Primarul Ilie Bolojan nu se mai satură de lucrări. Dacă anul trecut municipalitatea orădeană a derulat în paralel circa 100 lucrări, pentru anul acesta avansa în ianuarie 172 noi șantiere, pentru ca săptămâna trecută, la prezentarea bugetului pe 2020, să dubleze cifra.

„Avem 365 lucrări de investiții în Oradea. În fiecare zi trebuie să se termine câte o lucrare. Ziua și lucrarea!”, spune Bolojan.

Bugetul liberalilor

Consiliul Local a aprobat marțea trecută, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, bugetul Oradiei pentru anul 2020. Aleşii UDMR s-au abținut de la vot, chiar dacă primarul a introdus în buget, la cererea lor, finanțări nerambursabile pentru ONG-uri de tineret (95.000 lei) și pentru reabilitarea școlii Szacsvay Imre (2 milioane lei).

Consilierii PSD au votat contra. „Cât timp vedem că an de an au fost supraestimate atât veniturile, cât și investițiile, principiul realității în proiecția bugetară nu se verifică”, acuză liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa (foto). Acesta consideră că dacă anul trecut municipalitatea a atras 98 milioane lei din fonduri UE, anul acesta îi va fi greu, spre imposibil, să ajungă la 225 milioane lei, cum și-a propus.

Încă un credit!

Oradea se bazează pe un buget de 1,76 miliarde lei, cu 60% peste suma din 2019. Creșterea are la bază înmulţirea firmelor și a salariaților de pe urma cărora orașul încasează impozite și taxe. Din totalul celor 528,5 milioane lei reprezentând veniturile proprii, 250 milioane lei sunt impozite din taxarea salariilor şi 158,4 milioane lei din proprietăți, veniturile nefiscale din amenzi ori vânzarea de bunuri fiind 119,6 milioane lei.

În ce privește facturile orașului, circa 574,6 milioane lei, adică 56% din cheltuielile de funcționare, vor merge pe susținerea spitalelor şi a şcolilor. La mare distanță urmează rambursarea datoriei - 149,2 milioane lei (14%) și costurile serviciilor publice, de la salubrizare la iluminat - 105,7 milioane lei (10%). Diferența de 21% reprezintă costurile de finanțare a instituțiilor publice (91,6 milioane lei), a asistenței sociale (62,3 milioane lei), a învățământului (25,6 milioane lei) și alte cheltuieli.

Deși mare, bugetul Oradiei e totuși neîndestulător. Anul acesta municipalitatea va lua un credit de 100 milioane lei, cu termen de rambursare de un an, ca să-și asigure lichiditățile pentru cofinanțarea proiectelor europene. „Luăm banii, plătim constructorii, decontăm cheltuielile de la finanțatorul european și apoi rambursăm împrumutul”, spune directorul economic Eduard Florea (foto).

De zece ori veniturile proprii!

Anul acesta, Primăria alocă pentru investiții suma record de 725 milioane lei, echivalentul a 150 milioane euro. „Veniturile proprii ale orașului sunt cam de 15-20 milioane euro pe an, ceea ce înseamnă vă vom investi într-un singur an veniturile proprii pe 10 ani”, spune Ilie Bolojan.

Structurile municipalității vor avea cea mai aglomerată agendă din ultimii ani. „Avem 365 de lucrări de investiții, din care circa 75 sunt proiecte finanțate din bani europeni, alte 100 proiecte le derulează Direcția Tehnică, 30 societatea Termoficare, 16 Compania de Apă și circa 150 Direcția de Patrimoniu Imobiliar”, enumeră edilul.

La așa volum de muncă, organizarea va fi crucială. „Principalele obiective vor fi să corelăm șantierele, să menținem ritmul lucrărilor, să supraveghem constructorii și să producem cât mai puțin deranj în trafic”, spune Bolojan. Misiune dificilă...

Investiții europene de 363 milioane lei

Lista investițiilor e deschisă de finanțările europene de 363 milioane lei atrase de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională. Marea provocare va fi lansată în vară: amenajarea în fața Pieței Cetate a primului din cele 7 pasaje care vor subtraversa Centrul Civic. Investiția de 36,3 milioane lei face parte dintr-un pachet de proiecte care mai cuprinde achiziția a 6 autobuze noi și construirea parcării subterane din jurul Catedralei ortodoxe.

Între proiectele pregătite se mai numără trecerea cartierului Nufărul pe încălzirea cu mixt de apă geotermală și gaz (86,7 milioane lei), reabilitarea termică a 47 blocuri (23,4 milioane lei), reabilitarea termică a spitalelor Municipal (29,6 milioane lei) și Județean (28,5 milioane lei), amenajarea centrelor de cartier din Ioșia (12 milioane lei), Rogerius (8,1 milioane lei) şi Nufărul (6,5 milioane lei), construirea a două cămine în campusul universitar (4 milioane lei), reabilitarea termică a Liceului Onisifor Ghibu (7,7 milioane lei), refacerea zidurilor Cetății (6,6 milioane lei), construirea grădiniței din Parcul Industrial I (6,9 milioane lei) și extinderea Grădiniței 28 (4,6 milioane lei)...

Drum nou!

Prin Direcţia Tehnică, Primăria și-a asumat amenajarea pasarelei supraterane din intersecția străzii Universității cu șoseaua de centură (31,1 milioane lei), a unor drumuri în cartierul Ceyrat (4 milioane lei) și modernizarea Pieței Tineretului (2,6 milioane lei), cerută de orădeni în programul de bugetare participativă. Pentru vara aceasta mai este programată prelungirea drumului de la intrarea în Parcul Industrial II din strada Anghel Saligny până în strada Nojoridului, pentru a facilita accesul la cartierul Grigorescu (1,6 milioane lei), prelungirea străzii Simion Bărnuțiu din Decebal până în Oneștilor (1,6 milioane lei) și amenajarea unor căi de acces şi parcări în zona Calea Aradului - Henrik Ibsen (900.000 lei).

Lista va fi completată de Direcția Patrimoniu Imobiliar cu investiții de câte 10 milioane lei în reabilitarea clădirii Primăriei și modernizarea Bazinului Olimpic. Ea mai cuprinde extinderea ambulatoriului Spitalului Județean (5,6 milioane lei), reabilitarea palatelor Apollo (2,4 milioane lei) și Stern (1 milion lei), construirea unei săli multifuncționale pentru Liceul Lucian Blaga (690.000 lei) ș.a.

Instalații și conducte

„Firmele” orașului vor avea și ele un an plin. Termoficare va finanța investiții de 60 milioane lei din fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) în care varsă redevența datorată orașului: înlocuirea vechiului cazan pe gaz, ieşit din standardele de mediu (30 milioane lei), prima mentenanță majoră a noii turbine pe gaz (9,7 milioane lei) şi modernizarea a 51 puncte termice, achiziția unui separator de nămol etc. (10 milioane lei).

La fel, Compania de Apă Oradea are programate lucrări de 76,1 milioane lei pentru relocarea rețelelor din calea noii linii de tramvai dintre Calea Aradului şi Nufărul (3 milioane lei) și a celor de la pasajul Magheru (750.000 lei). CAO va mai investi şi pentru reabilitarea și extinderea rețelelor pe străzi din Episcopia (3 milioane lei) și va amenaja câte o stație de pompare în străzile Clujului (150.000 lei) și Adevărului (605.000 lei).

Cumpărăturile orașului...

Lucrări de anvergură va derula și Administrația Domeniului Public, pentru amenajarea parcării din strada Brașovului (17,3 milioane lei) și pentru modernizarea ștrandului Ioșia Nord (aproape 1 milion lei). Pentru că tot va fi deranj în zona Pieței 100, ADP va acoperi un canal săpat de ANIF (1,7 milioane lei), va moderniza parcajele (760.000 lei) și va instala un sistem de control acces (90.000 lei) și unul de supraveghere video (80.000 lei).

La rându-i, ADLO are în plan amenajarea unui bloc de locuințe pentru angajații din Parcul Industrial I din Calea Borșului (880.000 lei) și racordarea la rețeaua de medie tensiune a parcurilor industriale II din strada Ogorului și IV din strada Uzinelor (800.000 lei).

Lista e completată de investițiile OTL pentru achiziția a 7 autobuze euro 6, modernizarea sistemului de gestionare a flotei inclusiv cu afișarea în stații a locului în care se află garnitura (9 milioane lei) și achiziționarea a încă 6 autobuze Euro 6 și tot atâtea hibrid (7 milioane lei). Având în vedere numărul mare de lucrări, 2020 se anunță un an agitat, în care e greu de crezut că lucrurile vor merge ca pe roate. Dar măcar ar face bine să se urnească...


EXPROPRIERI
Întâi, în Nufărul!

Municipalitatea și-a rezervat în buget 15 milioane lei pentru despăgubirea orădenilor care vor fi obligați să renunțe la case ori terenuri pentru a face loc unor lucrări. Primăria n-a renunțat la demolarea celor 20 de case situate în spatele blocurilor din zona Nufărul-Cantemir pentru a muta locurile de parcare de la șosea. „O parte din exproprieri vor avea loc încă de anul acesta”, spune Ilie Bolojan.

Demolările se vor extinde până în spatele complexului comercial din Cantemir. „Vom expropria o casă și câteva terenuri care au ajuns în posesia unor proprietari între blocuri, astfel încât toată zona să poată fi pusă la punct”, explică edilul. Municipalitatea își va demola şi ea o clădire pe care o deține în zonă.