Italia face faţă cu greu luptei cu noul coronavirus. S-au înregistrat 427 de noi decese în ultimele 24 de ore, astfel că bilanţul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 3.405, depăşind bilanţul anunţat de autorităţile din China (3.245), ţara din care s-a răspândit virusul.

Potrivit Digi24.ro, tot în cursul zilei de joi, au fost confirmate 5.322 de cazuri noi, numărul total fiind de 41.035. "La terapie intensivă se află 2.498 de persoane din toată ţara, 1006 fiind doar în regiunea Lombardia. Această regiune a înregistrat doar astăzi 209 decese. Dintre cei 3.405 morţi din cauza noului coronavirus din Italia, cei mai mulţi sunt în regiunea Lombardia: 2.168", arată sursa citată.

De altfel, regiunea are şi cei mai mulţi bolnavi în spitale: 7.500, plus peste 1.000 la reanimare.

Pe de altă parte, joi au fost declaraţi vindecaţi 415 pacienţi.

Digi24 mai arată că miercuri Italia a anunţat cel mai grav bilanţ în decurs de 24 de ore: au fost 475 de morţi în doar o zi, un număr niciodată atins până acum, în timp ce cazurile nou confirmate s-au ridicat la 4.207.

Camioanele morții

Orașul italian Bergamo nu mai face față numărului uriaș de victime. O parte dintre morți au fost transportați miercuri seară cu ajutorul camioanelor militare spre alte orașe din afara regiunii Lombardia.

Convoaiele au traversat mai multe localități și ilustrează dimensiunea dramei din Italia.

60 de sicrie au fost transportate de militari de la cimitirul local din Bergamo spre alte 11 localități: Acqui Terme, Brescia, Cervignano del Friuli, Domodossola, Modena, Parma, Piacenza, Rimini, Serravalle Scrivia, Trecate și Varese, arată Digi24.ro.

Pe de altă parte, şi în Spania virusul accelerează, autorităţile române aşteptându-se ca zeci de mii de români stabiliţi aici să intre în ţară.

Conform ultimei informări a ministerului Sănătăţii, numărul deceselor din Spania a crescut cu peste 20% în ultimele 24 de ore, ajungând la 767. În prezent, în ţară sunt înregistrate un total de 17.147 de cazuri de COVID-19, iar ţara se confruntă cu o epidemie care se răspândeşte într-un ritm rapid. "Nu eram pregătiţi pentru această lovitură", a declarat un reprezentant al ministerului Sănătăţii.

De altfel, autorităţile din România sunt alertate. Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut, joi, românilor din diaspora să nu vină în ţară de Paşti, să nu facă dplasări inutile şi "să evite, aproape cu orice preţ, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane".

"Spuneţi oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrăţişeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar. Ştiu că este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiaţi", a arătat preşedintele Iohannis.