Parlamentul European a votat, joi, o rezoluţie prin care declară o "urgenţă climatică" pe teritoriul continentului, arătând că sunt necesare acţiuni urgente pentru reducerea sau oprirea schimbărilor climatice. Decizia a fost adoptată cu 429 de voturi pentru şi 225 împotrivă.

Europarlamentarii au cerut Comisiei Europene „să asigure pe deplin legislaţia necesară şi propunerile bugetare să fie pe deplin aliniate” cu obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, a scris Comitetul de mediu al legislativului pe Twitter.

Problema schimbărilor climatice este şi tema unui protest care va avea loc vineri la Oradea. În ziua în care în toată lumea se marchează aşa-numita "Climate Action Day", adică Ziua Acţiunilor Climatice, elevii şi studenţii oraşului organizează o manifestare împotriva politicienilor care nu iau măsuri împotriva poluării şi a schimbărilor climatice.

"Liderii lumii ne-au dezamăgit. Ne-am săturat de promisiuni şi nu mai avem timp de alte discuţii elaborate. Dacă nu ai reuşit să ajungi la Global Climate Strike pe 20 septembrie sau dacă simţi că mesajul încă nu a fost luat în serios (pentru că nu a fost), pe 29 noiembrie vino cu prieteni, cu părinţi, cu bunici, cu toţi care-ţi sunt dragi şi nu uita de pancarte!", se arată în invitaţia lansată pe Facebook.

Organizatorii sunt cei din comunitatea "Fridays for Future Oradea" (Zile de vineri pentru viitor), adică elevi şi studenţi preocupaţi de problemele ecologiste ale lumii.

Protestul va începe la ora 16, pe strada Republicii, la intersecţia cu strada Moscovei.