Vrei să afli din ce material eşti făcut? Înscrie-te la cea de-a opta ediţie a concursului internaţional de alergare Oradea City Running Day! Organizatorii aşteaptă duminică la start peste 1.000 de alergători din opt ţări indiferent de vârstă şi pregătire fizică.

Startul va fi dat duminică de la ora 10 din Piaţa Ferdinand.

Alergători din opt ţări

Până joi dimineaţă, la cea de-a opta ediţie a concursului Oradea City Running Day s-au înscris peste 800 de alergători din România, Ungaria, Slovacia, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi SUA.

„Înscrierile vor continua până sâmbătă, la ora 20”, a declarat Deme József, preşedintele Clubului Sportiv Xterra, principalul organizator al competiţiei, joi în cadrul unei conferinţe de presă organizate în faţa Teatrului Regina Maria.

Potrivit acestuia, printre organizatorii concursului se mai numără Consiliul Judeţean Bihor prin Agenţia pentru Managementul Destinaţiei, municipalitatea orădeană şi Direcţie Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor.

Întrecerea, destinată tuturor alergătorilor, se va desfăşura cu probele: semimaraton (21 kilometri), ştafetă de patru (21 kilometri), cursa populară (10 kilometri) şi cursa copiilor (1 kilometru).

O cursă de verificare

„Cele mai multe înscrieri s-au făcut pentru proba de semimaraton. În Europa, concursurile de alergări pe şosea pentru probele de maraton au loc de obicei în octombrie, de aceea mulţi sportivi, mai ales amatori, se înscriu la acest concurs de verificare, ca să ştie la ce nivel sunt”, a explicat Deme József.

Potrivit organizatorilor, la finalul competiţiei toţi sportivii care au trecut linia de sosire vor primi medalia de finisher. Prin tradiţie în fiecare an, medalia 3D reprezintă o clădire importantă din oraş, iar anul acesta a fost ales Palatul Moskovits Miksa.

Fondul de premiere pentru primii trei clasaţi, fete şi băieţi, de la toate probele se ridică la 9.000 lei.

Tura: 5,2 kilometri

Traseul competiţiei va fi pe direcţia: Piaţa Ferdinand, Primărie, strada Principatelor Unite, pe sub podul Decebal, malul stâng al Crişului Repede, Podul Carol I, malul drept al Crişului Repede, strada Sfântul Apostol Adrei, strada Patrioţilor ocolind Teatrul de Stat, Piaţa Ferdinand, strada Iosif Vulcan (pe o bandă de circulaţie), întoarcere pe strada Iosif Vulcan în Piaţa Ferdinand.

„O tură de circuit are 5,2 kilometri. Tura va fi parcursă de patru ori de participanţii la proba de semimaratorn, o dată de către fiecare alergător de ştafetă şi de două ori de participanţii la cursa populară”, a declarat Deme József.

Bihorul iese în faţă

Din bugetul total al concursului internaţional, în valoare de 70.000 lei, 20.000 lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Bihor prin intermediul Agenţiei de Management al Destinaţiei. „Toate evenimentele culturale şi sportive au un rol important în creşterea turismului şi promovarea ca destinaţie a judeţului Bihor”, a spus Banto Norbert, directorul ADM.

Acesta a afirmat că, potrivit statisticilor, cele mai căutate destinaţii bihorene sunt Oradea şi Băile Felix, iar capitalul de imagine a celor două localităţi va trebui exploatat pentru dezvoltarea turismului în judeţ.

„În momentul de faţă se lucrează la strategia de turism a judeţului Bihor care va fi finalizată în toamnă. Intenţia noastră este să facem în aşa fel încât turiştii care vin în Oradea şi Băile Felix să viziteze şi alte localităţi din judeţul Bihor”, a declarat Banto.

Concursul internaţional Oradea City Running Day a avut prima ediţie în anul 2011, la iniţiativa sportivului orădean Deme József, cu o carieră de 13 ani în atletism din care cinci ani în lotul naţional. Competiţia a crescut de la an la an.

Pentru cea de-a opta ediţie, organizatorii se aşteaptă la o prezenţă record, în condiţiile în care, spre ediţiile din 2016 şi 2017, când a plouat, pentru duminica viitoare se anunţă vreme bună.