Din 2014, Fundaţia Life Tineret, pe care o conduc, organizează tabere de vară pentru copiii din Oradea, pe care le-am numit "Detectivii Naturii". Prin ele, le oferim celor mici posibilitatea să petreacă foarte mult timp în outdoor în Oradea şi să participe la ieşiri în natură, pe parcursul întregii vacanţe. Mergem în excursii pentru ca ei să descopere zone precum Şuncuiuş, Bratca, Stâna de Vale, Arieşeni, Padiş şi vizităm cascade, lacuri şi arii protejate.

Dacă vrei să ieşi cu copiii în natură (căci, se ştie, e bine ca aceştia să petreacă circa patru ore pe zi afară) nu trebuie să mergi departe. Oradea are în jurul ei frumoasa pădure de la Săldăbagiu de Munte şi cea care începe din jurul staţiunii Băile 1 Mai. Sau poţi să mergi la lacul de la Şauaieu, situat la 10 kilometri de oraş. În toate aceste locuri, cei mici pot să exploreze şi să savureze natura şi, bineînţeles, să se joace.

Noi, cei de la Fundaţia Life, suntem convinşi că o generaţie de copii care se întâlneşte cu natura, cu animalele sălbatice, care le vede şi le cunoaşte, poate să devină o generaţie care va iubi natura şi, mai mult, o va proteja.

Fundaţia Life Tineret a pornit recent un proiect pe termen lung. E vorba de Centrul de Educaţie Naturia, situat în Podgoria, în apropiere de pădurea de la Săldăbagiu. Vom edifica aici o microrezervaţie naturală - un centru de vizitare unde copiii vor putea sa vadă diferite ecosisteme şi vor întâlni animale şi plante locale. Vrem asftel să creăm un loc unde copiii beneficiază de activităţi educative despre natură.

Este responsabilitatea întregii comunităţi să educăm aceşti copii şi tineri să cunoască natura şi frumuseţile ei, să îi ajutăm să le îndrăgească, pentru că numai astfel vor înţelege ce trebuie să protejeze. Avem şansa ca ei să devină acei adulţi care să salveze cât mai multe zone verzi în oraş şi în jurul comunităţii noastre. Avem atâta nevoie de ele...

Marius Hărduţ
Preşedinte Fundaţia Life Tineret