Cei mai puternici lideri ai Europei se întâlnesc, joi, de Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui summit informal, în care se va discuta agenda Uniunii Europene pe următorii 5 ani.

Înaintea summit-ului de la Sibiu, în cadrul unei întâlniri cu 300 de tineri din Europa, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus, miercuri, că nu e mulţumit "de tot ce se întâmplă în România", iar preşedintele Klaus Iohannis i-a răspuns: "Suntem doi".

"Suntem doi"

300 de tineri din state membre ale Uniunii Europene au avut ocazia să adreseze întrebări preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintelui Klaus Iohannis în cadrul unui dialog organizat cu ocazia summit-ului de la Sibiu, potrivit adevarul.ro.

După ce Iohannis a declarat că nu este mulţumit de tot ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană (referindu-se la implementarea progreselor tehnologice), Juncker i-a spus că nici el nu e mulţumit de ceea ce vede în România.

"Presedintele a spus că nu e mulţumit de tot ce se întâmplă în UE. Nici eu nu sunt multumit de tot ce se întâmplă în România", a replicat ştrengăreşte Juncker. Iohannis a adăugat imediat: "Suntem doi".

Pus pe şotii, Juncker a vorbit cu tinerii prezenţi în limbile germană, franceză şi în engleză, dând uneori bătăi de cap unor interpreţi: "Apropo, de ce vorbim în engleză? Toată lumea înţelege engleza, dar nimeni nu înţelege Anglia", a spus preşedintele CE.  

Acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani a fost un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii. Klaus Iohannis şi-a exprimat acordul în această chestiune, cu unele rezerve însă, şi anume condiţia ca alegătorii să aibă capacitatea de discernământ, indispensabilă în cadrul unui sistem democratic: " Acum mergem la vot de la 18 ani, dar începem să învăţăm despre democraţie la 38 de ani", a mai spus preşedintele.

Liderii Europei, la Sibiu

La întâlnirea informală de la Sibiu participă câţiva dintre cei mai puternici oameni ai Europei, mai precis 27 de şefi de stat sau de Guvern. Joi dimineaţa a ajuns în România Angela Merkel şi urmează să ajungă şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron. La Sibiu a ajuns şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Summitul este găzduit de Klaus Iohannis, preşedintele României, statul care deţine în prezent preşedinţia Consiliului. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. De asemenea, vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024.

Aceştia vor schimba opinii cu privire la provocările şi priorităţile UE în perspectiva următorilor ani. Discuţiile de la Sibiu se vor baza pe o notă a Agendei liderilor elaborată de preşedintele Tusk şi vor fi structurate în două părţi: una dedicată dimensiunilor externe, cealaltă consacrată dimensiunilor interne.