După ce în toată ţara au avut loc proteste ale magistraţilor vizavi de ordonanţa de urgenţă privind amendarea legilor justiţiei, iar unele parchete şi instanţe au anunţat că îşi vor suspenda activitatea, premierul Viorica Dăncilă îi invită pe reprezentanţii asociațiilor de magistrați și ai CSM la discuţii.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în anunţul făcut duminică de Guvern. 

Anunțul guvernului vine și după ce premierul Viorica Dăncilă s-a întors de la Congresul socialiștilor europeni care a avut loc la Madrid în acest weekend și unde liderul Frans Timmermans, care este și prim-vicepreședintele al Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur PSD, având o discuție cu Liviu Dragnea. Timmermans a spus că nu poate exista niciun fel de compromis în ceea ce privește respectarea valorilor fundamentale și a statului de drept. 

Proteste fără precedent

Invitaţia la discuţii vine după ce asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Ordonanţa a declanşat proteste fără precedent ale magistraţilor. În Bucureşti, în jur de 200 de magistrați au protestat pe scările Palatului de Justiție din Capitală. "Dacă noi nu suntem liberi, nimeni nu este liber", a fost mesajul transmis de magistrați. De asemenea, judecători şi procurori au protestat în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Oradea. 

UPDATE: Magistraţii zic pas

După anunţul Guvernului, trei asociaţii de magistraţi au reacţionat anunţând că nu participă la discuţii, fiind vorba de “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”. Pe bună dreptate, magistraţii spun că dezbaterile trebuiau să aibă loc înainte ca Guvernul să adopte OUG 7/2019.

"Independenţa justiţiei nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el şi delegat) fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză. (...) Guvernul are obligaţia de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuţii profesioniste şi concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end şi fără o agendă serioasă", se arată într-un comunicat de presă al celor trei asociaţii.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Magistraţii din Oradea au ieșit din nou la protest. Între manifestanți, și președintele unei instanțe (FOTO)