Ilan Laufer, fostul ministru PSD al Mediului de Afaceri, iar acum  şef al Departamentului PSD pentru Mediul de Afaceri, a fost audiat, joi, timp de mai bine de 5 ore, la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, în dosarul lui Carmen Adamescu, fiind suspectat de complicitate la gestiune frauduloasă şi evaziune fiscală. Obosit după mini-vacanţa de 1 Mai, pe care a petrecut-o pe litoral,  Laufer ar fi adormit la audierile de la poliţie.

Potrivit Libertatea.ro, în acest dosar, Carmen Adamescu este inculpat, Laufer şi Andreea Bănică, funcţionar la Unirea Shopping Center, sunt suspecţi. 

Conform sursei citate, acuzaţia de complicitate la gestiune frauduloasă a fost formulată faţă de Ilan Laufer întrucât, în calitate de administrator la două societăţi, ar fi sprijinit-o pe Carmen Adamescu în administrarea bunurilor Unirea Shopping Center, producând pagube societăţii, în cuantum de peste 5.800.000 de euro. Concret, cei care doreau să închirieze spaţii în Unirea încheiau mai întâi contracte subsecvente cu societăţile administrate de Ilan Laufer, contra unor sume mari de bani, iar ulterior, acesta i-ar fi ajutat să închirieze spaţiile în Unirea, la sume modice. Sumele astfel obţinute erau transferate către patru societăţi din Cipru şi Elveţia, de unde erau ulterior retraşi, prin încheierea cu aceste firme a unor contracte fictive de consultanţă, comision şi intermediere. Banii rezultaţi ar fi ajuns la Carmen Adamescu, susţin anchetatorii.

Libertatea mai notează că, legat de acuzaţia de evaziune fiscală, pentru a nu achita taxele şi impozitele pe profit pentru o societate pe care o administra, Ilan Laufer ar fi majorat cheltuielile, prin încheierea şi înregistrarea în evidenţa contabilă a unor contracte fictive de consultanţă, cu cele 4 firme din Cipru şi Elveţia. Prejudiciul total în cauză este de 90.684.632 de lei (19.088.688 de euro), anchetatorii instituind măsuri asigurătorii asupra unor imobile aparţinând persoanelor cercetate.

Sunt nevinovat, nu am adormit

Fostul ministru Ilan Laufer a declarat, joi, la ieşirea de la audieri, că în dosar este vorba despre relaţii comerciale între companii din anul 2009 şi că va oferi mai multe detalii după ce va avea acces la dosar.

"Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna pe inimă", a susţinut el.

Ilan Laufer a declarat, la ieşirea de la audieri, că a fost chemat pentru prima dată şi a mers împreună cu avocatul, iar după ce vor avea acces la dosar va putea oferi detalii.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Laufer a spus că nu a adormit la audieri, dar că este obosit întrucât a venit de pe drum.

"Din punctul meu de vedere sunt nevinovat, complet nevinovat, mi se par total ridicole aceste acuzaţii, dar urmează împreună cu avocatul să analizăm şi să revenim. (...) Sunt total nevinovat, vă spun cu mâna pe inimă", a afirmat el.

Ilan Laufer este consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă. Numirea sa a venit la scurt timp după ce acesta l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis de antisemitism, deoarece a refuzat să-l numească în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale. Recent, PSD l-a numit pe Ilan Laufer la coordonarea Departamentului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din cadrul Consiliului Naţional al PSD.