Sâmbătă şi duminică, între orele 7:00 şi 22:00, 650 de secţii de votare se vor deschide în judeţul Bihor, pentru ca cetăţenii să decidă dacă îşi doresc sau nu revizuirea Constituţiei.

Iniţiativa a avut-o Coaliţia pentru Familie, care a adunat 3,2 milioane de semnături în sprijinul invocatei "normalităţi". Pentru că referendumul va fi validat doar dacă la vot vor participa 30% dintre românii cu drept de vot, adică 5,67 milioane de oameni, oponenţii lui au un singur îndemn: boicot!

Anti-homosexuali

În prezent, Constituţia României prevede, la articolul 48, că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, formulare pe care Coaliţia pentru Familie o vrea modificată cu precizarea explicită "între bărbat şi femeie", astfel încât să nu existe vreo portiţă pentru legalizarea căsătoriilor între homosexuali, decât printr-o nouă modificare a Constituţiei.

"Activiştii LGBT+ au o agendă clară şi precisă, prin care vor să impună României nu numai căsătoriile homosexualilor, ci şi alte drepturi ce decurg din acestea: înfierea copiilor, educaţie homosexuală în şcoală, etc. Orice viitoare schimbare legislativă care să ofere astfel de drepturi va fi imposibil de făcut fără o schimbare a Constituţiei, care va cere la rândul ei un vot popular",  susţine Coaliţia, formată în principal din reprezentanţi ai cultelor religioase. 

De la acest argument, însă, "talibanii" au declanşat o adevărată campanie de propagandă, umplând ţara de pliante şi reclame care arată nu doar că, dacă românii nu merg la vot, homosexualii se vor căsători şi vor adopta copii, ci chiar "vor lua şi copiii noştri, pentru că ei nu pot face copii".

Inoportun şi inutil

Pe lângă membrii bisericilor, principalii promotori ai referendumului sunt politicienii. PSD, PNL şi UDMR susţin pe faţă modificarea legislativă, în timp ce ALDE a decis să nu se implice, iar USR s-a poziţionat clar împotrivă. Rândurile oponenţilor mai sunt îngroşate de susţinătorii mişcărilor civice #Rezist ori Corupţia ucide, care spun că dezbaterea este în primul rând inoportună, iar în loc să cheltuie 40 milioane euro pentru organizarea referendumului, Guvernul mai bine ar investi în şcoli, spitale ori infrastructură.

Cei care se opun modificării Constituţiei susţin că românii nu ar trebui să fie preocupaţi de viaţa personală a homosexualilor, arătând şi că în ţările occidentale drepturile minorităţilor sexuale sunt respectate. Un alt argument împotriva referendumului este de natură juridică, precizându-se că oricum mariajul între homosexuali nu este posibil, întrucât Codul Civil prevede că o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie. Acest argument a fost combătut însă de "familişti", care susţin că prevederea trebuie cuprinsă în Constituţie, deoarece Codul Civil poate fi modificat în Parlament.

Cert este că România s-a împărţit în două: tabăra care vrea să scoată ţara la un vot creştin şi tabăra care îndeamnă la boicotarea unui referendum intolerant şi "neadaptat vremurilor". Răspunsul îl vom şti pe 7 octombrie...


DA SAU NU
Cum se desfăşoară referendumul

Potrivit Prefecturii judeţului, numărul total al bihorenilor cu drept de vot se ridică la 503.106 persoane, care pot vota, practic, în oricare dintre cele 650 secţii de votare de pe teritoriul judeţului sau din ţară dacă în oricare din cele două zile ale referendumului se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu, unde este înscris în lista electorală. În această situaţie, alegătorul să fie înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține locul acestuia.

Cetăţeanul care se prezintă la referendum are posibilitatea să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea de pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 798/18.09.2018.

Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului (inclusiv), cu excepția celor puși sub interdicție și a celor condamnaţi prin sentinţă definitivă la pierderea drepturilor electorale.

La cererea persoanelor netransportabile din motive de boală sau invaliditate, dar şi la solicitarea conducătorilor instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale în care acestea sunt internate, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială (aşa-numita „urnă volantă”) și cu materialul necesar votării (buletin de vot şi ştampilă) la locul unde se află cel în cauză, pentru a-şi putea exprima opţiunea.


DE ŞTIUT!
Anunț privind modificări ale unor secții de votare

Cu prilejul referendumului care va avea loc în perioada 6 - 7 octombrie, Primăria Municipiului Oradea aduce la cunoștința cetățenilor următoarele modificări care vizează sediile secțiilor de votare:

- sediul Secției de Votare nr. 7 s-a mutat de la Universitatea Agora, Piața Tineretului, nr. 8, la Creşa nr. 2 – “Picioruşe Vesele”, str. Grădinarilor nr. 8, intrarea A;

- sediul Secției de Votare nr. 8 s-a mutat de la Universitatea Agora, Piața Tineretului nr. 8, la Grădinița de copii nr. 22, str. Grădinarilor nr. 8;

- sediul Secției de Votare nr. 21, s-a mutat de la Căminul de Bătrâni ”Sfântul Martin”, str. Bumbacului nr. 1 la  Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Aleea Profesor Onisifor  Ghibu nr. 3, Corp A - sala festivă.

De asemenea, cetățenii cu drept de vot având domiciliul în Oradea, pe:

- str. Aurel Covaci, vor vota la Secția de Votare nr. 110, Şcoala Gimnazială “Ion Bogdan”, str. Ion Bogdan nr. 13 A;

- str. Macului, vor vota la Secția de Votare nr. 110, Şcoala Gimnazială “Ion Bogdan”, str. Ion Bogdan nr. 13 A;

- str. Budai Nagy Antal, vor vota la Secția de Votare nr. 59, Liceul Ortodox „ Episcop Roman Ciorogariu”, str. Aluminei nr. 88 (corp A,  intrarea A);

- str. Eforiei, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr.13 ”Lizuca și Patrocle”  str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Năsăudului, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr.13 ”Lizuca și Patrocle” , str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Tăbăcarilor, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr. 13 ”Lizuca și Patrocle”, str. Bumbacului nr. 24, bl. AN 28-30;

- str. Țiglarilor, vor vota la Secția de Votare nr. 34, Creșa nr. 13 ”Lizuca și Patrocle”, str. Bumbacului nr. 24, bl. AN28-3;

- str. Turzii, vor vota la Secția de Votare nr. 8, Grădinița de copii nr. 22, str. Grădinarilor nr. 8.