, respectiv la 4.100 lei - 5.300 lei în martie.

Ilie Bolojan, primar Oradea"Sunt două variante: să menţii sporurile la toată lumea - ceea ce înseamnă de fapt scăderi de salarii la angajaţii cel mai prost plăţiţi, cum ar fi infirmierii şi angajaţii auxiliari, care sunt majoritari - sau să tăiem din sporurile medicilor şi ale asistenţilor şi să transferăm aceste sume la personalul care nu a beneficiat de creşteri, ca să nu le scadă salariile", a explicat primarul Ilie Bolojan (foto) în faţa consilierilor. Liberalii au votat favorabil, însă cei din PSD şi UDMR au refuzat.

Netransparent şi inutil

Măsura nu a fost, însă, deloc pe placul celor vizaţi. "Au transformat sporurile pentru condiţii deosebite într-o problemă sindicalistă", a acuzat, vineri, doctorul Hadrian Borcea, arătând că cele mai afectate vor fi cadrele care lucrează în cele mai grele condiţii, cum sunt angajaţii de la Urgenţe, ATI, Pneumologie, Boli Infecţioase şi Psihiatrie, ale căror venituri se vor diminua considerabil. "În aceste condiţii, nu mai am cum să motivez asistenţii să stea la triaj, la dispecerat, în elicopter sau pe autospecialele SMURD. Oamenii au aşteptat de la mine să rezolv această problemă, iar eu am eşuat", a spus dr. Borcea.

Medicul s-a declarat nemulţumit şi de faptul că hotărârea s-a luat "total netransparent", adică fără ca cei vizaţi să fie informaţi că proiectul va fi discutat, joi, de Consiliul Local. "Plus că nici nu era nevoie de această hotărâre, pentru că la Ministerul Sănătăţii s-a format deja un grup de lucru pentru remedierea problemelor de salarizare", a declarat Borcea.

Urgenţe în "fibrilaţie"

La scurt timp după ce medicul şi-a înaintat demisia, angajaţii de la Urgenţe au anunţat că îşi depun şi ei în bloc demisiile, în semn de solidaritate cu şeful lor. În mai puţin de o oră, cel puţin 80 din cei 200 de angajaţi ai UPU au şi semnat documentele, unii chiar pe capotele autospecialelor SMURD. În semn de solidaritate, în faţa spitalului au coborât şi angajaţii ATI.

După ei a venit şi managerul Gheorghe Carp, care a încercat să-i liniştească, explicându-le că situaţia este determinată de decizii eronate luate la nivel central. "Atât dr. Borcea, cât şi eu trebuie să ne supunem legilor României. Dacă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au hotărât o chestie, trebuie să ne conformăm. Dvs. v-au mărit salariile cu 100-150%, mie nici cu un leu şi nu mi-am dat demisia, n-am făcut nimic ca să opresc mersul spitalului. Mi s-a promis că într-o lună de zile se modifică situaţia sporurilor. Eu sunt cel mai interesat ca dvs. să fiţi mulţumiţi!", a spus Carp.

Borcea versus Carp

Discursul managerului a fost oprit de ropote de aplauze. Nu erau însă pentru el, ci pentru şeful SMURD-UPU, Hadrian Borcea, apărut ca din senin. Între cei doi s-a declanşat apoi un lung şir de discuţii în contradictoriu. Borcea i-a reproşat lui Carp că nu a analizat suficient actele normative şi că nu s-a consultat cu şefii de secţii ai spitalului, care urmau să fie afectaţi, astfel că decizia municipalităţii a fost pripită, neavenită şi nedocumentată, "luată pe principii greşite".

"Chiar dacă aş fi cerut sporuri de 100%, aş fi primit 30%. Pentru că nu eu decid", a replicat Carp, explicând că, din calculele făcute, hotărârea CL nu va provoca scăderi de salarii, aşa cum spun urgentiştii. "Dvs. aveţi principii, eu am răspundere penală. Eu răspund dacă se doveşte că am dat nişte lucruri care nu se cuvin, iar comitetul director în solidar cu mine. Dar dacă mâine se schimbă ceva la Bucureşti, eu vă promit că în 24 de ore am să-l rog pe domnul primar să facă şedinţă de Consiliu ca să modifice hotărârea", a mai arătat managerul.

Vorbe grele

Discuţiile celor doi medici au alunecat şi spre reproşuri. La un moment dat, Carp a dezvăluit că, într-o discuţie anterioară, purtată înainte de şedinţa CL, a vrut să-i cedeze lui Borcea funcţia. "Eu aplic legea şi v-am dat următoarea soluţie. Săptămâna trecută am propus să-mi dau demisia şi îl rog pe domnul primar să vă numească, să semnaţi dvs.", a spus Carp, chestiune pe care Borcea a respins-o categoric: "Ştiţi bine că aceasta nu e o soluţie!".

În context, managerul spitalului i-a imputat pe faţă doctorului Borcea şi că e mai mult absent de la muncă, din cauza funcţiei de consilier personal al secretarului de stat Raed Arafat. "Mai staţi şi la Oradea, nu mai plecaţi tot timpul. În ultima lună aţi fost o săptămână acasă. Asta e problema. Aici îmi trebuie un om cu care să pot discuta", a acuzat Carp.

La rândul său, şeful SMURD-UPU i-a adus aminte superiorului că face naveta de 4 ani. "Sunt consilier personal al unui om care conduce acest sistem. Dar, oricum, mi-am dat demisia. Să găsiţi omul potrivit pentru stilul dvs. de lucru", a spus Borcea, făcând trimitere apoi la o altă problemă "de comunicare" cu conducerea spitalului. "În ultimele 6 luni, singura persoană sancţionată în acest spital a fost o asistentă de la UPU, pentru că a ridicat tonul la un pacient. A fost o decizie corectă. Dar aţi luat atitudine faţă de medicul care nu vine în gardă, care îşi închide telefonul ca să nu fie deranjat noaptea, sau faţă de brancardierii care nu-şi fac treaba? De 4 ani vă tot informez! Niciodată nu aţi făcut nimic. Despre asta e vorba, domnule manager. Noi, cei de aici, am ajuns bătaia de joc a spitalului. Şi vorbesc despre toţi cei care lucrează în condiţii deosebite", a spus Borcea.

"Ne-am dat peste cap"

În faţa cadrelor medicale strânse în jurul celor doi combatanţi, ca în preajma unui ring de box, managerul Carp le-a cerut oamenilor să nu se pripească cu demisiile, deoarece municipalitatea va reglementa situaţia în momentul în care va avea cadrul legal. "Oameni buni, de 6 ani s-au făcut investiţii majore pentru a asigura condiţii de muncă şi dotări corespunzătoare. Ne-am dat peste cap să facem tot ce aveţi nevoie".

Borcea l-a contracarat cu o nouă dezvăluire, legată de proiectul asumat de administraţia locală pentru extinderea Urgenţelor de la Spitalul Judeţean şi care, de fapt, ar fi fost al său. "Cine a obţinut fondurile? Medicul şef UPU care a aplicat la un proiect al Băncii Mondiale. Asta e realitatea. A fost necesară o cofinanţare doar pentru că s-a decis construirea unei farmacii deasupra clădirii. Altfel, şi proiectarea şi finanţarea lucrărilor ar fi fost asigurate de Banca Mondială. Haideţi, chiar ne transformăm în bâlci...", a spus Borcea.

Deznodământ amânat

Discuţiile dintre managerul Gheorghe Carp, dr. Hadrian Borcea şi angajaţii spitalului, care au durat o jumătate de oră, s-au dovedit sterile, astfel că şeful SMURD le-a încheiat anunţând că, pentru sâmbătă, are fixată o întâlnire cu primarul Ilie Bolojan. Ca atare, demisiile deja scrise au rămas "suspendate", urmând ca, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu primarul, angajaţii UPU-SMURD să decidă dacă le depun sau revin asupra lor.

După primele informaţii, întâlnirea de sâmbătă pare să fi avut un deznodământ optimist: veniturile vor fi compensate din bugetul Spitalului Judeţean. "Ce nu ştia domnul Borcea este că hotărârea de Consiliu Local prevede constituirea unui fond special, tocmai pentru ca niciun salariu să nu scadă", a declarat Bolojan, sâmbătă seara. În plus, a spus primarul, dacă Guvernul va elimina această inechitate, şi CL Oradea va anula hotărârea. "În cazul în care Guvernul lasă la atitudinea autorităţilor locale, vom face o echipă de consultare largă şi, la ultima şedinţă ordinară din luna aceasta, vom adopta o hotărâre care să permită ca la UPU să se acorde sporuri diferenţiate, în funcţie de complexitatea muncii".

Potrivit dr. Hadrian Borcea, compensarea eventualelor diferenţe salariale din respectivul "fond special" este garantată - pentru toţi angajaţii spitalului - doar pentru luna aprilie, sperându-se că rezolvarea va veni, în perioada imediat următoare, de la Guvern. "Domnul primar mi-a promis că se va reanaliza întregul mecanism, până pe 24 mai, pentru a se adopta o nouă Hotărâre cu noile salarii, de astă dată corecte. Cert este că nu a fost informat în mod corect, deoarece acele simulări făcute în grabă, pe care s-a adoptat Hotărârea de joi, aveau date eronate".

Aşadar, cel puţin deocamdată, demisiile se amână...


SĂ TREACĂ LA CJ
Florian Bodog îi face pe liberali "jalnici"

Deşi la originea conflictului stau tocmai recentele măsuri ale Guvernului PSD, protestul cadrelor medicale ale SMURD-UPU Bihor a fost comentat, vineri, şi de ex-ministrul Sănătăţii şi, totodată, şef al PSD Oradea, Florian Bodog. Într-o postare pe Facebook, acesta a ţinut să condamne "atitudinea jalnică" a PNL Oradea.

"Toate măririle salariale şi de sporuri sunt suportate de către Guvernul României prin Casa de Asigurări de Sănătate, problema la Oradea este însă că Primăria nu a reuşit să se încadreze în limita legală de 30%, calculat pe ordonatorul de credite (adică Primăria şi nu spitalul). Aici este sursa problemei de la Oradea şi aici trebuie găsită rezolvarea", a susţinut Bodog.  Acesta a mai spus că în alte judeţe nu se întâlnesc probleme similare, pentru că administrarea spitalelor a fost împărţită între autorităţile locale. Bodog a oferit exemplul Braşovului, unde spitalul judeţean este administrat de Consiliul Judeţean, iar cel municipal de Primărie.

Şeful PSD Oradea a oferit şi "soluţia reală": administrarea distinctă a spitalelor. "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea trebuie să revină acolo unde îi este locul, în administrarea Consiliului Judeţean Bihor", a scris el, omiţând că acest lucru s-a mai întâmplat, iar instituţia era pradă subfinanţării.

UPDATE:

Zeci de angajaţi ai Unităţii de Primire a Urgenţelor şi SMURD s-au întâlnit, duminică seară, cu primarul Ilie Bolojan şi cu şeful serviciului, dr. Hadrian Borcea, pentru a lămuri problema veniturilor. Discuţiile cu primarul nu i-au făcut să se răzgândească, însă. Cea mai mare parte dintre angajaţi sunt hotărâţi să îşi depună oficial, luni, demisiile.

Detalii în articolul "Angajaţii UPU - SMURD, decişi să demisioneze. Bolojan: "Se va vedea daca sunteţi o echipă sau nişte mercenari!" (FOTO / VIDEO)"