La 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, lideri politici din toată lumea au participat la comemorarea armistițiului, la Paris.

În discursul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a criticat naționalismul spunând că este o „trădare a patriotismului” în fața unor autoproclamați lideri naționaliști cum ar fi președintele SUA, Donald Trump, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Turciei, Recep Erdogan. 

"Patriotismul este exact opusul naţionalismului", a declarat Macron. "Naţionalismul este o trădare a patriotismului. Spunând că interesele noastre sunt primele, ce ne pasă de alţii, ştergem ceea ce o naţiune are cel mai de preţ, ceea ce îi dă viaţa, ceea ce îi dă graţie, şi ceea ce este esenţial: valorile sale morale", a mai spus liderul francez, potrivit publicaţiei Le Figaro.

"Vechii demoni reapar, pregătiţi să îndeplinească munca lor de creare de haos şi moarte: noi ideologii manipula religii, istorie ameninţă să-şi urmeze cursul tragic", a avertizat Macron, adăugând că lumea trebuie să se opună "tentaţiei cinismului" şi a apărat "spiritul de conciliere".

În discursul său de la Arcul de Triumf, Macron le-a recomandat omologilor săi să refuze "fascinaţia pentru violenţă şi dominare".

La ceremonia de la Paris au participat 70 de șefi de stat sau de guvern, precum cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum și președintele României, Klaus Iohannis.

Ceremonia de la Paris a fost menită să omagieze memoria soldaţilor care şi-au pierdut viaţa într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte militare.

Pe o ploaie mohorâtă, potrivită cu grozăvia războiului în care au pierit 10 milioane de soldaţi şi tot atâţia civili, preşedintele francez Emmanuel Macron şi zeci de lideri politici au parcurs pe jos, ultima bucată a bulevardului Champs Elysee, până la Arcul de Trumf.

Preşedintele american şi soţia lui au venit separat, când restul liderilor îşi ocupaseră deja locurile în tribuna oficială. Ultimul sosit a fost liderul rus, Vladimir Putin.

În contrast total cu liderii Emmanuel Macron şi Angela Merkel care au participat sâmbătă la o ceremonie sobră pentru a marca armistiţiul din Primul Război Mondial, abia sosit în Franţa Donald Trump a decis să îşi anuleze vizita la cimitirul Aisne-Marne, unde au fost îngropaţi soldaţi americani şi francezi care s-au luptat cu trupele germane în 1918, din cauza ploii.

Decizia sa a stârnit un val de critici, printre cei care şi-au arătat indignarea fiind şi nepotul lui Winston Churchill, care l-a calificat pe Trump drept patetic şi inadecvat, relatează The Guardian.