Luni, 13 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Ucis de-ai lui

BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate detaliile crimei înfiorătoare căreia i-a căzut victimă Nicolae Cardoş, bărbatul din Girişu de Criş dat dispărut de propria familie, care l-a şi ucis.

Sătulă de scandalurile pe care bărbatul le făcea la beţie, concubina l-a vrut mort, iar fiul şi iubitul fiicei i-au îndeplinit dorinţa: l-au atras într-o anexă a casei, unde l-au bătut până la ultima suflare, după care l-au împachetat şi l-au desfigurat cu sodă caustică înainte să-l arunce pe marginea unui canal. 

A dat-o-n zid

Abia scăpat dintr-un recent scandal de corupţie, fostul şef RAR Oradea Gheorghe Lupaş a distrus maşina de serviciu mergând cu ea în satul natal de sărbători. Autor al unui accident mortal pentru care a fost condamnat la închisoare cu suspendare acum 10 ani, Lupaş a avariat grav un Logan al RAR în Holod, dar fiindcă de data asta n-a ucis pe nimeni a "mutat" incidentul în Oradea, aproape de serviciu. BIHOREANUL l-a prins din nou...

Hoţie la puşcărie

Uite cine-i păzeşte pe hoţi! Fostul director, un ofiţer şi un subofiţer ai Penitenciarului din Oradea sunt cercetaţi pentru fraudarea bugetului instituţiei.

Comisarul şef Marius Hliban, agentul Lavinia Bitiş şi inspectorul principal Adina Bîrda au fost denunţaţi Parchetului Oradea de Corpul de Control al Ministerului Justiţiei, pentru înşelăciune şi fals: subalternele şi-au pontat şeful cu ore suplimentare chiar şi când era în concediu, una primind la schimb salariu de merit. 

"Bombardier" de Oradea 

Detaliile şocantei descoperiri din centrul Oradiei: un bărbat de 37 de ani stătea în casă cu peste 1.300 de proiectile, inclusiv bombe! Tată al unei fetiţe mici, Vlad Frijan, fost Epure, a strâns un întreg arsenal într-o cămăruţă aflată pe acelaşi palier cu apartamentul, dar şi în interiorul acestuia, fără să se gândească o clipă că un accident putea provoca o tragedie.

Pasionat de vestigii, omul s-a mutilat pe viaţă după ce a vrut să taie un detonator cu bomfaierul! BIHOREANUL vă spune întreaga poveste.

"Cazarmă" pentru avocaţi 

Primăria Oradea se pregăteşte să construiască în Parcul Traian, între monumente de arhitectură vechi de un secol, o clădire modernă amintind de stilul... fascist.

Proclamat drept exemplu de regenerare urbană, imobilul dorit de municipalitate în locul fostului sediu PDL Bihor, între Palatul de Justiţie şi Barou, cu spaţii comerciale şi birouri, este urât, nu asigură uniformizarea pe înălţime şi nu prevede niciun loc de parcare.

Lecţia de ambiţie

În timp ce mulţi semeni sănătoşi n-au lucrat o zi în viaţa lor, unii bihoreni cu dizabilităţi dovedesc că ambiţia ţine loc de picioare, mâini ori de simţul văzului. BIHOREANUL vă prezintă poveştile unor oameni care nu s-au resemnat în faţa handicapului: un orădean nevăzător care lucrează ca maseur, un tânăr cu un picior imobil care a devenit şofer, precum şi primele bihorence cu sindrom Down, dar cu carte de muncă. 

Răzbunare de "organ"

Un poliţist din Oradea s-a ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu după ce l-ar fi hărţuit pe fiul vecinilor săi, cu care este în conflict. Chemat să intervină pentru aplanarea unui incident între doi liceeni de la Colegiul Economic Partenie Cosma, agentul principal Petru Mocanu l-a sancţionat doar pe băiatul vecinilor, pe care l-a "ars" cu  două amenzi însumând nu mai puţin de 4.500 lei. 

ORADEA NOASTRĂ

Respirăm murdar 

Anul trecut, orădenii au tras în piept, în medie, aer de calitate doar o dată la trei zile. Măsurătorile Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor arată că numărul zilelor în care calitatea aerului a fost foarte bună abia trece de 100, în rest atmosfera oraşului fiind contaminată.

Cauza principală a degradării calităţii aerului sunt maşinile din trafic. Semn clar că orădenii ar trebui să se gândească de două ori când pornesc prin oraş la volan. 

Bătălia pe gunoaie

Licitaţiile pentru stabilirea viitorilor operatori de salubritate din Oradea şi din comunele care înconjoară municipiul sunt departe de a se încheia. Firmele care au pierdut şansa de a colecta deşeurile au contestat rezultatele, ceea ce împiedică semnarea contractelor. În schimb, în restul judeţului, câştigătorii se pot apuca de treabă...

Salt spre Olimpiadă 

Când era mică şi urmărea la televizor Jocurile Olimpice, Ligia Bara visa că într-o zi va urca şi ea pe un podium şi special pentru ea se va auzi imnul României. "N-am ajuns încă la Olimpiadă, dar tot s-a cântat imnul pentru mine", zice cu mândrie tânăra.

În 2011, pe când avea 17 ani, Ligia a devenit prima atletă din Bihor care a cucerit un titlu mondial, câştigând campionatul mondial cu o săritură în înălţime de 1,87 metri. După aproape un deceniu, este în continuare singura bihoreancă cu o performanţă mondială în atletism.

TIMP LIBER
Hai să râdem!

"Să râdeţi, pentru că râsul e muzica sufletului", îndeamnă celebrul actor Horaţiu Mălăele. Orădenii au şi motiv, fiind chemaţi la o serie de comedii spumoase. Între ele, "Dineu cu proşti", cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, şi "Boeing Boeing", un spectacol despre un arhitect cu trei amante stewardese, ecranizat pe vremuri cu Tony Curtis şi Jerry Lewis. 

ACTUALITATE LOCALĂ 

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Un fost şef din Poliţia Bihor, vizat în scandalul în care nr. 2 din MAI este acuzat de plagiat; Cu un salariu mediu net de 2.394 lei, bihorenii sunt printre cei mai prost plătiţi din ţară; Un tânăr orădean a murit la muncă după ce o presă de ştanţat tablă i-a zdrobit capul; Prefectura intervine în bătălia Vulcu vs. CJ Bihor, cerând anularea concursului la Teatrul Regina Maria; Un magazioner de la Spitalul Municipal din Oradea acuză condiţiile de muncă periculoase; Bonnie şi Clyde... de Bihor: Au jefuit prostituate luate "la ocazie"; Guvernul Ungariei va investi într-o academie de fotbal lângă Oradea; Şefi noi la Parchetul Bihor: Alin Leucea a prelua conducerea instituţiei.