Ca urmare a protocolului încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor întreprind lunar acţiuni de informare şi conştientizare în rândul elevilor, ce vizează educarea copiilor în spiritul reciclării şi colectării selective a deşeurilor, precum şi dezvoltarea conduitei civice şi ecologice.

Concret, comisarii ţin o lecţie intitulată "Să învăţăm despre reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor" şi lansează diferite provocări în rândul elevilor. Aceştia află ce este reciclarea şi că aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor (hârtia, sticla, ambalajele din plastic, cutiile metalice) pot face obiectul unui proces de revalorificare. De asemenea, copiii află că soluţia la îndemâna tuturor este colectarea selectivă a deşeurilor, care presupune depozitarea temporară a acestora, pe categorii, în locuri special amenajate.

Această acţiune se desfăşoară la nivel naţional, ca urmare a necesităţii reducerii poluării, scăderii cantităţilor de deşeuri generate de populaţie, conservării resurselor naturale, reducerii consumului de energie şi reducerii semnificative a suprafeţelor de teren ocupate de depozite de deşeuri.

Având în vedere că fiecare cetăţean produce zilnic aproximativ 1,5 - 2 kg de deşeuri, din care cel puţin jumătate sunt reciclabile, implementarea colectării selective poate avea efecte pozitive asupra resurselor naturale şi a gradului de poluare a solului şi subsolului în diferite areale.

Elevii, copiii în general, reprezintă viitorul. Ei sunt deschişi la informaţii noi şi prezintă un grad de receptivitate ridicat. Comisarii au constatat interesul deosebit pe care elevii îl prezintă pentru problemele de mediu, dezvoltând în şcoli, alături de învăţătorii şi profesorii lor, numeroase proiecte privind protecţia mediului. Ceea ce înseamnă că lecţiile nu sunt deloc de prisos...

Monica Crişan
Purtător de cuvânt
Garda de Mediu Bihor