Tuberculoza este o infecţie oportunistă majoră a persoanelor infectate cu HIV. Statisticile din SUA evidenţiază scăderea constantă a cazurilor de tuberculoză până în 1986, cu tendinţă de eradicare, dar după 1986 s-a constatat o recrudescenţă importantă în contextul epidemiei cu HIV. Aproape jumătate din pacienţii cu SIDA şi cu tuberculoză prezintă forme extrapulmonare de boală (tuberculoză osoasă, a creierului, a meningelui, a tractului gastro-intestinal, a ganglionilor cervicali sau a ficatului).

Aproximativ 5% din pacienţii cu SIDA prezintă şi tuberculoză, important fiind faptul că tuberculoza activă afectează mai frecvent pacienţii cu vârsta între 24 şi 44 de ani, mai ales în ţările în curs de dezvoltare (aici existând zone în care 20 până la 70% din cazurile noi de tuberculoză activă sunt la pacienţii cu SIDA).

Diagnosticul se pune pe datele clinice, de laborator, radiologice şi testul la tuberculină; acesta din urmă constă în administrarea intradermică a tuberculinei (un derivat tuberculinic proteic purificat) la nivelul antebraţului şi măsurarea ulterioară (la un interval de 48-72 de ore) a diametrului reacţiei cutanate reprezentate de o induraţie la locul injecţiei.

Atenţie! Tratamentul standard al tuberculozei este în general la fel de eficient la pacientul infectat cu HIV ca la cel neinfectat, observându-se doar o creştere discretă a numărului de cazuri cu reacţii adverse medicamentoase (erupţii cutanate sau, mai rar, afectări ale ficatului). S-a mai observat faptul că tuberculoza rezistentă la tratament apare mult mai frecvent la pacienţii cu SIDA.

Reţineţi! Prevenirea tuberculozei active trebuie să devină o realitate şi prin diagnosticarea tuberculozei latente a bolnavilor cu SIDA, prin testarea la tuberculină. O reacţie pozitivă se consideră o induraţie cu diametru mai mare sau egal cu 5 mm, fapt ce impune tatamentul profilactic cu izoniazidă (un antituberculos larg folosit în toată lumea) timp de un an. Acelaşi tratament este recomandat şi celor infectaţi cu HIV şi care sunt anergici la testarea la tuberculină, adică nu prezintă nicio reacţie cutanată.