Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat, marți, după 30 de ani pe tron. Era sa este cunoscută ca fiind una pașnică, marea calitate a împăratului fiind apropierea de popor.

Potrivit digi24.ro, cu prilejul acestei ocazii, japonezii vor primi 10 zile libere. 

Domnie fără conflicte

Cunoscută drept era Heisei, adică Pace Pretutindeni, domnia de 30 de ani a împăratului a fost una lipsită de conflicte.

Împăratul Akihito a preluat tronul în 1989, când avea 55 de ani, de la tatăl său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat și a pierdut în Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul domniei sale, împăratul Akihito a fost foarte apropiat de oamenii aflați în suferință, bolnavi sau afectați de dezastre, ceea ce l-a făcut să fie foarte îndrăgit de popor. 

Ceremonia de abdicare a început marți dimineața, când Akihito, îmbrăcat într-un costum tradițional a participat la mai multe procesiuni private care marcau prima renunțare la Tronul Crizantemei - numele tronului japonez - înregistrată în ultimii 200 de ani în țară.

Akihito va rămâne împărat până la miezul nopții, urmând ca în ziua următoare să urce pe tron fiul său, Naruhito, în vârstă de 59 de ani. Apoi, Akihito și soția sa Michiko vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită.

Abdicare cu două înțelesuri 

În Japonia, împăratul nu are putere politică, dar reprezintă un puternic simbol național.

Luarea unei astfel de decizii a fost influențată de starea de sănătate alterată a acestuia. „Când iau în calcul faptul că sănătatea mea se deteriorează gradual, încep să îmi fac griji că s-ar putea să devină prea dificil pentru mine să îmi îndeplinesc obligațiile de simbol al statului”, a spus împăratul în 2016.

Însă ar mai putea exista un motiv care l-a făcut pe împărat să abdice. 

Abdicarea lui Akihito ar putea să îi încurce planurile premierului Shinzo Abe, care vrea să modifice articolul 9 al Constituției Japoniei, care conţine o clauză de non-agresiune, motiv pentru care Japonia nu se poate înarma şi deveni o putere militară a lumii.

În primul rând, atenția de la programul legislativ și dezbaterea privind schimbarea constituției au fost deturnate de vestea că împăratul va abdica. În al doilea rând, Abe nu poate trece prin parlament propunerea de a schimba sau elimina complet Articolul 9, întrucât este nevoie de consens între partidele de la guvernare, partidele din opoziție, precum și de acceptarea din partea opiniei publice. Tot acest proces ar putea dura mai mult decât administrația condusă de Abe, scrie digi24.ro. 

De aceea, mulți analiști văd în decizia împăratului Akihito o mutare inteligentă pentru a împiedica planurile de schimbare a constituției și înarmare a Japoniei, așa cum visează premierul Shinzo Abe. Însă alții văd abdicarea doar ca pe o dorință de a se retrage din viața publică.

O nouă eră

Akihito a anunțat în august 2016 că vrea să se retragă, dar guvernului i-a luat aproape trei ani să adopte legea specială care să permită acest lucru. Și este o excepție, pentru că aceeași lege precizează că dreptul de a abdica nu este acordat și urmașilor.

Cu ocazia abdicării, japonezii vor avea o vacanță de 10 zile, o raritate în Japonia.

Prințul moștenitor va urca pe tron la data de 1 mai, moment la care va fi marcat prin trecerea la o nouă eră, numită Reiwa, sau „minunata armonia”. Aceasta va corespunde întregii perioade de domnie a lui Naruhito, fiul lui Akihito.

Potrivit sursei citate, noul împărat va ieși în fața publicului împreună cu alți membri ai familiei imperial pe data de 4 mai. Ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulțimea.

Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra preluarea tronului de împăratul Naruhito.