Primăria Oradea trebuie crezută pe cuvânt când spune că cheltuie eficient banii orădenilor! Funcţionarii care dau undă verde plăţilor din bugetul local nu se obosesc să strângă dovezi pentru lucrările decontate.

Această absurdă realitate a ieşit la iveală în urma unui articol al BIHOREANULUI, care arăta că Parcul Petőfi este neîngrijit şi neîntreţinut.

Firma Adenandra susţine că a plantat aici 800 de flori, pe care Primăria le-a şi plătit, dar plantele nu se văd nicăieri. Mai mult, două grupuri de voluntari dovedesc că ei sunt cei care, de fapt, au plantat flori în parc.

Acuze şi scuze

Săptămâna trecută, BIHOREANUL arăta că unul dintre cele mai vechi parcuri ale oraşului, Petőfi, a ajuns părăginit, cu frunze uscate peste tot şi fără nicio floare care să-l coloreze, chiar dacă Primăria a angajat firma Adenandra tocmai ca să-l întreţină.

Aceeaşi firmă mai are în grijă şi alte parcuri din oraş, precum Libertăţii ori Ghioceilor, pe care le-a câştigat la licitaţie cu oferte mult mai mici decât alţi concurenţi.

În apărarea Primăriei şi a firmei, şeful adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan (fptp), declara că Adenandra a plantat în parc, în luna mai, 900 de flori, care însă s-ar fi uscat peste vară.

Benţan preciza şi locul în care florile au fost plantate: în jurul statuii lui Bethlen Gábor (pe aleea dinspre Piaţa Creangă) şi în jurul monumentului lui József Attila, din centrul parcului. BIHOREANUL a aflat însă că florile indicate de Benţan au fost, de fapt, plantate de voluntari!

Pe cont propriu

Mai precis, pe 10 aprilie, UDMR Oradea a plantat flori în jurul statuii poetului maghiar József Attila, în pregătirea Zilei Poeziei Maghiare, sărbătorită anual pe 12 aprilie.

"În fiecare an plantăm flori acolo, tocmai pentru că nimeni nu plantează. Am pus cam 200-300 de flori", spune consilierul local Pető Dalma (foto).

Pe 25 mai, în jurul statuii lui Bethlen Gábor au grădinărit voluntarii Asociaţiei Civice Maghiare. "În fiecare an facem asta. Am plantat cam 100 de flori. Nu era nicio floare în jur", explică preşedintele ONG-ului, Nagy József Barna.

Ambele grupuri de voluntari au poze de la acţiunile lor, care au fost publicate şi în presa bihoreană, dar şi pe Facebook. Aşadar, nu există nicio îndoială că le-au plantat...

Fără dovezi

În schimb, Primăria nu are dovezi care să arate că Adenandra a plantat florile în Petőfi, pentru care i-a plătit 960 lei.

Singurul argument al municipalităţii este doar un proces verbal încheiat pe 3 iunie de o angajată a Direcţiei Tehnice, care între timp s-a pensionat, şi în care se arată că firma ar fi sădit 800 de flori - cu 100 mai puţine decât declarase Benţan! - în parc. Unde anume ori ce fel de flori nu se precizează defel.

Pe cât de absurd pare în era tehnologiei, funcţionarilor nu li se cere să fotografieze lucrările pe care le decontează, ci trebuie crezuţi pe cuvânt!

Asta în vreme ce, de pildă, muncitorii RER Vest sunt obligaţi, prin regulamentul de salubritate făcut de aceeaşi Direcţie Tehnică, să facă poze după ce golesc containerele orădenilor de la blocuri, ca să demonstreze că au lăsat ţarcurile curate...

Altă variantă

În timp ce Benţan a promis că va verifica temeinic această situaţie, pentru a lămuri - nu se ştie cum - dacă Adenandra a încasat bani pentru florile plantate de voluntari, administratoarea firmei se jură că şi-a făcut treaba.

"Vă daţi seama că nu îmi permit să mint Primăria. Nu am încasat un ban fără să fi muncit pentru el", afirmă Adriana Bonţe.

Numai că, spre deosebire de Benţan, susţine că de fapt florile n-au fost plantate în jurul statuilor, ci într-un rondou din latura spre Parcul Baroc, în nişte vase de beton din parc şi... în scuarul de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, care este cuprins în acelaşi contract de întreţinere a parcului, cu o valoare anuală de 86.000 lei.

Unde sunt exact vasele, Bonţe nu detaliază. De asemenea, nu are un argument pentru faptul că rondoul de care vorbeşte nu arată defel ca unul în care în urmă cu trei luni s-ar fi plantat: pământul este bătătorit, iar pe suprafaţa solului nu se văd decât urmele gazonului uscat.

Vara-i de vină!

Administratoarea nu poate să explice nici de ce Benţan a indicat alte zone în care ar fi plantat flori, semn evident că cel puţin unul dintre ei minte. Totodată, la fel ca Primăria, reprezentanta Adenandra nu are poze care să confirme cele spuse de ea.

Întrebată şi de ce florile nu mai sunt în parc, Bonţe zice că s-au uscat peste vară, la fel ca cele sădite de voluntari. "Îmi asum că nu le-am udat cât trebuia", zice femeia. Măcar această vină o recunoaşte...

Plecat în vacanţă, primarul Ilie Bolojan a promis că va verifica şi el situaţia, în această săptămână.

"Direcţia Tehnică trebuie să găsească mecanisme de control eficiente", a recunoscut edilul. Deocamdată, cert rămâne doar faptul că Primăria e deficitară în felul în care urmăreşte lucrările pe care le plăteşte din banii oraşului. Cineva ar trebui să răspundă...