Agenţia de ştiri Mediafax publică, duminică, în prima zi de Paşti, cuvintele de duh ale unor părinţi ortodocşi români despre bucuria Învierii. Între acestea se regăseşte şi o predică a părintelui ieromonarh Arsenie Boca, cel mai celebru părinte ortodox din ultimul secol, despre "Moartea care dobândeşte Învierea".

Potrivit agenţiei de ştiri, care citează fundatiaarsenieboca.ro, pasajul redat face parte din Predica Părintelui Arsenie Boca preluată din cartea "Cuvinte Vii", rostită în data de 25 aprilie 1949.

"Cu Învierea lui Iisus avem chezăşia că vom învia şi noi, ca Iisus, căci El e începătorul, pentru noi, în toate (…) "Altă mărturie a veşniciei noastre, mai tare ca aceasta, nu ne-a dat nimeni. Poate că tocmai fiindcă e cea mai tare, uluieşte obişnuitul în care dormim, şi poate tocmai de aceea nu îndrăznim să credem în învierea noastră. Iar fără această credinţă, viaţa noastră parcă n-are sens, nici scop în sine, tare-i decolorată şi neliniştită", spunea părintele.


Vezi mai jos întregul pasaj!

"Noi ne rugăm lui Dumnezeu să ne curăţească viaţa de întinăciune. El ne trimite câte-o răstignire în fiecare zi, câte-o săptămână a patimilor, câte-o viaţă pe cruce, iar noi, în nepriceperea noastră, neştiind căile lui Dumnezeu, ne rugăm mai cu foc să ne scape de cruce. Iisus n-a făcut aşa; nici noi să nu facem

S-ar putea spune că Iisus S-a născut pe cruce.
Toată viaţa lui Iisus a fost ca atare. Iar din cea mai grea cruce: moartea, a izbucnit şi biruinţa cea mai mare: învierea, sau omorârea morţii. Căci Iisus o biruise în viaţă; iar cu moartea Sa, cea de bună voie a biruit-o şi pentru toţi oamenii, de la începutul până la sfârşitul lumii.
Cu Învierea lui Iisus avem chezăşia că vom învia şi noi, ca Iisus, căci El e începătorul, pentru noi, în toate.
Altă mărturie a veşniciei noastre, mai tare ca aceasta, nu ne-a dat nimeni.
Poate că tocmai fiindcă e cea mai tare, uluieşte obişnuitul în care dormim, şi poate tocmai de aceea nu îndrăznim să credem în învierea noastră. Iar fără această credinţă, viaţa noastră parcă n-are sens, nici scop în sine, tare-i decolorată şi neliniştită.
Creştinismul se întemeiază şi dăinuieşte pe Întemeietorul său: pe învierea Lui din morţi, ultimul cuvânt.
"


Cine este Arsenie Boca

Născut în 1910 la Vaţa de Sus (jud. Hunedoara) cu numele de mirean Zian Vălean Boca, Părintele Arsenie Boca a fost teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (jud. Braşov) şi apoi la Prislop (Hunedoara).

După cum BIHOREANUL a mai relatat, după instaurarea comunismului, a intrat în vizorul regimului din cauza popularităţii uriaşe în rândul credincioşilor şi a faptului că susţinea o mişcare de reînviere duhovnicească de inspiraţie naţionalist-legionară. Din acest motiv, dar şi pentru sprijinul dat unor partizani legionari din Munţii Făgăraşului, călugărul a fost arestat de mai multe ori între anii 1945-1956.

Mediafax notează că Arsenie Boca a fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de Bucureşti). Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti, a fost pictată de către părintele Arsenie Boca.

Fostul deţinut politic Dan Lucinescu susţine că în 1951, în timpul uneia din numeroasele detenţii (la Canal), aflând că i-a murit mama, călugărul a cerut să fie lăsat la înmormântare. Refuzat, bineînţeles, ar fi deschis uşile temniţei prin puterea minţii şi s-a strecurat nevăzut printre gardieni, ajungând la înhumare în Hunedoara, unde a fost remarcat de fruntaşii comunişti locali. Apoi, tot nevăzut, s-a întors singur la închisoare.

După eliberarea din temniţe, a lucrat ca pictor de biserici, iar în 1964 s-a retras la Mănăstirea Sinaia, unde a trăit până în noiembrie 1989, prorocind căderea comunismului, Revoluţia din decembrie şi executarea lui Nicolae Ceauşescu. A fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, la crucea sa rugându-se de atunci zeci de mii de pelerini în fiecare an. Cum toţi cumpără "suveniruri" marcate cu numele şi chipul său, profiturile estimate neoficial la milioane de euro explică şi miza înregistrării "brandului" Părintele Arsenie Boca.