Primăria îi cheamă, sâmbătă, de la ora 12, pe orădeni la festivitatea în cadrul căreia va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu în Parcul 1 Decembrie.

Festivitatea a fost inclusă în seria evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea colegiului care poartă numele lui Gojdu. 

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, între orele 11.55 şi 12.30, în Parcul 1 Decembrie, (accesul dinspre str. Spiru Haret) sunt programate, în ordine, întâmpinarea oficialităţilor şi ocuparea locului în dispozitiv, intonarea Imnului Naţional al României, dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu, slujba de sfinţire a monumentului şi alocuţiuni rostite de primarul Ilie Bolojan şi directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară. La final se vor depune coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia nou amplasată în Parcul 1 Decembrie.

Cu ocazia centenarului sunt programate şi alte evenimente, inclusiv concertele care vor fi susţinute vineri, de la ora 17, în curtea Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" de formaţia locală Mustang şi de interpretul Smiley. Sâmbătă, concertele vor continua, începând cu ora 16.30, cu Celelalte Cuvinte şi Direcţia 5. 

Până în 2015, bustul lui Emanuil Gojdu se afla în Piaţa Unirii. În cadrul lucrărilor de reabilitare a pieţei, statuia a fost ridicată şi dusă în ştrandul Ioşia unde a fost depozitată în condiţii improprii. Edilii promiteau atunci că soluţia este provizorie, viceprimarul Mircea Mălan explicând că în scurt timp va fi reabilitată şi Piaţa Emanuil Gojdu, iar statuia va fi pusă la loc de cinste acolo.

Reabilitarea pieţei cu acelaşi nume nu s-a mai înfăptuit, iar în urma unor amenzi încasate de Primărie de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, pentru depozitarea neadecvată a monumentului, şi a presiunii publice, Primăria a mutat statuia, în februarie 2018, în Cetatea Oradea. Statuia avocatului a fost restaurată de Ştefan Valentin (restaurator atestat), iar soclul este realizat din piatră travertin - bloc compact.