Tot mai multe detalii noi apar în ancheta şocantei crime căreia i-a căzut victimă Radu Bogdan, tânărul de 27 de ani al cărui cadavru a fost găsit în zorii zilei de 9 noiembrie pe malul Peţei.

Prins lunea trecută în Timişoara, făptaşul Sorin Rogia, de aceeaşi vârstă, a fost dus a doua zi în faţa instanţei. Hotărârea judecătorească prin care a fost arestat, intrată în posesia BIHOREANULUI, dezvăluie povestea de groază a unui ucigaş cu sânge rece care, după ce i-a zdrobit cu un ciocan capul singurului său prieten, a încercat să-şi şteargă urmele, trimiţând din când în când de pe telefonul victimei SMS-uri liniştitoare către mama acestuia...

Căuta prin gunoaie

Sorin Rogia a ajuns în faţa judecătorilor după aproape două săptămâni în care a stat ascuns în Timişoara, noaptea pitit într-un vagon dezafectat uitat în Gara de Nord, iar ziua prin bisericile din oraş. Unui echipaj al Poliţiei Transporturi Feroviare le-a atras atenţia în seara de luni, 20 noiembrie, când - după cum a aflat BIHOREANUL - Rogia căuta după chiştoace prin coşurile de gunoi de pe peron.

Reţinut imediat, a fost predat în aceeaşi noapte poliţiştilor orădeni, iar marţi dimineaţa a fost dus întâi în faţa procurorului, apoi la Tribunalul Bihor, unde cu câteva zile mai devreme pe numele său fusese emis un mandat de arestare în lipsă.

A recunoscut 

Odată cu prinderea sa, potrivit procedurii, judecătorul de drepturi şi libertăţi era chemat să-l audieze şi să decidă dacă măsura se impunea ori nu. Potrivit soluţiei, al cărei extras anonimizat a fost transmis şi BIHOREANULUI, Rogia şi-a recunoscut fapta, dar a negat că ar fi premeditat uciderea lui Radu Bogdan (foto), despre care chiar el spune că îi era prieten de mai bine de 14 ani, fiind de altfel singura persoană cu care socializa.

"L-am apelat în acea seară pentru a ne întâlni la un grătar pe malul Peţei. Am luat cu mine un ciocan şi o pătură pentru a face acoperiş în caz că plouă", a susţinut Rogia, pentru a explica de ce avea asupra sa unealta criminală.

Rogia a susţinut, de asemenea, că nu îşi aminteşte de ce s-au certat, pentru că băuse zdravăn. "3 litri de bere dimineaţa, 3 litri după-amiaza, plus berea pe care a mai adus-o Radu. A băut şi el, dar fiind mai slab la băutură, s-a îmbătat mai repede şi am intrat în polemici pe diferite teme: bani, serviciu...", a povestit ucigaşul. "Divergenţe în concepţiile despre viaţă şi religie", au completat procurorii, fără să detalieze.

"Am înlemnit"

Rogia a pretins că nici măcar nu el a fost primul care a lovit, ci Radu, care s-ar fi enervat  şi l-ar fi înjurat "necontenit". "Victima a reuşit să mă lovească, însă nu reţin că m-ar fi lovit tare", a explicat el, adăugând că a dat la rându-i cu ciocanul care-i era la îndemână, chipurile, menit să-l ajute la protejarea... picnicului în ploaie.

Rogia nu şi-a amintit de câte ori a dat, dar legiştii au stabilit că au fost cel puţin 20 de lovituri în zona capului, inclusiv după ce victima a căzut, acestea provocându-i "un traumatism cranio-cerebral cu zdrobirea părţii anterioare a neuro-craniului şi eviscerare de masă cerebrală". Pe româneşte, i-au crăpat ţeasta, zburându-i din creier părţi pe care, de altfel, criminaliştii le-au şi găsit în apropierea zonei în care fusese descoperit cadavrul. 

Criminalul a pretins însă că a dat "din greşeală", iar când s-a oprit a observat că-şi stropise pantalonii cu sânge, acesta fiind şi motivul pentru care şi-a dezbrăcat victima, adică să-i ia hainele. Abia atunci, a susţinut el, şi-a dat seama ce făcuse. "Am rămas înlemnit când am văzut că victima nu mai mişcă, l-am tras într-un loc mai ferit, uitându-mă să nu fiu observat de cineva, după care am plecat de la locul faptei, luând ciocanul, pe care l-am aruncat într-o pubelă în drum spre casă", a explicat Rogia care, în plus, a luat şi telefonul victimei.

Noapte albă

Deranjat că mama lui Radu îl apela insistent, Rogia i-a trimis mai multe SMS-uri de genul "Nu pot vorbi", "Te sun mai târziu", ca s-o liniştească, după care a aruncat telefonul în Peţa.

"În drum spre casă i-am aruncat şi portofelul tot într-o pubelă, după care m-am plimbat pe câteva străzi, în zona Horea, Parcul 1 Decembrie. Ajuns acasă, am făcut duş şi m-am pus în pat, dar pentru că n-am putut dormi, pe la ora 4 dimineaţa m-am dus în gară şi am luat un bilet spre Timişoara. Am lăsat acasă un bilet prin care îi anunţam pe ai mei că plec pentru că îmi este frică de procesul de la Judecătoria Oradea", a mai spus Rogia, referindu-se la procesul început împotriva sa după ce, anul trecut, provocase mai multe incendii în oraş şi al cărui termen era pe 9 noiembrie.

"Ceva nu era în regulă"

Potrivit încheierii de arestare, părinţii au început să-l caute pe Radu din seara crimei, iar primul căruia i s-au adresat pentru a-l găsi a fost chiar ucigaşul. Asta pentru că, înainte de a pleca de acasă în jurul orei 18.00, Radu le spusese că se va întâlni cu Rogia şi că se întoarce până la 19.30, ca să scoată câinele la plimbare.

"La 19.20, văzând că plouă, am început să-l sun, dar nu a răspuns. Niciodată nu proceda aşa. Ori  îmi răspundea, chiar şi pentru câteva secunde, ori mă resuna după 2-3 minute. În seara aceea mi-a trimis doar un mesaj cu textul «Te sun imediat». La ora 19.32 i-am scris «Ce faci, nu răspunzi? Nu vii la câine? Răspunde la telefon», la ora 19.33 am primit SMS că «vin mai târziu, ok?», iar eu i-am scris înapoi «Nu e ok, vino acum». Mi-am dat seama că ceva nu era în regulă", se arată în depoziţia Otiliei Bogdan. Mama lui Radu le-a spus procurorilor că a realizat că discuta cu o altă persoană, nu cu fiul ei, iar pentru că s-a panicat a continuat să-l sune, dar telefonul tânărului era deja închis.

Viaţă dublă

După două ore, femeia şi soţul ei au pornit spre casa lui Rogia, despre care ştiau că este în apropiere. "Am ajuns în jurul orelor 22.00 şi ne-am întâlnit cu mama vitregă a lui Rogia, pe care am întrebat-o dacă ştie unde este fiul nostru, deoarece la ora 18.00 s-a întâlnit cu Sorin", a povestit Otilia Bogdan.

Părinţii acestuia s-au arătat, însă, surprinşi. Ştiau că Sorin era la lucru, în perioadă de probă, la o firmă de pe Calea Borşului. "Ne-a invitat înăuntru, erau acasă şi tatăl şi sora lui Sorin, dar am stat puţin, apoi ne-am întors acasă. În jurul orei 22.50, am primit un mesaj de la sora lui Sorin, că acesta a ajuns acasă, iar la scurt timp m-a sunat şi mi l-a dat la telefon. Acesta a recunoscut că a vorbit la telefon cu Radu şi că ar fi trebuit să se întâlnească, dar a spus că nu a mai făcut-o, pentru că a fost la lucru. Mi-a zis că fiul meu a întâlnit o fată pe internet, nu ştie cum o cheamă, dar să stau liniştită, că este bine".

Cum peste noapte Radu nu s-a întors, a doua zi dimineaţa, femeia a sunat din nou la familia lui Sorin. "Sora lui mi-a spus că la 6.00, când s-a trezit, nu mai era acasă". Speriaţi, soţii Bogdan s-au dus imediat la Poliţie, să-i anunţe dispariţia. N-au mai apucat: între timp, cadavrul desfigurat al fiului lor fusese găsit...

"I-am spus că va fi bine"

Procurorii au audiat-o şi pe sora lui Rogia, care a dezvăluit că în ziua crimei îl văzuse în jurul orei 11.30, când a plecat din casă şi seara, pe la 22.50, când s-a întors beat, murdar şi ud. Sorin a lipsit chiar şi de la petrecerea tatălui lor, chirurgul Raul Mihai Rogia, care îşi aniversa ziua de naştere. A sunat-o în jurul orei 16.40. "Mi-a spus că o să rămână fără baterie şi că o să ajungă acasă în jur de ora 22.00. L-am întrebat unde este şi mi-a spus că e la noul lui loc de muncă, după care a schimbat subiectul. Cu certitudine se afla în stradă, deoarece se auzeau maşini", a spus tânăra.

Sorin a apelat-o pe sora sa, din nou, în jurul orei 17.30, ca să întrebe dacă mai au musafiri, după care a închis. "Seara, când s-a întors acasă, Sorin a negat că s-ar fi întâlnit cu Radu. S-a dus la baie, a făcut un duş, iar hainele, din ce ştiu, i-au rămas în baie. După aceea s-a dus în curtea casei, unde a fumat o ţigară, după care a intrat în camera lui. M-am dus la el, era în pat, şi i-am spus că o să fie bine la proces (procesul de a doua zi, privind vandalizările - n.r.). Dimineaţa, când m-am trezit, am aflat că a plecat", a declarat tânăra.

Rămâne în arest

Mărturiile şi dovezile strânse de anchetatori au fost suficiente pentru ca judecătorul să dispună încătuşarea lui Rogia, apreciind că lăsarea sa în libertate ar reprezenta un pericol concret, în condiţiile în care crima a suscitat o largă emoţie în comunitate. În timp ce apărătorul criminalului a cerut ca tânărul să fie anchetat în libertate, pe motiv că nu ar avea discernământ, judecătorul a stabilit că, dimpotrivă, bărbatul a fost conştient de gravitatea faptei sale, de vreme ce a încercat să o ascundă şi să fugă de răspundere.

Pe de altă parte, în opinia magistratului, deşi a recunoscut comiterea crimei, Rogia n-a fost totalmente sincer. A venit cu "o variantă proprie sub aspectul motivului deţinerii ciocanului la momentul comiterii faptei - pentru a confecţiona o copertină", şi "în ceea ce priveşte dezbrăcarea victimei, relatând că a luat pantalonii acesteia pentru că ai săi se stropiseră cu sânge, în contextul în care oricum a mers acasă şi şi-a pus hainele la spălat".

"Măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu nu este suficientă având în vedere gravitatea faptei şi sustragerea de la urmărirea penală, acesta fugind a doua zi în Timişoara, unde a şi fost găsit. Înlocuirea arestării preventive cu oricare din aceste două măsuri ar duce la creşterea pericolului concret pentru ordinea publică, precum şi la pericolul ca inculpatul să comită din nou fapte similare asupra altor persoane", a motivat judecătorul.  

Răspunde penal!

A doua zi, pe 22 noiembrie, Rogia a fost dus la Spitalul de Neuropsihiatrie, pentru o expertiză, obligatorie în asemenea cazuri de omor. Timp de câteva ore, l-au audiat psihologi şi psihiatri, pentru a stabili dacă a avut discernământ la momentul comiterii crimei.

Opinia specialiştilor e importantă întrucât, conform legii, dacă ar fi găsit fără discernământ, făptaşul nu poate fi tras la răspundere, or Rogia mai fusese audiat şi anul trecut, după ce a incendiat mai multe containere de gunoaie şi garaje, la vremea respectivă comisia stabilind că avea discernământ diminuat.

În urma noilor analize, spun sursele BIHOREANULUI, s-a stabilit că Rogia are o tulburare de personalitate cu elemente schizoide şi că prezintă discernământ, dar diminuat. Totodată, specialiştii au recomandat ca tânărul să beneficieze de tratament, adăugând însă că acesta poate fi aplicat şi în penitenciar.

Oficial, rezultatele preliminare ale expertizei vor fi făcute publice abia în această săptămână, dar e cert că diagnosticul fixat nu-l face iresponsabil şi, ca atare, dacă va fi trimis în judecată, Sorin Rogia riscă detenţia pe 25 de ani sau chiar pe viaţă. Cum ar veni, o viaţă distrusă pentru una luată...


OBSEDAT DE FOC
Judecat şi pentru distrugeri

Sorin Rogia este judecat pentru distrugeri la Judecătoria Oradea, după ce în perioada 14-16 septembrie 2016 a incendiat mai multe containere de gunoi şi garaje, precum şi cheresteaua depozitată lângă Facultatea de Muzică din Oradea, provocând pagube totale de peste 50.000 euro.

Extrasul cenzurat al rechizitoriului, pus la dispoziţia BIHOREANULUI, nu face referire la motivele care l-au determinat să facă asemenea acte de vandalism, nici dacă a recunoscut sau nu comiterea lor. Cert este că, după incendieri, Rogia a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie, unde medicii l-au obligat să urmeze un tratament pe care, însă, l-a întrerupt în luna august a acestui an.