Valurile de căldură care sufocă Europa în ultimul timp sunt un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Inclusiv a orădenilor, care vară de vară sunt afectaţi de temperaturi tot mai înalte, aşa că ar trebui să fie mai atenţi la acest aspect.

Sfatul îl transmite tocmai una de-a lor, Iulia Mărginean, singurul cercetător român la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale, cu sediul în Oslo, Norvegia. După ce a colindat Europa studiind mediul, Iulia îşi doreşte acum să se specializeze în schimbări climatice şi să afle care sunt soluţiile pentru ca planeta să aibă un viitor mai sănătos.

Cercetător prin Europa

În ultimii şase ani, Iulia Mărginean (29 de ani) a locuit în patru ţări din Europa, numai de dragul cercetării. După ce a absolvit specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice la Oradea, şi-a făcut curaj şi a emigrat. "Mi-am dorit să mă specializez în studiul mediului înconjurător", explică ea motivul.

Prin programul Erasmus Mundus al Comisiei Europene, a câştigat o bursă de masterat internaţional, aşa că timp de doi ani a studiat la Aalborg, oraş universitar din nordul Danemarcei, şi în Hamburg, Germania. Era încă masterandă atunci când a fost acceptată într-un program de internship la UNIDO, o organizaţie a Naţiunilor Unite, cu sediul în Viena, specializată în accelerarea dezvoltării industriale. "Timp de un an, am făcut analize de date şi studii de laborator în hidrogeologie", explică Iulia. Apoi, alţi doi ani i-a petrecut ca cercetător la o altă instituţie ONU cu sediul în capitala Austriei, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

În fiecare universitate şi agenţie prin care a trecut, s-a străduit să înveţe cât mai mult, pentru a pune baze solide carierei de cercetător. "Este ceea ce îmi doresc să fac toată viaţa", spune ea.

Preocupată de încălzire

Fără să se teamă de necunoscut, în septembrie 2015, a lăsat şi Viena în urmă pentru a se muta la Oslo (Norvegia), unde a câştigat un post de asistent de cercetare la Institutul Cicero (Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale). Lesne de înţeles că noua oportunitate a încântat-o: afiliat Universităţii din Oslo, institutul are un prestigiu recunoscut internaţional.

Mai mult, Iulia vrea să fie unul dintre oamenii de ştiinţă care contribuie efectiv la contracararea efectelor schimbărilor climatice. "Încălzirea globală este unul dintre cele mai importante subiecte de mediu la ora actuală. Trebuie să atragem mai mult atenţia asupra ei, dar şi să investim mai mult în cercetarea ei", spune Iulia. Orădeanca vrea să urmeze doctoratul tot la Cicero, şi tot pe tema schimbărilor de climă, dar pentru că acolo nu contează cantitatea cercetătorilor, ci calitatea lor, bursele doctorale se scot la concurs rar. "Sper că voi avea noroc", zice tânăra.

Pericol iminent

Spre deosebire de institutele de cercetare româneşti, Cicero nu are un buget asigurat, aşa că, lucrând în echipă, oamenii de ştiinţă de aici trebuie să-şi găsească singuri finanţarea pentru temele de cercetare. E singura soluţie chiar şi pentru a-şi lua salariile!

În prezent, Iulia e membră în două proiecte. Unul dintre ele este ClimINVEST, prin care se doreşte identificarea oportunităţilor de investiţii "rezistente" la schimbările climatice, adică acele afaceri care nu vor fi afectate de fenomenele meteo extreme, iar celălalt CiXPag, care urmăreşte interacţiunea dintre extremele climatice, poluarea aerului şi agro-sisteme.

"În principal, facem studii de impact despre cum interferează schimbarea de climă, în special valurile de căldură, cu poluarea aerului, şi care este impactul asupra agriculturii". Ambele proiecte sunt în fază incipientă, astfel că deocamdată nu poate dezvălui prea multe informaţii. Cert este, subliniază ea, că temperaturile extreme sunt un pericol iminent pentru mulţi europeni. Inclusiv pentru români.

"Se întâmplă acum"

Despre valurile de căldură, cum a fost faimosul Lucifer din vara asta, care a încins şi teritoriul Bihorului, Iulia a scris, alături de două colege, un articol ştiinţific publicat zilele trecute pe site-ul institutului. Într-un limbaj accesibil şi pentru profani, articolul explică de ce aceste fenomene sunt o ameninţare directă pentru sănătatea umană. "Schimbarea de climă se întâmplă chiar acum, iar valurile de căldură ne afectează sănătatea", spune Iulia. Concluzia cercetărilor e că   temperaturile ridicate provoacă aşa-numitul stres de căldură, dar şi atacuri cerebrale, deshidratare şi disfuncţii renale.

Convinsă că un rol important al oamenilor de ştiinţă este tocmai să explice pericolele pe înţelesul oamenilor de rând, Iulia vrea să continue la Cicero atât cercetarea propriu zisă, cât şi să scrie articole. "Trebuie să ajungem cu mesajele noastre la cât mai mulţi oameni. Suntem ajutaţi şi de echipa de comunicare a Institutului, care ne ghidează". Mai rămâne ca oamenii să şi vrea să asculte mesajele...