Asociaţia „Oradea Civică” pune tunurile pe Primărie! Reprezentanţii ONG-ului îi acuză pe primarul Ilie Bolojan şi secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, de abuz în funcţie.

„Ne-au anulat aproape 30% din semnăturile pe care le-am adunat, cu transpiraţie, în stradă, pentru promovarea unei legi care să limiteze numărul parlamentarilor la 300. Este un abuz fantastic! Îşi permit să anuleze cu o indiferenţă fantastică semnături ale orădenilor, încălcând actul de voinţă al acestora”, acuză vicepreşedintele asociaţiei, Cosmin Bursaşiu.

Să fie 300!

Asociaţia „Oradea Civică” s-a raliat, în primăvară, unei iniţiative naţionale privind strângerea de semnături pentru modificarea articolului 5 din Legea 208 din 2015, în sensul limitării la 300 a numărului de parlamentari (care azi se ridică la 465). Acţiunea s-a dorit o încercare de fructificare a rezultatelor referendumului din 2009, cu aceeaşi temă, referendum peste care clasa politică trece şi astăzi cu nonşalanţă.

„Cererea pe care am trimis-o PNL să ne ajute să strângem semnături a rămas fără răspuns, iar USR-Plus şi PMP, care au spus că ne ajută, au adunat foarte puţine. La PSD nu ne-am dus pentru că este un partid toxic, UDMR este «magyar PSD», iar ALDE este inamicul democraţiei europene”, povesteşte Cosmin Bursaşiu (foto), vicepreşedintele organizaţiei.

„Civici” contra Primăriei

În cinci luni petrecute pe pietonalul străzii Republicii, volutarii au adunat 1.511 de semnături pentru reducerea numărului de parlamentari. Pentru ca iniţiativa să se materializeze, iniţiatorii ar fi trebuit să depună la Parlament până la sfârşitul lunii septembrie liste cu peste 5.000 de semnături din 11 judeţe. „S-au adunat 5.000 de semnături în doar 4 judeţe, deci iniţiativa nu va trece. Dar e vorba de principiu”, spune Bursaşiu.

Potrivit vicepreşedintelui „Oradea Civică”, la verificarea listelor de semnături, Primăria a tăiat în carne vie. „Ne-au anulat 448 de semnături din 1.511 adunate, sub pretextul unor lipsuri minimale. Ba că omul nu şi-a declarat toate prenumele, ba că nu şi-a trecut blocul sau apartamentul, ba că şi-a greşit o cifră de la codul numeric personal... Asta ucide din faşă orice iniţiativă cetăţenească”, zice protestatarul.

Bursaşiu spune că administraţia ar trebui să înţeleagă că spiritul acestei iniţiative este de implicare civică. „Oamenii aceia au semnat în stradă, în condiţii improprii, nu într-un birou cu aer condiţionat. Ei au vrut să transmită un mesaj, nu să îşi facă buletin sau permis de conducere”, zice protestatarul.

Noi, nu!

Arătat cu degetul, primarul Ilie Bolojan spune că, personal, chiar susţine iniţiativa organizaţiei. „Am votat şi voi vota pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, deoarece pentru România ar fi un număr corect”, spune edilul. Validarea semnăturilor este, însă, altă poveste. „Nu putem accepta ca nişte semnături pentru o cauză bună să fie adunate cu încălcarea legii”, zice Bolojan.

La rândul său, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto), spune că listele au fost verificate de Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor Oradea, conform prevederilor Legii 189 din 1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. „Legea prevede clar că lista trebuie să cuprindă numele, prenumele, domiciliul, actul de identitate, CNP-ul şi semnătura susţinătorului iniţiativei. Toate corecte! Nu putem face rabat de la lege şi, chiar dacă am face, listele vor mai fi verificate la Parlament şi Curtea Constituţională”, spune funcţionarul.

Contestaţie

Secretarul crede că singura soluţie este ca pe viitor susţinătorii să completeze listele cu actul de identitate în faţă. „Înţeleg nemulţumirea asociaţiei, dar nu putem trimite Poliţia Locală la 400 de adrese să verifice numele, domiciliul sau CNP-ul corect al semnatarului”, zice Vila.

Răspunsul nu îi va mulţumi, însă, pe protestatari. „Oradea Civică” a contestat deja la Primărie anularea semnăturilor. În ideea că, între rigoarea birocratică şi iniţiativa cetăţenească, poate va prevala, totuşi, cea din urmă. Slabe speranţe!