Directorul general al Oracle România, Sorin Mîndruţescu, este urmărit penal de DNA, fiind acuzat de 8 fapte de luare de mită. Până vineri, 9 august, Mîndruţescu trebuie să achite o cauţiune de 500.000 de euro, după cum au stabilit procurorii în cazul său.

Potrivit unui comunicat transmis joi de DNA, Mîndruţescu este acuzat că, în calitatea pe care o deţine, "a pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel ca respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat  - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "TRANSELECTRICA" SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA)".

Faptele s-ar fi petrecut în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013, banii fiind primiţi fie în conturi personale ale inculpatului, fie în conturi ale unor societăţi controlate de el.

Comunicatul precizează că ofertele de preţ priveau produsele comercializate de Oracle în România, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice.

"Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă", mai arată DNA.

"O neînţelegere"

Miercuri, procurorii DNA au descins atât la sediul din Pipera al Oracle și au făcut percheziții și la locuința directorului general. Miercuri seară, Sorin Mîndruțescu a ajuns la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost plasat sub control judiciar. La ieșirea de la audieri, el le-a declarat jurnaliştilor care îl aşteptau că este vorba despre "o regretabilă neînţelegere" şi că Oracle nu este parte în dosar.

"Compania Oracle nu este parte din acest dosar. Noi considerăm că este vorba - din datele care au fost puse la dispoziţie - de o regretabilă neînţelegere şi împreună cu avocaţii vom încerca să aducem în zilele următoare probele necesare pentru a încerca să rezolvăm aceast regretabilă neînţelegere", a susţinut Mîndruţescu, conform HotNews.ro. 

Mîndruţescu ocupă funcţia de Director General Oracle România din februarie 2008, dar lucrează în companie încă din 2001. Înainte de a lucra pentru Oracle, el a ocupat poziţii de conducere în cadrul unor bănci din România. În ultimii ani el a avut funcţiile de preşedinte al Consiliului Director al Camerei Americane de Comerţ în România, preşedinte al Consiliului de Administraţie a CFR, iar în prezent el mai ocupă funcţia de preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor Fondului Proprietatea, mai arată sursa citată.