România produce o situaţie nemaiîntâlnită în campania mondială declanşată împotriva infectării cu coronavirus. După ce un parlamentar liberal a fost diagnosticat pozitiv, toţi miniştrii, în frunte cu premierul Ludovic Orban, intră în autoizolare şi vor fi testaţi, astfel că şedinţele Guvernului ar urma să se desfăşoare online.

Guvern online

Anunţul a fost făcut de Orban, vineri, care a spus că toată conducerea PNL se izolează la domiciliu după ce senatorul PNL Vergil Chiţac a fost diagnosticat cu COVID-19. Ludovic Orban a anunţat că el se va izola 14 zile la Vila Lac 1 şi că l-a informat şi pe preşedintele Iohannis.

Senatorul infectat a participat la reuniunea Biroului Politic Naţional, astfel că toţi membrii acestui for se vor izola la domiciliu. Acestora li se adaugă şi miniştrii cabinetului Orban, astfel că reuniunile Guvernului ar urma să se desfășoare online.

De asemenea, el a anunţat că toţi miniştrii vor fi testaţi pentru coronavirus, se vor izola în cabinete şi vor evita contactul direct cu alte persoane.

Întrebat dacă a intrat in contact cu Iohannis în aceste zile, Orban a răspuns: "Am avut întâlnirea grupului de lucru pentru măsuri pentru mediul de afaceri, dar nu am dat mâna (...) Nu am discutat cu preşedintele dacă anulează consultările, există protocoale în astfel de situaţii, pentru noi e fundamentală funcţionarea structurilor implicate în combaterea coronavirusului".

Suspectul conştiincios

"Mi-e teamă să nu fie infectaţi alţii. Indiferent dacă eu sunt diagnosticat, îmi îndeplinesc atribuţiile cu maximă conştiinciozitate", a declarat premierul.

Culmea e că Ludovic Orban a făcut aceste declaraţii la o conferinţă de presă, alături de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, nu printr-un comunicat sau o transmisie televizată, expunându-i astfel şi pe jurnaliştii prezenţi.

După aceasta, Orban le-a recomandat şi jurnaliştilor să se izoleze la domiciliu şi să solicite testarea.

Consultări prin videoconferinţă

Pe de altă parte, ca urmare a acestei situaţii, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să ţină consultările pentru desemnarea unui nou premier prin videoconferinţă, după cum a anunțat Administrația Prezidențială.

Conform programului anunțat inițial de Administrația Prezidențială, consultările ar fi trebuit să înceapă la ora 13, fiind anunțat următorul program:

- Ora 13:00 - Partidul Național Liberal (PNL);

- Ora 13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

- Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

- Ora 14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

- Ora 15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

- Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

- Ora 16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

- Ora 16:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

UPDATE:

Toți jurnaliștii acreditați la Parlament, Guvern și Administrația Prezidențială care au fost prezenți în ultimele zile la sediul celor trei instituții vor fi testați pentru coronavirus, scrie Digi24.ro.

Deja sunt doi parlamentari care au fost depistați pozitiv, motiv pentru care toți cei care au fost în contact direct sau indirect cu aceștia vor fi verificați.

Conform procedurii, persoanele care sunt la Parlament vor fi testate vineri de echipele DSP, urmând ca cei care sunt la domiciliu să se autoizoleze, urmând a le fi recoltate probe pentru testul COVID-19.

Nimeni nu va ieși din Parlament până când aceste teste nu sunt făcute, mai notează Digi24.ro.