Pe lângă efectele negative asupra sănătăţii umane, poluarea aerului poate duce la creşterea actelor de violenţă, arată un studiu realizat de profesori de la universităţile Columbia, Harvard şi Michigan (toate trei din Statele Unite).

Aceştia au comparat datele agenţiei americane de protecţia mediului privind poluarea din atmosferă cu statisticile crimelor monitorizate de FBI în 9.000 de oraşe, pe o perioadă de 9 ani.

Concluzia lor a fost că stresul şi anxietatea cauzate de traiul într-o localitate poluată contribuie la creşterea nivelului criminalităţii. De asemenea, cercetătorii au făcut experimente pentru a verifica dacă între poluare şi violenţă există legături.

Unii dintre participanţi au privit poze cu peisaje poluate, iar alţii cu zone curate, neafectate de poluare. Cei care au privit imagini cu locuri „cenuşii” au fost mai predispuşi la anxietate şi au avut tendinţa de a trişa la următoarele sarcini.

Autorii studiului atrag atenţia că rezultatele ar trebui să aibă implicaţii importante pentru guvernele lumii, oficialii trebuind să acorde mai multă importanţă problemei poluării.