Sfârşit cumplit pentru un tânăr de 30 de ani din Oradea! Luca Jelic, fiul Corneliei Jelic, cunoscută doctoriţă oftalmolog şi proprietară a unuia dintre cele mai vechi cabinete de specialitate din oraş, a fost găsit cu gâtul secţionat, într-o baltă de sânge, chiar de propria mamă.

Luca s-a sinucis, după cum a aflat BIHOREANUL, pe fondul dependenţei de droguri care i-a întunecat judecata şi l-a băgat în numeroase probleme. Cu cea mai gravă s-a confruntat anul trecut, când a ajuns în spatele gratiilor în Anglia, după ce şi-a pierdut controlul şi a agresat sexual o poliţistă.

Tinereţe "high"

Luca Jelic era un tânăr promiţător, cu o minte sclipitoare şi un prieten bun, după cum îl descriu cei care l-au cunoscut. Absolvent al Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", şi-a continuat studiile în Marea Britanie, urmând cursuri de specializare ca optometrist, zic prietenii săi. Aceştia evită, însă, să vorbească despre problemele avute cu drogurile ori despre o agresiune pentru care anul trecut Luca a fost arestat în Sheffield, oraşul în care a locuit pe timpul studiilor şi unde s-a întors, în mai multe rânduri, şi după absolvirea lor.

Incidentul a avut loc primăvara trecută, pe 27 aprilie, la ora 3 dimineaţa. Dezbrăcat de la brâu în jos, tânărul a ieşit în faţa casei de pe strada Scotland şi, "înarmat" cu un panou, a început să ia la ţintă maşinile parcate, avariind două dintre acestea, un Volkswagen şi un Ford Transit. Auzind gălăgia, unul dintre  locatari a sunat la Poliţie.

"I love sex"

La locul incidentului au fost trimise două poliţiste care au încercat să-i ia panoul şi să-l imobilizeze, dar n-au reuşit imediat. Jelic a început să strige, după cum au relatat ziarele, cuvinte şi expresii jignitoare, de genul "lovely girls for me to rape" (fete drăguţe pe care să le violez) şi "I love sex" (îmi place să fac sex), iar apoi a tăbărât asupra poliţistei care voia să-i pună cătuşele.

Românul a aruncat-o pe femeie la pământ şi s-a urcat pe ea, lovind-o şi agresând-o sexual. Nici victima şi nici colega sa nu au reuşit să-l îndepărteze, agresorul părând imun chiar şi la loviturile de baston care i-au fost aplicate, oprindu-se doar în momentul în care poliţistele au folosit un spray iritant.

Procesul

Arestat preventiv, Luca Jelic a fost inculpat pentru două infracţiuni de distrugere, ultraj, vătămare corporală, agresiune sexuală şi deţinere de droguri de mare risc, după ce atât în organismul său, cât şi în locuinţa supusă percheziţiei i-au fost găsite mai multe pastile de ecstasy.

Procesul care a urmat, finalizat în luna ianuarie a acestui an, a fost relatat pe larg de presa locală, care a condamnat vehement atacul şi l-a descris pe făptaş ca fiind depravat, drogat şi agresor sexual.

Prezenţi la dezbateri, jurnaliştii au consemnat depoziţiile poliţistelor, protejând numele victimei, care a dezvăluit instanţei că s-a simţit violată şi înfricoşată. "Nu am fost într-o situaţie mai înspăimântătoare şi tulburătoare în toată cariera mea", a spus poliţista.

Aproape violată

Femeia a descris atacul ca pe unul extrem de brutal. "Nu-i puteam îndepărta mâinile de pe mine şi simţeam cum vrea să mă penetreze. Amândouă încercam să-l dăm jos, să-i scoatem mâna dintre picioarele mele, şi nu reuşeam. Cum îi scoteam o mână, o băga pe cealaltă, continuând în acest timp cu comentariile cu tentă sexuală", a spus poliţista, respingând supoziţia lansată de avocatul Andrew Smith, cum că gestul tânărului ar fi fost unul necontrolat.

"A fost un act intenţionat", a replicat poliţista, susţinând că Jelic a şi lovit-o de mai multe ori în timpul altercaţiei şi că s-a oprit doar după ce au reuşit să-i tragă tricoul peste cap şi au folosit gazul iritant.

Audiată, colega victimei a explicat, la rându-i, că a fost pentru prima dată în cariera lor de 16 ani când au fost obligate să folosească bastoanele. "L-am lovit de zece ori, dar parcă nu avea efect asupra lui", a spus ea, declarând că a fost şocată de comportamentul tânărului.

Verdict: închisoare

Întrebate dacă au observat semne că Jelic ar fi fost băut sau drogat în momentul atacului, cele două poliţiste au declarat că nu au simţit miros de alcool în respiraţia sa, însă comportamentul denota că era intoxicat. "Când l-am încătuşat, a zis doar «O, cătuşe!», ca şi când nu ştia ce se întâmplă", a spus una dintre poliţiste.

De cealaltă parte, avocatul a încercat să îmbuneze instanţa descriindu-l pe Jelic ca fiind o persoană foarte inteligentă, dar suferind de depresie, afecţiune pe care a pus-o pe faptul că s-a mutat, mult prea tânăr, din România în Anglia. Atât doar că, după cum i-a explicat judecătorul, la dosar exista rezultatul analizelor toxicologice efectuate după arestare, care arăta că Jelic consumase ecstasy.

"Deşi acuzatul a spus în timpul audierilor că îşi regretă mult faptele sale, acestea au fost influenţate în mare măsură de droguri şi există o mare probabilitate ca în viitor, dacă va consuma din nou stupefiante, să repete astfel de infracţiuni", a conchis judecătorul la ultimul termen al procesului, pe 7 ianuarie 2019, condamnând "violenţa incredibilă" împotriva "unor doamne care voiau doar să-şi facă treaba".

"Toată lumea trebuie să ştie că Poliţia nu este acolo ca să fie agresată", a arătat magistratul, care l-a trimis pe Luca Jelic la închisoare pentru 3 ani şi 6 luni, cu posibilitatea de a fi eliberat pe 8 octombrie 2020.

Ucis de droguri

Din pedeapsă, tânărului i-au fost scăzute, însă, cele aproape 9 luni de arest preventiv şi, ca atare, a fost eliberat cu mult înainte de termenul stabilit, după care s-a întors acasă, la Oradea, departe de oraşul britanic unde era blamat pentru fapta sa.

Din nefericire, problemele l-au urmat şi aici. O vreme a stat internat la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, iar la scurt timp după externare şi-a pus capăt zilelor într-un mod extrem, la fel cum a şi trăit, secţionându-şi gâtul.

dr. Cornelia Jelic, oftalmolog OradeaÎn urmă cu două săptămâni, Luca Jelic a fost găsit în apartamentul în care locuia, separat de părinţi, chiar de către mama sa, medicul oftalmolog Cornelia Jelic (foto), echipajul chemat să-i dea ajutor neputând decât să-i constate decesul. "A fost un copil bolnav, iar drogurile i-au amplificat suferinţa", au spus BIHOREANULUI surse medicale. Autorităţile au exclus orice altă variantă decât sinuciderea.

Pe 29 septembrie, tânărul a fost condus pe ultimul drum de către părinţi, rude, prieteni, foşti colegi de şcoală şi profesori. "Îmi vor lipsi teribil spontaneitatea, loialitatea, dinamismul, calităţi de care, noi, cei apropiaţi, gojdiştii, ne-am bucurat din plin", a transmis familiei, în mesajul de condoleanţe, fosta sa dirigintă.

Din păcate, în urma lui Luca Jelic au rămas doar amintirile şi părerea de rău că un băiat promiţător nu a putut fi salvat, la fel ca mult prea mulţi alţi adolescenţi şi tineri căzuţi pradă drogurilor...


SCANDAL ÎN PASAJ
Amendă pentru înjurături

Luca JelicLuca Jelic (foto) a fost implicat într-un scandal public şi în Oradea. Pe 13 ianuarie 2017, în jurul orei 5 dimineaţa, în Pasajul Vulturul Negru, după o noapte petrecută prin cluburi, tânărul s-a luat la harţă cu un alt chefliu care a solicitat ajutorul Poliţiei.

Echipajul trimis la faţa locului i-a despărţit, iar Jelic a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice cu 1.000 lei, sancţiune pe care acesta a atacat-o în instanţă, cerând înlocuirea ei cu un avertisment.

Iniţial, Judecătoria Oradea i-a admis plângerea, dar juriştii Poliţiei au atacat soluţia, iar anul trecut, pe 6 martie, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate, desfiinţând sentinţa instanţei locale, pe considerentul că Jelic nu a adus nicio dovadă care să susţină netemeinicia sancţiunii primite şi nici "nu a manifestat o atitudine de regret faţă de incidentul produs".