Directorii societăţilor Primăriei îşi dau examenul. Consiliile de Administraţie de la OTL, CAO şi ADP i-au înaintat primarului Ilie Bolojan rapoartele pe 2018, pentru evaluarea activităţii managerilor.

Cei care şi-au îndeplinit indicatorii negociaţi în decembrie 2017, la semnarea contractului, îşi vor primi, în continuare, salariile întregi. Cei care nu au făcut-o riscă diminuări, proporţional cu nerealizările!

Directori cu "normă"

E chestiune verificată: un angajat care se alege cu o penalizare de 10 lei din salariu suferă mai mult decât unul care pierde o majorare de salariu în acelaşi cuantum. Primarul Ilie Bolojan a preluat ideea din cărţile de psihologie economică şi a aplicat-o directorilor societăţilor subordonate municipalităţii.

Pentru a-şi motiva managerii, edilul le-a majorat de anul trecut salariile cu procente care ajung şi la 40%, le-a impus indicatori de performanţă de atins la termene fixe şi a anunţat public că neîndeplinirea lor se va solda cu penalizări proporţionale cu nerealizările.

Zilele trecute, Consiliile de Administraţie de la OTL, Compania de Apă şi Administraţia Domeniului Public i-au înaintat primarului rapoartele de activitate pe anul 2018 pentru verificarea îndeplinirii indicatorilor. "Rezultatul final al evaluărilor va fi cunoscut spre sfârşitul acestei luni", a declarat BIHOREANULUI Ilie Bolojan. Dar, de fapt, rezultatele se ştiu...

Cu modificarea criteriilor

Viorel Pop, director OTLBIHOREANUL a aflat că, potrivit indicatorilor de performanţă pe care îi avea de atins, directorul OTL, Viorel Pop (foto), nu are de ce îşi face griji pentru integritatea salariului de 2.100 euro pe lună. Greva transportatorilor de acum doi ani i-a dat lui Pop ocazia să facă reduceri de personal înainte de termen, lucrările făcute la liniile de tramvai a făcut ca numărul reclamaţiilor să scadă, iar Oradea este al doilea oraş din ţară care a implementat plata călătoriilor cu cardul contactless direct din tramvai.

În plus, directorul a obţinut luna trecută modificarea singurului indicator neîndeplinit. Consiliul Local a aprobat diminuarea de la 10 la 3 a numărului de tineri pe care societatea trebuia să îi instruiască în fiecare an ca vatmani pentru a-şi asigura rezerva de cadre. "Mărirea vitezei comerciale la tramvaie duce la efectuarea unui număr mai mare de curse cu acelaşi număr de vatmani", a explicat Pop.

Pasibil de "pedeapsă"

O modificare a indicatorilor negociaţi cu primarul Bolojan vrea să obţină şi directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra. Directorul spune că până acum şi-a atins toate obictivele la derularea de proiecte europene pentru extinderea reţelelor de apă în judeţ, dar pe viitor se aşteaptă la probleme legate de reducerea organigramei cu câte 10 posturi pe an. "În 2017 am redus personalul cu 10 oameni, în 2018 cu încă atâţia, dar de anul acesta va fi mai greu. Nu poţi să preiei activităţi noi şi în acelaşi timp să disponibilizezi", spune Gavra.

În ultimul an, CAO şi-a extins cu 5,3 kilometri reţelele de apă, cu 1,7 km pe cele de canalizare menajeră şi cu 700 metri pe cele de canalizare pluvială. Societatea a preluat reţele din Nojorid, Copăcel, Oşorhei şi Sântandrei, staţii de epurare noi în Beiuş şi Tinca, iar toate acestea trebuie deservite. "Vom cere CL înlocuirea indicatorului legat de organigramă cu altul legat de kilometri de reţea deservită şi gradul de încărcare pe om", spune directorul. În cazul în care Consiliul va accepta modificarea, Gavra şi-ar putea atinge şi anul acesta ţintele stabilite pentru salariul de circa 2.400 euro pe lună. Dacă nu, va pierde cam 30 lei lunar. Ceea ce doare mai mult la orgoliu...

Poate mai mult!

Liviu Andrica, director ADP OradeaÎndeplinirea indicatorilor le garantează directorilor nu doar salariul, dar şi noi provocări. Liviu Andrica (foto), şeful ADP, care şi-a atins toate ţintele - de la reducerea de personal, la construirea noii pieţe de vechituri şi creşterea încasărilor de pe urma pieţelor, a ştrandului Ioşia, cimitirului municipal şi a aquapark-ului - nu îşi face emoţii că nu îşi va lua întreg salariul de 2.200 euro lunar. "Abia aştept rezultatul evaluării. În urma analizei economico-financiare, anul 2018 a fost mai bun decât 2017. Am şi primit o recompensă!", glumeşte Andrica.

Performanţele societăţii l-au determinat pe Bolojan să ceară majorarea de la 100.000 lei la 700.000 euro pe an a redevenţei pe care ADP-ul o plăteşte oraşului. Banii vărsaţi bugetului local vor cofinanţa proiectul european de reabilitare a Pieţei Cetate după modelul celei din Rogerius. În plus, societatea se va împrumuta din bănci pentru a construi parcările supraterane de la stadionul Voinţa şi magazinul Crişul, care vor deveni şi ele indicatori de performanţă.

La Judeţ, pace bună...

Evalurea va continua în vară cu Alina Silaghi, de la Agenţia de Dezvoltare Locală, iar din iarnă cu Stănel Necula, de la Termoficare. Cei doi şi-au semnat contractele mai târziu, dar nu au emoţii. Silaghi, care şi-a asumat amenajarea unui cămin pentru angajaţii de pe platforma industrială, a concesionat deja un astfel de imobil în strada Uzinelor şi pregăteşte reabilitarea lui, iar Necula, care gestionează noua centrală pe gaz, are toate şansele să beneficieze de o explozie a încasărilor, pe fondul scumpirii încălzirii şi a energiei electrice.

Directorii societăţilor deconcentrate din subordinea Consiliului Judeţean, de la Muzeul Ţării Crişurilor la Aeroportul Oradea, sunt chiar mai liniştiţi. Conducerea aşteaptă modificarea normativului privind guvernanţa corporativă pe baza căruia se fac evaluările. "Vechea lege a fost anulată, iar noua lege nu are norme de aplicare", explică vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang. El spune că are "anumite nemulţumiri" faţă de unii directori, dar preferă ca aceştia să fie evaluaţi după modificarea cadrului legislativ, în baza unor grile obiective. Despre care nu se ştie încă nici cum va arăta, nici cui vor folosi…