Papa Francisc a ajuns, vineri dimineaţă, în România la bordul unui avion al companiei AlItalia, pe aeroportul "Henri Coandă" din Bucureşti, fiind întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis şi de soţia sa, Carmen, dar şi de sute de credincioşi.

Avionul a aterizat în Capitală în jurul orei 11.08, uşile aeronavei deschizându-se în jurul orei 11.30.

Potrivit HotNews.ro, la aeroport au ajuns inclusiv copii îmbrăcaţi în costume populare, care au venit să îl aştepte pe Papa, stând într-o zonă delimitată de o parte şi de alta a culoarului pe care va trece Suveranul Pontif.

Când Papa a păşit în mulţime, copiii au strigat "Bine aţi venit" şi "Vivat Papa".

După primirea oficială de la aeroport, Papa a pornit spre Palatul Cotroceni, unde va avea loc o ceremonie de bun venit, la intrarea în complexul Palatului Prezidenţial.

La plecarea de pe aeroport, Papa a urcat pe bancheta din spate a unui autoturism Dacia Logan.

Papa Francisc va face o vizită de curtoazie preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi va avea o întâlnire şi cu premierul Viorica Dăncilă, tot la Palatul Cotroceni.

La Bucureşti, un moment aşteptat de credincioşi este vineri seară, când Papa Francisc va saluta mulţimea, din papamobil, pe traseul Catedrala Sf. Iosif - Piaţa Revoluţiei.

"Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate. (...) Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi de fratele de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi", spunea Papa Francisc într-un mesaj video adresat românilor marţi, prin intermediul Televiziunii Române. 

De asemenea, notează HotNews.ro, joi, în ajunul primei sale vizite în România, Papa a transmis un scurt mesaj pe twitter în care le cere românilor să se roage pentru el.

Papa face o vizită istorică în România, la 20 de ani după cea a Papei Ioan Paul al II-lea.

Pe tot traseul Papei Francisc, în Bucureşti, s-au luat măsuri drastice de securitate. Toate gurile de canal au fost sigilate, coşurile de gunoi au fost demontate, iar cei care locuiesc în clădirile de pe traseu au fost rugaţi să informeze dacă primesc vizitatori sau observă obiecte suspecte.

Ofiţeri SPP vor asigura protecţia Papei pe toată durata vizitei în România. Ei au fost selectaţi dintre ofiţerii cu experienţă, care au participat la misiuni ale SPP în teatrele de operaţii, notează HotNews.ro.

Traficul rutier este restricţionat pe zeci de artere, în Capitală, cei care au treabă în zona centrală fiind sfătuiţi să-şi lase maşinile acasă.

Sâmbătă şi duminică, Papa va merge la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde sunt aşteptaţi câteva sute de mii pelerini, la Iaşi şi pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde va oficia Sfânta Liturghie – Omilia Sanctităţii Sale, "Regina Coeli". De asemenea, va avea loc ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Vezi mai jos programul detaliat, potrivit anunţului Sfântului Scaun:

Vineri, 31 mai 2019: Roma – Bucureşti

Întâlnirile cu preşedintele, primul ministru, patriarhul şi Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe române şi cu vice-preşedintele Conferinţei Episcopilor din România marchează prima zi a călătoriei apostolice a papei Francisc în România, dedicată în întregime autorităţilor politice şi bisericeşti din Capitală.

Sfântul Părinte va pleca de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcţia Bucureşti – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30.

După primirea oficială de la aeroport, papa va merge la Palatul Prezidenţial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la preşedintele României, Klaus Iohannis, şi întâlnirea cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezintă primul discurs al vizitei în cadrul întâlnirii cu autorităţile, reprezentanţii societăţii civile şi membrii Corpului Diplomatic.

După întâlnirile cu autorităţile politice şi societatea civilă, a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă şi încheind cu Biserica catolică.

Astfel, la 15.45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în faţa căruia prezintă cel de-al doilea discurs al vizitei.

Întrevederea cu reprezentanţii Bisericii ortodoxe se încheie cu vizita papei şi a patriarhului la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea "Tatăl Nostru" şi cu un cuvânt de salut din partea Succesorului lui Petru.

Prima zi a papei în România se încheie cu Sf. Liturghie oficiată în catedrala "Sf. Iosif" a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti.

Sâmbătă, 1 iunie 2019: Bucureşti – Şumuleu Ciuc – Iaşi – Bucureşti

Sfânta Liturghie la sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc ocupă prima parte a zilei de sâmbătă, 1 iunie, urmând ca, în partea a doua a zilei, papa să viziteze dieceza de Iaşi pentru o întâlnire cu tinerii şi familiile.

La ora 9.30, suveranul pontif pleacă de la Bucureşti cu avionul spre Bacău, după care merge cu elicopterul la stadionul din Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia.

Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, unde celebrează Sf. Liturghie cu pelerinii prezenţi şi ţine omilia celebrării euharistice.

În jurul orei 17.00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi. La 17.30 face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le adresează cel de-al şaselea discurs al vizitei. În cursul serii, papa se întoarce cu avionul la Bucureşti.

Duminică, 2 iunie 2019: Bucureşti – Blaj – Roma

Sfântul Părinte pleacă de la Bucureşti cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcţia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj. Aici, celebrează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfăşurându-se pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Papa prezintă omilia celebrării euharistice şi recită antifonul marian pascal "Regina Coeli" ("Bucură-te, Regina Cerului").

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea rom din Blaj. În fine, în jurul orei 17.00, papa soseşte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Papa Francisc pleacă din România cu avionul duminică, 2 iunie a.c., la 17.30, urmând să ajungă pe aeroportul Roma – Ciampino în jurul orei locale 18.30.

După nelipsita vizită la icoana Maicii Domnului "Salus Populi Romani" din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se întoarce la reşedinţa sa din Casa "Sf. Marta" din Cetatea Vaticanului.

Citiţi şi articolul Două trenuri speciale! 4.600 de credincioşi greco-catolici bihoreni vor participa la liturghia oficiată la Blaj de Papa Francisc