După întâlnirea de marţi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia sosită în România să discute despre legile Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a avut prima reacţie publică după motivarea deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, spunând că aceasta „aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări”, astfel că "mai trebuie citită" şi că nu o va aplica "mecanic".

Iohannis a afirmat că „toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupţie” şi că în continuare „România are nevoie de lupta anticorupţie”, dar „PSD încearcă să amputeze puterile preşedintelui” deoarece „actualul preşedinte are evident altă părere decât majoritatea PSD-istă din Parlament”, iar „din păcate, decizia CCR vine exact în aceeaşi linie şi în aceeaşi logică de diminuare a rolului preşedintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror”

Preşedintele a spus că „de aici apar întrebările” cu privire la statutul şi independeţa procurorilor sau la subordonarea acestora faţă de ministrul Justiţiei”, întrebând retoric dacă „avem un nou super-ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută fără avizul CSM-ului?”.

Răspunzând întrebărilor presei, preşedintele a spus că aceste chestiuni trebuie dezbătute, iar „un referendum ar putea să fie la finalul acestei dezbateri” şi „poate este nevoie ca la sfârşit ca poporul român să îşi spună părerea, poate e nevoie de o clarificare în Constituţie”.

Iohannis a mai spus, de asemenea, că în ceea ce priveşte eventuala sa suspendare crede „că se grăbesc un pic PSD-iştii”, dar opinia sa este că „nu va exista nicio suspendare, pentru că nu e un temei”.

El a criticat şi discursul liderului PSD Liviu Dragnea îndreptat împotriva Justiţiei, dar şi a aşa-zisului Stat Paralel pe care l-ar fi finanţat partenerii României din UE şi din NATO, amintind că Dragnea este condamnat şi are interes personal în schimbarea sistemului judiciar.

„Eu nu încalc Constituţia, eu veghez la respectarea Constituţiei. Pe bună dreptate, cum se trezeşte un politician care mai e şi infractor să se ducă la televizor şi să ameninţe procurorii? După ce a mai şi organizat un miting mediocru. (...). Chestiunea cu «statul paralel» am mai discutat-o. Este o invenţie a PSD pentru a-şi motiva nişte demersuri pe care ei le fac. În România există un singur stat şi acela este reprezentat de mine”, a punctat preşedintele Iohannis.