Cel de-al patrulea deces cauzat de infecția cu coronavirus a fost confirmat luni dimineață. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, din Suceava.

Potrivit Digi24.ro, femeia a fost internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare).

Interesant este că aceasta nu are context epidemiologic, adică nu are istoric de călătorie, și, din declarațiile proprii, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv.

La fel ca primele trei decese confirmate în cursul zilei de duminică, și pacientul decedat făcea parte din categoria de risc. 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, cel mai recent deces fusese la pacienţi bolnavi de coronavirus s-a înregistrat duminică seară în România. Este vorba de un bărbat de 70 de ani, cu afecţiuni cronice, care a fost internat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţi şi apoi transferat la Iaşi. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în cazul acestui bărbat infectarea cu coronavirus a fost confirmată pe 19 martie. Septuagenarul suferea de diabet şi hipertensiune arterială. 

Îngrijorător este, și în acest caz, că ancheta epidemiologică făcută în cazul lui nu a scos la iveală istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată, aşa că deocamdată nu se ştie cum s-a îmbolnăvit. 

Mediafax.ro scrie că bărbatul, pe numele său Vasile Ouatu, era om de afaceri, patron al unui complex comercial şi al echipei de volei feminin, dar şi fost viceprimar al oraşului Piatra-Neamţ.

Se pare că el s-a dus marţi la UPU din Piatra-Neamţ, pentru că se simţea rău, unde a completat şi chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect. De aici, el a fost transportat la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, iar apoi dus înapoi la Spitalul Judeţean, unde a refuzat internarea şi alte investigaţii, inclusiv testarea pentru COVID-19. Totuşi, DSP Neamţ l-a obligat să stea în izolare la domiciliu 14 zile.

Miercuri, bărbatul a încălcat măsura de auto-izolare şi s-a dus iar la spital, pentru a fi testat. Joi a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

Pe numele lui Ouatu a fost deschis şi un dosar penal la Parchetul Piatra-Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, deoarece "refuzase să-i fie prelevate probe biologice pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus. 

Până duminică la ora 13, în România au fost confirmate 433 de infecții cu coronavirus. 64 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Următoarea raportare a Grupului de Comunicare Strategică va avea loc luni după ora 3.