Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu acceptă remanierea guvernamentală, mai exact propunerile transmise de guvern pentru ministerele Justiției, Fondurilor Europene și Românii de pretudindeni, considerând că persoanele propuse pur și simplu nu sunt pregătite pentru aceste posturi.

El a spus că i-a cerut Vioricăi Dăncilă să vină cu alte propuneri și că va lua act de demisiile celor 3 miniștri - Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero - doar după ce va ști ce persoane vor prelua aceste portofolii.

„Nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă”, a spus Iohannis, într-o declarație de presă citată de Hotnews, argumentând că persoanele propuse - Eugen Nicolicea la Justiție, Oana Florea la Fonduri Europene și Tit Liviu Brăiloiu pentru Diaspora - „nu sunt pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa portofoliile”.

"Această remaniere e un fel de farsă. Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, cu agenda României. E cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Este neavenită", a mai spus preşedintele.

Șeful statului a precizat că a avut o discuție telefonică cu premierul Viorica Dăncilă, propunând fie alte propuneri, fie desemnarea unor miniștri interimari până la niște propuneri pe care le poate accepta.

În cazul în care se va încerca schimbarea miniștrilor prin intermediul unei restructurări a Guvernului în Parlament, Iohannis a avertizat că va trata acest lucru ca o „încercare de a-l ocoli pe președinte” și va analiza ce acțiuni „juridice s-ar impune”.