Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis că "ALDE va boicota referendumul" pe justiţie din 26 mai, pentru a nu intra în jocul electoral al preşedintelui Klaus Iohannis.

"ALDE va boicota referendumul lui Iohannis. ALDE consideră că alegerile pentru Parlamentul European ar fi trebuit să fie un prilej pentru dezbaterea publică a subiectelor care ne interesează şi care ne vizează. Suntem membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene de 12 ani şi românii trebuie să înţeleagă că toate deciziile care se iau la nivelul Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei afectează viaţa noastră de zi cu zi. Sunt interese mari în joc, iar fiecare ţară membră, prin parlamentarii pe care-i trimite în Parlamentul European, urmăreşte să-şi apere interesele sau să şi le promoveze. Dacă cei din PNL şi-au făcut un crez în Parlamentul European prin a-şi denigra ţara, parlamentarii noştri vor avea o misiune diametral opusă, şi anume să apere interesele României, să le promoveze, să nu accepte ca Europa să fie divizată prin proiectul Europa cu două viteze. Vrem o singură Europă în care ţările să fie tratate în mod egal, să nu existe ţări de rangul unu şi ţări de rangul doi sau cetăţeni de rangul unu şi cetăţeni de rangul doi", spune Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE atrage atenţia că preşedintele Iohannis ignoră, în interesul său electoral pentru prezidenţiale, chiar recomandările unor foruri europene importante.

"Ştiţi foarte bine că recomandările Comisiei Europene şi cele ale Comisiei de la Veneţia spun să nu se vină cu o altă temă politică atunci când sunt alegerile pentru Parlamentul European, pentru că şi aşa avem deficit de participare, care va fi probabil accentuat de temele parazitare aruncate de Iohannis în spaţiul public. Nu în ultimul rând, şi noi şi alegătorii noştri cred că suntem suficienţi de educaţi politic să înţelegem că acest referendum nu este decât o diversiune făcută de preşedinte şi o încercare de a intra în jocul politic al campaniei pentru alegerile prezidenţiale, furând startul. Pentru că altfel preşedintele nu ar fi avut nicio calitate să participe la dezbaterea pentru alegerile europarlamentare. De aceea, recomandăm colegilor noştri, simpatizanţilor noştri să nu participe la referendum", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Un mesaj similar, de boicot, l-a trimis liderul ALDE Iaşi, deputatul Varujan Vosganian: "Îi îndemn pe români când votează să nu voteze la referendum pentru că nu este un referendum care să vrea cu adevărat să sondeze opţiunile românilor, ci doar să ajute pe un om să fure mingea şi să intre cu ea în teren. Finalitatea e «Iohannis captivus», uneori rămâne blocat în propriile sale idei", a comentat Vosganian.

Comandat de ALDE, cod unic de identificare al mandatarului financiar 41190002