Dragi bihoreni, ne apropiem de finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Duminică sunteţi chemaţi la urne pentru a lua o decizie, pentru a stabili parcursul României în Europa şi al Europei în lume. Trăim timpuri complicate şi nori negri se îngrămădesc asupra acestei familii care ne-a oferit, în primul rând, pace în ultimii şaptezeci de ani. În 26 Mai suntem toţi invitaţi la această "partidă" dificilă cu o miză uriaşă: aceea de a decide cum va arăta viitorul nostru în următorii cinci ani şi cine sunt cei pe care îi însărcinăm cu acest lucru.

În 26 Mai trebuie să votaţi, trebuie să participaţi la joc. Trebuie să înţelegeţi că, la fel cum fotbalul se joacă pe goluri, democraţia şi politica "se joacă" pe voturi. Orice reproş aţi avea de făcut politicienilor sau democraţiei, rămâne la stadiul de discuţie între prieteni dacă nu confirmaţi acest lucru la vot atunci când este cazul. Oricât de mult vă displace acest lucru şi oricâte dezamăgiri aţi fi avut de-a lungul timpului, trebuie să înţelegeţi că democraţia şi politica ne stabilesc viitorul şi felul cum vom trăi în următorii ani. Şi-atunci, dacă suntem în faţa unor decizii atât de importante, de ce să renunţaţi la această putere, de ce să nu mergeţi la vot? L-aţi lăsa pe vecin să stabilească ce mâncaţi, cum munciţi şi cum călătoriţi, pe ce să vă cheltuiţi banii? Nu. Şi-atunci de ce să lăsaţi vecinii sau alţi necunoscuţi să decidă cum veţi trăi în următorii ani? Cum puteţi câştiga dacă nu vă aşezaţi la masă, dacă nu participaţi?

Votez dar cu cine votez? La noi, în Bihor, aveţi de ales, în principal, între patru oferte mari şi late:

UDMR care se adresează în special etnicilor maghiari cu singura carte pe care o joacă de treizeci de ani încoace, cartea etniei. Sunteţi chemaţi să votaţi maghiari pentru că sunteţi maghiari şi atât. După ce le daţi votul vostru îi preocupă mai puţin etnia şi mai mult înţelegerile cu cei care se află la putere, indiferent cine sunt aceştia, indiferent de ce vă doriţi voi ca să trăiţi mai bine în România şi în Europa. Şi-atunci, "care-i tromful"?

PSD care joacă la bluf una dintre cele mai periculoase cărţi, cea a zgândăririi orgoliului românilor susţinând că Europa e rea, că nu ne dă drepturi, că nu ne respectă, că ne otrăveşte, că ne ia porcul din coteţ şi alte nenumărate baliverne livrate celor creduli şi prea puţin informaţi. Fiind nişte jucători vechi şi cu experienţă ştiu să ridice mereu miza umflând pensii şi salarii chiar dacă împrumută bani pentru asta. După ce le daţi votul vostru vor face ceea ce au făcut şi până acum: se vor preocupa de legi care să-i facă scăpaţi pe cei care trişează. Mai nou, "pesediştii ruşinaţi" şi-au schimbat hainele şi chibiţează de pe margine sub numele Pro România.

PNL care susţine că are "o mână bună" şi vă îndeamnă să-i votaţi pentru că ei joacă onest. Dar bihorenii nu sunt amnezici şi îşi mai aduc aminte că PNL e un jucător vechi la masă şi le-a cerut votul şi încrederea şi cu alte ocazii. În 2012 au făcut blat cu PSD şi au jucat în aceeaşi echipă cu Ponta, Oprea, Voiculescu. "Votaţi USL dacă aveţi încredere în noi", ne spunea atunci PNL, ca să învingem PDL-ul lui Băsescu, Blaga, Falcă, Boc şi ceilalţi ca ei care distrug România. Şi i-au învins, nu? Acum domnul Ghilea de la PDL este deputat PNL în Parlamentul României, domnul Blaga, de la acelaşi PDL, vrea să fie deputat PNL în Parlamentul European, iar PNL ne solicită, din nou, încrederea şi votul ca să se lupte cu cei pe care tot ei i-au ajutat să câştige partida şi altădată. Nu vă mai lăsaţi păcăliţi: când puneţi ştampila pe PNL nu-l votaţi pe Ilie Bolojan sau pe Iohannis ci ii votaţi pe Blaga, pe Falcă, pe Hava şi alţi membri PDL, o votaţi pe soţia lui Antonescu şi pe băiatul acela de la televizor.

Alianţa 2020 USR PLUS, cei mai noi jucători la această masă. Da, oameni cu puţină experienţă sau deloc în politică, tineri, competenţi, integri şi cu dorinţa de a lucra pentru România. Vă cer votul pentru prima dată în Parlamentul European, vă cer să schimbaţi lucrurile, vă cer să-i lăsăţi să facă tot ceea ce nu au făcut ceilalţi până acum, vă cer să lăsaţi România în Europa cu tot ce implică acest lucru. Singura forţă politică din România care joacă cu cărţile "pe faţă".

Dragi bihoreni, ştim că aveţi de luat o decizie dificilă. În 26 Mai vă cerem votul pentru Alianţa 2020 USR PLUS. Vă cerem să alegeţi între jucătorii vechi, unşi cu toate alifiile, care nu mai dau semne că se vor ridica vreodată de la masă şi jucătorii tineri care vor o şansă să vă arate că lucrurile pot fi şi altfel, că regulile pot fi schimbate, că putem câştiga cu toţii.

Dragi bihoreni, jocurile sunt făcute! Voi decideţi cine câştigă partida.

Acest material a fost comandat de partidul Uniunea Salvaţi România (parte a alianţei electorale "Alianţa 2020 USR PLUS") şi realizat de www.ebihoreanul.ro. Cod unic de identificare: 41190006