Operaţiune riscantă de salvare în Thailanda, unde 12 băieţi şi antrenorul lor au rămas blocaţi într-o peştereă de două săptămâni. Echipajele de salvare au intrat în peşteră la ora 03.00 (10.00 - ora locală), a precizat şeful misiunii, Narongsak Osottanakorn.

O echipă internaţională formată din 13 scafandri de elită a intrat duminică dimineaţă în grota inundată. "Acum ori niciodată!" au spus, potrivit Digi24.ro, voluntarii care asistă echipa de intervenţie. Şi guvernatorul regiunii thailandeze unde se află peştera a spus că nu pot fi mai pregătiţi de atât. 

Totuşi, va mai dura până când primul copil va fi scos la suprafaţă. Scafandrii care le-au dus provizii captivilor au spus că este vorba despre un drum pe peste 11 ore, dus-întors. Va dura mai mult, în condiţiile în care salvatorii trebuie să ajute copiii să depăşească obstacolele care pun în dificultate şi un adult, notează sursa citată.

Autorităţile mai au doar 4 zile la dispoziţie să-i salveze pe captivi, pentru că apoi se întorc ploile şi nivelul apei in peşteră va creşte din nou. Încă de aseară au anunţat că timpul este foarte limitat. În plus, cu cât se prelungeşte perioada pe care copiii o petrec în peşteră, cu atât corpurile lor vor fi mai slăbite, deoarece dieta nu este una echilibrată, iar muşchii nu mai sunt folosiţi. În plus, băieţii pierd percepţia timpului după o perioadă atât de mare petrecută în întuneric.

HotNews.ro aminteşte că băieţii au rămas captivi în peşteră pe 23 iunie, când în timp ce o exploareu au fost surprinşi de ape, rămânând astfel blocaţi. Se estimează că primii băieţi salvaţi vor putea fi scoşi la suprafaţă duminică în jurul orei 14.00 GMT ( 21.00 ora locală), însă întreaga operaţiune ar putea dura câteva zile. 

Atât copiii, cât şi familiile lor au fost informaţi cu privire la planul de recuperare. Narongsak Osottanakorn a mai declarat că băieţii şi antrenorul lor sunt în stare fizică şi mentală bună. "Sunt hotărâţi şi concentraţi", a spus el.

Oficialii estimaseră că operaţiunea de salvare ar putea dura câteva luni. Un salvator voluntar care s-a angajat în această misiune a murit zilele trecute.