Româncuţa Moşului

În 2018, Crăciuniţa BIHOREANULUI este o frumoasă cu dulce grai moldovenesc: Mihaela Furculiţă, venită de peste Prut pentru a studia la Oradea, unde, datorită sârguinţei, primeşte bursă de performanţă! Deşi o mistuie dorul de părinţi şi de casă, frumoasa studentă e decisă să-şi facă un rost în România, visând ca nu peste mult timp s-o urmărească toţi la televizor spunând "Bună seara, sunt Mihaela Furculiţă şi vă prezint principalul buletin de ştiri".

Dorei în robe

Cum a scăpat din închisoare Răzvan Vonea, abia încarcerat pentru corupţie: BIHOREANUL a descoperit că fostul director al Colegiului Andrei Şaguna ar putea obţine rejudecarea procesului la Curtea de Apel pentru că unul dintre judecătorii care l-au condamnat la închisoare se afla în incompatibilitate.

Şcoala bătăilor

Violenţele se ţin lanţ la Liceul Bariţiu: ajutat de doi amici, un elev băut a bătut trei colegi. Incidentul, la care au intervenit două echipaje ale Ambulanţei şi două ale Poliţiei, a avut loc pe 13 decembrie, fiind a patra agresiune din aceeaşi unitate de învăţământ în ultimul trimestru.

Ruinaţi de ruine

În premieră, Primăria Oradea extinde anul viitor supraimpozitarea de 500% pentru clădirile dărăpănate din tot oraşul şi pentru zonele industriale abandonate. Prin majorarea impozitului la sute de mii de euro, municipalitatea vrea să forţeze reintroducerea în circuit a unor situri industriale lăsate în paragină, cum sunt fostele fabrici de ulei Interoil, de conserve Avântul şi de blănuri Rovex.

Oradea sub reflector

În urmă cu peste o sută de ani, Oradea era vizitată de cel mai cunoscut actor european al epocii, danezul Valdemar Psilander. Cu ocazia evenimentului monden, Jenő Székely, patronul primului cinematograf local şi totodată primul regizor orădean, a realizat primul lung-metraj filmat în exclusivitate în oraşul de pe Crişul Repede, documentând tocmai vizita vedetei în urbe.

La mulţi ani, 2019!

Orădenii au o listă întreagă de oferte, care mai de care mai atrăgătoare pentru petrecerea dintre ani. Fie că îşi doresc să stea acasă relaxaţi, să se distreze cu prietenii în cluburi sau să savureze meniuri sofisticate la restaurante, Oradea are de toate pentru toţi! Dar, indiferent ce vor alege, Piaţa Unirii îi aşteaptă plină de lumină şi culoare, cu focuri de artificii spectaculoase.

ORADEA NOASTRĂ:

ADIo Ecolect!

Primarul Ilie Bolojan s-a săturat să aştepte implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor de către Asociaţia Ecolect, iniţiată de Consiliul Judeţean! Edilul a anunţat că municipalitatea doreşte să organizeze separat şi în timp util licitaţia pentru desemnarea unui operator de salubritate în oraş, având în vedere că actualul contract cu RER Vest expiră la finalul anului 2019. "Nu vrem ca Oradea să fie un oraş al gunoaielor", a explicat Bolojan.

Alternativa... Ioana

Vă puteţi imagina viaţa fără plastic, adică fără nicio pungă, niciun flacon de apă şi nicio caserolă de mâncare? Probabil că nu, dar orădeanca Ioana Tănase dovedeşte că se poate. Tânăra trăieşte de cinci ani fără plastic, convinsă că aceste materiale nu doar pângăresc natura, ci şi îmbolnăvesc oamenii. "Conştient, nu cumpăr niciun produs care conţine plastic sau este furnizat în ambalaje din plastic", spune Ioana.

Oradea ieri, Oradea azi

În perioada 1945-1989, Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod oficial în România. Totuşi, el a rămas un moment marcat în familie, un prilej cu care se pregăteau diverse bucate şi se ofereau daruri. În contextul ideologiei comuniste, el a fost diluat în conceptul "sărbătorilor de iarnă", în cadrul "lunii cadourilor", prilej cu care era pregătit şi "pomul de iarnă". Denumirea Crăciun era complet evitată, iar numele moşului a fost şi el schimbat, în Moş Gerilă. În 1990, după căderea regimului, sărbătorile de final de an au revenit la caracteristicile de dinainte. Luna decembrie a acelui an a fost, însă, marcată şi de comemorarea unui an de la "Revoluţie".

Un an bun

Pentru salubrizarea orădeană, anul 2018 a fost un an al "upgrade-urilor". Pe lângă că şi-a înnoit parcul auto, operatorul de salubritate RER Vest a dat startul, alături de Primărie, unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii, care, cel mai probabil, va continua şi anul viitor. În plus, tot în parteneriat cu municipalitatea, RER Vest a început amenajarea unui nou centru de colectare separată a deşeurilor.