Pasionaţii de istorie, artă şi ştiinţe naturale vor avea o perioadă plină cu evenimente pe placul lor, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.

Şi anul acesta cel mai aşteptat eveniment este Noaptea Muzeelor, când orădenii vor putea vizita gratuit numeroase expoziţii interesante în sediul din strada Armatei Române, la Cetate, la Muzeul Militar, precum şi în mai multe biserici şi sedii episcopale din oraş.  

Sărbătoarea Muzeului

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor sunt sărbătorite anul acesta între 16 şi 22 mai. Ediţia va debuta, miercuri, de la ora 11.30, la noul sediu al complexului muzeal din strada Armatei Române nr. 1, cu lansările celor mai noi volume scoase de editura proprie a MŢC.

Apoi, pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, organizatorii au decis că expoziţiile din noul sediu vor putea fi vizitate gratuit, la fel şi cele de la muzeele memoriale "Aurel Lazăr", "Iosif Vulcan" şi "Ady Endre". De la ora 17, orădenii sunt invitaţi la noul sediu pentru a participa la vernisajul expoziţiei "Carte tipărită", ce va cuprinde toate cărţile de specialitate apărute la editura MŢC din 1971 încoace. Tot acolo, jumătate de oră mai târziu, va avea loc adunarea membrilor Asociaţiei "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" care vor discuta despre proiecte culturale care să aducă tot mai mulţi vizitatori în muzeu.

Pe 22 mai, evenimentul va fi închis cu o nouă ediţie a Conferinţelor Unirii, programată la Muzeul "Aurel Lazăr", în cadrul căreia se va discuta despre contribuţia personalităţilor locale la Marea Unire.

Creaţiile unui geniu

Înainte însă, mai exact sâmbătă, 19 mai, orădenii sunt aşteptaţi la cel mai atractiv eveniment al sărbătorii, şi anume Noaptea Muzeelor, care şi anul acesta se va desfăşura sub genericul "Muzeele orădene împreună!", asta însemnând că vor fi deschise gratuit vizitatorilor toate punctele muzeale din Oradea, precum şi unele turistice, între orele 19.00 - 02.00.

La noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, pe curioşi îi aşteaptă expoziţia temporară "Invenţiile unui geniu. "Maşinile" lui Leonardo da Vinci", adusă din Florenţa în luna martie. Ea cuprinde 45 de exponate de diverse dimensiuni, reprezentând creaţii realizate de familia Niccolai din Florenţa după schiţele artistului şi savantului da Vinci, care a gândit maşinării interesante de zbor, hidraulice, civile şi de război, cu mult înaintea vremii lor.

Între exponate se numără o "maşină cu suspensie", considerată o anticipare a autoturismului modern, un tanc de dimensiuni miniaturale, o bicicletă, un deltaplan şi o paraşută. 15 dintre exponate sunt interactive, deci pot fi mânuite de vizitatori pentru a le înţelege mecanismele. Până acum, expoziţia a fost vizitată de circa 11.000 de persoane, toate plătitoare de bilet.

Vivariu în circuit

De asemenea, în premieră la Noaptea Muzeelor va putea fi vizitat Vivariul din noul sediu, care cuprinde 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii cu animale mici din peste 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Vivariul a fost introdus în circuitul muzeal luna aceasta.

Tot la sediul de pe strada Armatei Române vor putea fi vizitate expoziţiile "Artişti plastici orădeni din perioada interbelică", "Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980)", "Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor)", Expoziţia de artă decorativă contemporană din colecţia MŢC (sticlă, ceramică, porţelan, tapiserie).

De asemenea, într-una din încăperi vor fi proiectate scurtmetraje realizate în ţări precum Canada, Irlanda, Grecia şi Argentina şi selectate în cadrul unei noi ediţii a festivalului Video Art Event, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea.

Plimbări de noapte  

Nu sunt de neglijat nici celelalte puncte muzeale din oraş. La Muzeul Oraşului din Cetate vor putea fi admirate nu mai puţin de 14 expoziţii, între care una cu cărţi poştale din secolele XIX şi XX, expoziţia "Copilăria în comunism", expoziţia cu rezultatele cercetărilor arheologice în Palatul Princiar, "Istoria fotografiei orădene" şi "Rezistenţă şi represiune", despre victimele comunismului din Bihor.

Ca de obicei, în Noaptea Muzeelor va fi deschis şi Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand", cuprinzând multe arme şi uniforme, precum şi muzeele bisericilor din Oradea. La Episcopia Romano-Catolică, pe lângă expoziţia cu obiecte de tezaur, orădenii vor putea vizita, în premieră, şi spaţiile din subsolul Palatului Episcopal, care au fost folosite pe vremuri ca pivniţe.

În circuitul vizitelor gratuite au fost incluse şi Turnul Primăriei, respectiv Sinagoga Neologă Sion. Pentru ca doritorii să poată vedea cât mai multe, OTL le va pune la dispoziţie, gratuit, un autobuz care va circula între obiectivele nocturne. Deci, se anunţă o noapte plină...