Un avion de vânătoare de tip MIG 21 Lancer s-a prăbuşit sâmbătă la un show aviatic la baza aeriană 86 Borcea din judeţul Călăraşi, anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, care publică şi imagini primite de la martori oculari, aparatul de zbor s-a prăbuşit la 2-3 km de Autostrada Soarelui.

Prăbuşirea a fost urmată de o explozie şi un incendiu. Deocamdată nu se ştie dacă sunt victime.

Cel puţin 4.000 de oameni asistau la show-ul aviatic. 

Este al 24-lea avion MIG care se prăbuşeşte în România, după 1990, mai scrie sursa citată.

UPDATE:

Primele informaţii arătau că pilotul ar fi reuşit să se catapulteze, însă până la urmă s-a dovedit că nu a fost aşa. Pilotul a decedat carbonizat, iar Parchetul Militar a deschis o anchetă.

Ministrul apărării Mihai Fifor s-a deplasat la Baza Borcea. El a declarat la Digi24 că pilotul se numea Florin Rotaru şi şi-a exprimat condoleanţe pentru familie. "Astfel de evenimente ne îndurerează. În momentul de faţă sunt în desfăşurare proceduri specifice, vom comunica mai multe informaţii după aceea", a spus ministrul. El a mai anunţat că, aşa cum prevede procedura, toate aparatele de tip MiG-21 Lancer sunt consemnate la sol.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru avea 36 de ani şi îndeplinea funcţia de pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă, Baza 86 Aeriană Feteşti, anunţă MApN, într-un comunicat. 
"Aeronava pilotată de acesta s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea", se mai spune în textul citat.

Jurnalistul Adelin Petrişor a publicat, pe Facebook, o fotografie cu avionul militar prăbuşit. (Sursa: www.adelin-petrisor.ro)

"Aşa arată Mig-ul 21 Lancer prăbuşit la ora 13.30, la 10 km de pista Bazei 86. Pilotul nu s-a putut catapulta. Se pregătea de o trecere la joasă şi aparatul s-a angajat pur si simplu. Dumnezeu să îl odihnească", a scris jurnalistul.

Un telespectator al Digi24 a relatat că pilotul a făcut un adevărat act de eroism, evitând o tragedie.

„În momentul prăbuşirii chiar în secunda aceea scosesem telefonul să filmez, neştiind ce va urma să se întâmple. Nu s-a auzit nimic înainte. Dupa ce s-a prăbuşit s-au auzit două explozii. Ce e de apreciat, după părerea mea, e că pilotul a dat dovada de profesionalism şi a dus avionul departe de public, pentru că într-adevăr dacă se prăbuşea acolo unde trebuia să ajunga avionul, cu siguranţă era o tragedie enormă”, a povestit, pentru Digi24, George Waisman, martor la eveniment.