Capitala Spaniei se înscrie pe lista oraşelor care iau măsuri concrete pentru combaterea poluării din traficul rutier. Autorităţile din Madrid au decis, săptămâna trecută, să interzică circulaţia vehiculelor cu nivel ridicat de noxe în centrul oraşului.

Mai precis, interdicţia vizează vehiculele pe benzină produse înaintea anului 2000 şi cele diesel mai vechi de anul 2006, care reprezintă 17% din parcul auto al oraşului. Singurii care vor putea "eluda" această regulă sunt riveranii.

Deocamdată, încălcarea acestei noi reguli nu aduce şoferilor decât avertismente, însă din aprilie 2019, cei care vor intra cu maşinile "interzise" în zona centrală vor plăti amenzi de 90 de euro. Măsura este menită să reducă poluarea cu 20% în centrul Madridului, iar estimările specialiştilor s-au dovedit întemeiate încă din prima zi a aplicării noii reguli, când traficul s-a redus cu o treime pe cea mai aglomerată stradă a oraşului, Gran Via.

Reguli similare se mai regăsesc şi în alte oraşe europene. În centrul Parisului, de exemplu, duminica maşinile nu pot intra, iar în Londra, Stockholm, Milano şi Atena accesul autoturismelor vechi este permis în centru doar cu condiţia plăţii unor taxe.