Un militar din Marghita, subofiţer din cadrul unităţii militare de artilerie 01482 din Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, a fost prins în flagrant cu câteva sute de pachete de ţigări nemarcate, iar în urma acţiunii coordonate de procurorii Parchetului Militar Cluj - circumscripţia Oradea, atât militarul cât şi femeia de la care le-a cumpărat, Hendre Eniko, s-au ales cu dosar penal şi au fost plasaţi sub control judiciar. 

Militarul, spun anchetatorii, se ocupa cu comerţul şi traficul cu ţigări de contrabandă provenite din Ucraina pe care le vindea prin unitatea militară cu ajutorul unor colegi, dar şi a unor civili....

Compliment cu flagrant

Din cercetările efectuate până în prezent, plutonierul major Florin Mocanu, de la UM 01482 din Şimleul Silvaniei, se aproviziona de la marghiteanca Hendre Eniko, femeia fiind cunoscută în localitate că face bişniţă cu ţigări de contrabandă provenite din Ucraina. 

Militarul vindea apoi ţigările pe traseul Marghita - Şimleul Silvaniei, în drum spre serviciu, dar şi în localitatea din judeţul Sălaj, respectiv în unitatea militară, fiind "ajutat de alte persoane, care fie preluau ţigările pentru alte persoane, fie colectau banii". 

Miercuri, Mocanu a fost ridicat de anchetatori imediat după ce făcuse o nouă tranzacţie cu comercianta din Marghita, de la care a cumpărat de astă dată 290 de pachete de ţigări Compliment, cu timbru neconform. 

Zeci de clienţi şi complici

În timpul celor patru percheziţii domiciliare declanşate atât la locuinţa subofiţerului cât şi la Hendre, respectiv la un alt marghitean, Cătălin Benţe, aflat şi el pe lista de clienţi ai femeii, au fost găsite în total 2.024 de pachete de ţigări din mărcile Marvel, Compliment, Compliment Blue şi Jin Ling, toate cu timbru neconform. Totodată, din locuinţa lui Hendre Eniko au fost ridicaţi şi 10.000 lei, bani suspectaţi că provin din activitatea de contrabandă.

Cercetările, după cum spun surse din anchetă, sunt doar la început. Procurorii i-au audiat doar pe Mocanu, Hendre şi Benţe, primii doi fiind puşi miercuri sub urmărire penală pentru contrabandă şi plasaţi sub control judiciar. În zilele următoare, audierile vor continua, fiind deja citate câteva zeci de persoane, atât militari şi civili, care i-au fost părtaşi lui Mocanu, ajutându-l să transporte şi să vândă ţigările, ori au făcut parte din lista lui de clienţi. 

Puterea "exemplului"

Cazul subofiţerului MapN din Marghita este al doilea care vizează traficul cu ţigări de contrabandă în unităţi militare din Ardeal. În urmă cu doi ani, tot procurorii militari orădeni descopereau o filieră coordonată de un subofiţer de la Detaşamentul de Pompieri din Salonta, care alimenta cu ţigări nemarcate cadre ale unităţii militare de pompieri din Salonta şi de la UM 01099 Brad, judeţul Hunedoara. 

În cele patru luni în care a fost monitorizat, plutonierul major Bogdan Dascălu, care între timp şi-a dat demisia şi a şi fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare, a tranzacţionat peste 12.000 pachete de ţigări, printre clienţii fideli numărându-se 30 de cadre MAI şi MApN. Pe aceştia din urmă, procurorii militari i-au obligat la muncă în folosul comunităţii, dar şi să vireze la bugetul statului banii daţi pe ţigările de contrabandă.

În acelaşi dosar, şeful Detaşamentului de Pompieri din Salonta, maiorul Dorel Mătiuţ, recent trecut în rezervă, a fost trimis în judecată pentru contrabandă, instigare la contrabandă şi distrugere, fiind acuzat că a închis ochii şi chiar l-a încurajat pe subalternul său să încalce legea. Procesul lui Mătiuţ se judecă, încă, la Judecătoria Salonta. Semn că fumatul dăunează grav... militarilor.