Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au avut o întâlnire istorică, marţi, la Singapore, unde şi-au dat mâna în faţa jurnaliştilor din întreaga lume.

Promisiuni semnate

Trump a declarat că summitul s-a desfăşurat "neaşteptat de bine", anunţând că cei doi au semnat "un document foarte important şi cuprinzător". După cum a declarat acelaşi preşedinte american ulterior, într-o conferinţă de presă, documentul are patru puncte principale, care prevăd inclusiv denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

Mai precis, Statele Unite şi Coreea de Nord se angajează să stabilească noi relaţii între cele două ţări, cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate. De asemenea, documentul prevede că SUA şi Coreea de Nord îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană, iar reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, Coreea de Nord se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene. În fine, Statele Unite şi Coreea de Nord se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani care au murit în războiul din Coreea, incluzând repatrierea imediată a celor deja identificate.

Laude pentru Kim Jong-un

Înainte ca cei doi lideri să se despartă, preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un "negociator foarte demn şi foarte inteligent" în numele poporului său.

Trump a fost întrebat de jurnalişti, la ultima sa apariţie împreună cu Kim, ce l-a surprins cel mai mult în timpul întâlnirii, iar preşedintele american a răspuns că Kim are o "mare personalitate" şi este foarte inteligent. "O combinaţie bună", a comentat Trump, adăugând că ziua a fost una "formidabilă".

La rândul său, liderul nord-coreean a părut optimist. "Este o întâlnire istorică. Am decis să lăsăm trecutul în spate. Lumea va vedea schimbări majore” a spus Kim Jong-un, printr-un translator, după semnarea documentului. Imediat după parafare, Kim Jong-un a părăsit summitul.