Papa Francisc - aflat în cea de a doua zi a vizitei sale istorice în România - a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice. În fața celor aproape 100.000 de pelerini, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe români și pe maghiari să conviețuiască în pace şi să privească spre viitor, nu spre trecut.

”Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, în timpul Liturghiei de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita, că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

”A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii... A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune... A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru şi încuraja libertatea, fraternitatea, dorinţa de bine, dorinţa de adevăr şi de dreptate”, a spus Papa Francisc.

„A peregrina înseamnă angajamentul de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, iar protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru aceasta, fraţi şi surori, pentru a face aceasta, e nevoie de o muncă artizanală pentru a ţese împreună viitorul. Iată de ce suntem astăzi aici: pentru a spune împreună: <Mămă, învaţă-ne să ţesem împreună viitorul. Mamă, învaţă-ne să trasă împreună viitorul>. A peregrina înseamnă a ne întoarce să privim către Maria şi către alegerile lui Dumnezeu”, a mai spus Papa. 

Papa Francisc a ajuns la Șumuleu Ciuc cu papamobilul construit la uzinele Dacia. Papa Francisc a trecut printre sectoarele în care se află pelerinii, iar oamenii l-au salutat cu entuziasm. Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu imnul papal şi cu un vechi imn secuiesc. 

La Șumuleu a plouat torențial toată dimineața, iar ploaia s-a oprit cu puțin înainte de sosirea Papei. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, cea mai mare de acest fel din lume şi cu o vechime de peste 500 ani, a fost scoasă din biserica franciscană şi dusă la altarul de unde Papa oficiază slujba. De la ora 17.00, Papa se va afla la Iași.